Diyetisyenden Ramazan'da Beslenme Tavsiyeleri

DÜZCE – Ramazan ayinda düzenli beslenmenin önemli olduguna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dilara Kefeli, saglik problemleri yasanmamasi için oruç tutacak kisilere uyarilarda bulundu.

Diyetisyenden Ramazan'da Beslenme Tavsiyeleri
Uzman Diyetisyen Dilara Kefeli, Ramazan ayinda nasil beslenilmesi gerektigine iliskin bilgilendirmelerde bulundu. Kefeli, "Sahura mutlaka kalkmaliyiz. Sahurda da yemekten ziyade kahvalti türü yiyecekleri tercih etmeliyiz. Örnegin yumurta, peynir, findik, ceviz, badem gibi yagli tohumlar ile zeytin, bir porsiyon meyve, bol yesillikler ve ekmek ya da pidemizi tüketerek orucumuzu daha saglikli bir sekilde tutabiliriz ve daha tok hissedebiliriz. Yumurtayi kisiler isterse haslama olarak, isterse omlet, menemen olarak tüketebilirler. Kendini nasil iyi hissedecekse öyle yiyebilir. Meyve tüketilmesini tercih ederim. Kabizlik sorunu yasanabilir bunun için meyvenin bol tüketilmesini önerebilirim. Uzun süreli açliklar ve hareketin az oldugu bir dönem olacagi için meyve mutlaka sahurda da tüketilmeli. Kizartilmis yiyecekler ve bol tuz tüketiminden uzak durulmasi gerekiyor. Türk toplumunda kahvalti formatini daha genis düsünebiliyoruz. Börek, patates kizartmasi gibi. Bu kizartmalari tercih etmememiz bizim için iyi olacaktir" dedi.



"Iftara mutlaka su ile baslanmali"

Iftarda en az iki bardak su içilmesi gerektigini kaydeden Kefeli, su ifadeleri kullandi:

"Iftarda öncelikle 2 bardak su ile orucun açilmasini, ardindan 2-3 tane hurma yenmesini öneriyorum. Hurma yendikten sonra çorba içilmeli ve de 10-15 dakika kadar beklenmeli. Çünkü sulu besinler ve su, hem vücutta bir siskinlik olusturur hem de kan sekerinin dengeli bir sekilde yükselmesine sebep olur. 10-15 dakikalik süre bizim için çok önemli. Kisiler ana yemege geçmeden önce bir süre beklemeli. Ana yemegin; salata, yogurt ve enerji tüketimine göre ekmek ya da pideyle birlikte yenilmesini öneriyoruz. Iftar ve sahur arasinda 2 buçuk 3 litre su tüketilmeli."

Iftardan sonra hareket edilmesi gerektiginin altini çizen Kefeli, "Iftari yaptiktan sonra 1 buçuk 2 saat mutlaka hareket olanagimiz olmali. Gün içinde enerji alamadigimiz için fazla hareket edesimiz gelmiyor. Bu nokta da da iftardan sonra kendimize bir alani olusturmamiz gerekiyor. Kisiler dayanabildikleri, yapabildikleri hareketleri her gün yapamasa bile haftada 3-4 gün yapmasi saglikli hissettirecektir" diye konustu.



"Danisanlarima haftada bir sütlü tatli öneriyorum"

Ramazan ayinda tatli tüketiminin sakincali olmadigini belirten Kefeli, "Ramazan ayi boyunca tabi ki de tatli yiyecegiz. Fakat porsiyonuna ve sikligina dikkat etmemiz gerekiyor. Genellikle danisanlarima haftada bir sütlü tatli öneriyorum. Sütlaç, güllaç, kazandibi gibi tatlilarin yani sira sade olmak sartiyla dondurma da tercih edebilirler. Çünkü seker orani meyveli ya da kakaolu dondurmalara göre oldukça düsüktür. Diger günlerde de meyve tüketilmesini öneriyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA