Ispanya, 25 Rus Diplomati Sinir Disi Etti

Ispanya, ülke güvenligine tehdit olusturduklari gerekçesiyle 25 Rus diplomati sinir disi etti.

Ukrayna’nin Bucha kentindeki sivil ölümlerin dünya gündemine oturmasinin ardindan Rus diplomatlar, Avrupa ülkelerinden sinir disi edilmeye devam ediyor. Ispanya Disisleri Bakani Jose Manuel Albarez yaptigi açiklamada, 25 Rus diplomatin Ispanya’nin güvenligine tehdit olusturduklari gerekçesiyle ve Rus askerlerinin Ukrayna’da isledikleri savas suçlarina yanit vermek amaciyla Ispanya hükümetinin karariyla sinir disi edildigini duyurdu.

Sinir disi edilen Rus diplomatlarin ülkeyi ne kadar sürede terk etmesi konusunda net bilgi vermeyen Bakan Albarez, bunun bir kaç gün içinde gerçeklesecegini ifade etti.

Bakan Albarez, “Rus ordusunun geri çekilmesinin ardindan Ukrayna’nin Bucha kentinde yasanan sivil katliamina ait gördügümüz dayanilmaz görüntüler bizi derinden üzüyor bu yüzden Ispanya olarak savas suçlarinin derhal sorusturulmasini ve sorumlularinin cezalandirilmasini talep ediyoruz” dedi.



Madrid’deki Rus Büyükelçi sinir disi edilenler arasinda degil

Açiklamasinda önümüzdeki günlerde daha fazla Rus diplomatin sinir disi edilebileceginin de sinyalini veren Bakan Albarez, Madrid’de bulunan Rusya Büyükelçisi Yuri Korçagin’in sinir disi edilen 25 diplomat arasinda yer almadigini çünkü diyalog kapisini kapatmak istemediklerini aktardi. Ukrayna’nin Bucha kentinde yasanan sivil katliaminin ardindan Ispanya’nin yani sira Almanya, Fransa, Italya ve Danimarka ülkelerinde bulunan Rus diplomatlari sinir disi etme karari almisti. Avrupa ülkelerinin bu hamlesine Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin hükümetinin karsilik olarak o söz konusu ülkelerin Rusya’da bulunan diplomatlarini sinir disi etmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA