Çöl Tozu Ölüm Riskini Arttiriyor

Türkiye’ye son günlerde Suriye üzerinden gelen çöl tozlari, akciger hastalarinda ölüm riskini arttiriyor.

Çöl Tozu Ölüm Riskini Arttiriyor
Dogu ve Güneydogu Anadolu’da Suriye kaynakli toz tasinimindan dolayi çamur seklinde yagan yagmur tehlikeyi de beraberinde getirdi. Bu toz tasinimindan dolayi akciger hastalarinin dikkat etmeleri gerektigini söyleyen Pratisyen Doktor Necmettin Nergiz, dikkat edilmedigi takdirde ise ölüm riskinin ve hastane yatislarinin artacagini belirterek uyarilarda bulundu.

“Tozlar akcigere alindiktan sonra dokuda harabiyete yol açmaktadir”

Tozlarin vücuda alindigi takdirde astim, koah, bronsit gibi hastaligi olanlarda etkili oldugunu belirten Doktor Necmettin Nergiz; “Tozlar Güneydogu ve Dogu Anadolu bölgelerine Afrika çölleri üzerinde geliyor. Bu tozlarin içerisinde kirleticiler vardir. Bunlar, mikroorganizmalar, virüsler hatta mantarlar bu tozlar ile uzun mesafeler kat ederek ülkemize gelmektedir. Tabi ki saglik üzerinden olumsuz etkileri vardir. Özellikle akciger kronik hastaligi olanlar astim, koah, bronsit gibi hastaliklarda etkisi fazla görülmektedir. Bu tozlar akcigere alindiktan sonra dokuda harabiyete yol açmaktadir. Astim, koah, bronsit gibi hastaliklarda çok etkili oldugunu görüyoruz. Bunlarin hastaneye basvurularinda, yatista ve hatta ölüm oranlarinda artis oldugunu görmekteyiz” dedi.



“Çocuklar ve yaslilar üzerinde etkisi daha fazladir”

Akciger hastalari disindan çocuk ve yaslilarda da etkili oldugunu söyleyen Doktor Nergiz, “Çocuklarin akciger dokulari daha gelismedigi için bu tozlari aldiktan sonra çocuklar üzerinde olumsuz etkilerini görebiliyoruz. Yaslilarda ise akciger kapasitesi düsük oldugu için normal insanlardan etkileri daha fazla oluyor. Akciger kronik hastaligi olan yani koah, astim ve bronsit gibi hastalarda etkisi çok fazla görünüyor” diye konustu.



“Toz bulutlarinin geldigi zamanlarda disariya çikilmamalidir”

Toz bulutlarindan korunmak için tavsiyelerde bulunan Doktor Nergiz, “Evde kalip kapi ile pencereleri kapatmalari ve disari da ise maske takmalari önemlidir. Özellikle bu toz bulutlari çamurlu yagmur dedigimiz sekilde olursa disaridan geldikten sonra bu kirleticilerden arinmak için banyo yapilmasi ve temizlenmesi önemlidir” seklinde konustu.

Öte yandan, çamur seklinde yagan ve siddetini arttiran yagis için açiklamalarda bulunan Bitlis Valiligi, “Meydana gelebilecek agaç ve direk devrilmesi, çati uçmasi, soba ve baca gazi zehirlenmesi, ayrica yüksek kesimlerde hizli kar erimesi nedeniyle meydana gelebilecek su baskini ve heyelan gibi olumsuzluklara karsi tedbirli olunmasi gerekmektedir” seklinde uyarilarda bulundu.
Kaynak: İHA