Ingiltere'den Rusya'ya Yeni Yaptirimlar

Ingiltere, Rusya’nin en büyük bankasi SberBank’in ile Credit Bank of Moscow’un tüm varliklarini dondurarak, Ingiltere’den Rusya’ya yapilan tüm yeni dis yatirimlarin sona erdirdi.

Ingiltere'den Rusya'ya Yeni Yaptirimlar
ABD’nin ardindan Ingiltere’de Rusya’ya yönelik yaptirimlari artirdi. Ingiltere Basbakanlik Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’nin en büyük bankasi SberBank’in tüm varliklarinin donduruldugu ve Ingiltere’den Rusya’ya yapilan tüm yeni dis yatirimlarin sona erdigi belirtildi. Açiklamada, 2022 yili sonuna kadar tüm Rus kömür ve petrol ithalatinin sona erecegini aktarildi.

Ingiltere’nin oligarklara ve kilit stratejik sektörlere karsi harekete geçecegini de aktarilan açiklamada, Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss’in yarin yapilacak olan G7 Disisleri Bakanlari Toplantisi’nda meslektaslarina yeni yaptirim dalgalari üzerindeki ivmeyi sürdürmeye çagiracagi belirtildi.

SberBank ve Credit Bank of Moscow’un varliklarinin donduruldugu ifade edilen açiklamada, SberBank’in Rusya’nin en büyük bankasi oldugu ve bu yaptirim kararinin ABD ile koordineli olarak alindigi ifade edildi.

Ingiltere’den Rusya’ya yapilan tüm yeni dis yatirimlarin sona erdigini belirtilen açiklamada, 2020’de Ingiltere’nin Rusya’daki yatirim miktarinin 11 milyar poundun üzerinde oldugu ve bunun Rus ekonomisine baska bir büyük darbe olacagi aktarildi.

Ingiltere’nin bu yilin sonuna kadar Rus kömür ve petrolüne olan tüm bagimliligini sona erdirecegi belirtilen açiklamada, bunun ardindan ise Ingiltere’nin mümkün olan en kisa sürede Rusya’dan gaz ithalatini sona erdirecegi ifade edildi.

Gelecek haftadan itibaren, önemli petrol aritma ekipmani ve katalizörlerinin ihracatinin da yasaklanacagi aktarilan açiklamada, bunun Rusya’nin petrol üretme ve ihraç etme kabiliyetini azaltacagi ve sadece endüstrinin finansmanini degil bir bütün olarak yeteneklerini de hedef aldigi ifade edildi.

Rusya için önemli bir gelir kaynagi olan demir-çelik ürünleri ithalatini da yasaklayan Ingiltere, 8 oligarki daha yaptirim listesine ekledi.

Yaptirim listesine alinan oligarklarin, Rus hükümeti için hayati stratejik öneme sahip gübre sirketi Acron’un en büyük hissedari olan Viatcheslav (Moshe) Kantor, Vladimir Putin’in bilinen yakin arkadasi ve gübre üreten hayati bir stratejik sirket olan PhosAgro’nun kurucusu Andrey Guryev, Rus ordusu da dahil olmak üzere kamyon ve otobüs üreticisi Kamaz’in Direktörü Sergey Kogogin, Ingiltere’nin de yaptirim uyguladigi dünyanin en büyük elmas üreticisi Alrosa’nin Baskani Sergey Sergeyevich Ivanov, Rusya’nin önde gelen dogal gaz üreticisi Novatek’in kurucusu ve CEO’su Leonid Mikhelson, Rusya’nin üçüncü büyük bankasi Gazprombank’in CEO’su Andrey Akimov, Rusya’nin en büyük üçüncü ve çogunlugu devlete ait petrol üreticisi GazpromNeft’in CEO’su Aleksander Dyukov ve Rusya’nin en büyük dogalgaz boru hatti üreticisi SGM’nin sahibinin oglu Boris Borisovich Rotenberg oldugu ifade edildi.

“Ukrayna galip gelene kadar dinlenmeyecegiz”

Truss ise yaptirimlar hakkinda yaptigi açiklamada, “Bugün, Putin’in korkunç savasini simdiye kadarki en sert yaptirimlarimizdan bazilariyla sona erdirmek için kampanyamizi hizlandiriyoruz. Son önlem dalgamiz, Ingiltere’nin Rus enerjisi ithalatina son verecek ve Putin’in savas makinesini yok ederek daha fazla kisi ve isletmeye yaptirim uygulayacak. Ukrayna galip gelene kadar dinlenmeyecegiz” dedi.

Kaynak: İHA