Uzmanindan Bayram Öncesi Beslenme Önerileri

Ramazan ayi boyunca azalan ögün saatleri ve beslenme düzeni, bayramla birlikte tekrar degismeye baslayacak. Bayrama sayili günler kala nasil beslenecegimiz konusunda saglikli ipuçlari veren Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Elif Topuz Ülkü, konuyla ilgili önerilerini sundu.

Uzmanindan Bayram Öncesi Beslenme Önerileri


Bayrama sayili günler kala dogru beslenme konusunda uyarilarda bulunan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Elif Topuz Ülkü, güne sabah kahvalti ile baslamanin öneminden bahsederken, özellikle serbetli tatli tüketiminin isin içine girmesi ile karbonhidrat tüketiminin çok arttigini söyledi.

Beslenme ve Diyet Uzmani Elif Topuz Ülkü, “Ramazan ayindan çikiyoruz. Insanlar ögün sayisinin yaninda tatli istekleri de hat safhada artacak. Bayram da insanlar tatlinin yaninda yemek de isteyeceklerdir. Sabah muhakkak kahvalti ile beslenmeye baslanmali. Bizler sürekli dile getiriyoruz güne kahvalti ile baslanmali ve sulu yemeklerle baslamamali diye. Kahvalti içerik bakimindan islenmis etlerden uzak yani salam ve sucuk tarzi degil, daha kaliteli protein olan yumurta, peynir gibi olmasi daha dogru olur. Ekmek tercihi bakimindan da tam tahilli ekmeklerin tercih edildigi bir düzen istiyoruz. Tabi bayram sürecinde ögün sayisi da biraz artiyor. Bundan dolayi da biz oruçta kilo vermeyi toplum olarak sevdigimiz için verilen kilolari korumak ve almamak istiyoruz. Bu noktada ara ögünlerin içerik bakimindan kademeli olarak artirilmasi çok önemli. Ara ögünlerin içeriginde genellikle bir meyve grubu ve yaninda da süt grubu kombini veya kavrulmamis yemisler olarak degerlendirilmesini istiyoruz. Ögle ve aksam yemeklerinin içerigi bayramda misafir agirlamayi veya agirlanmayi sevdigimiz için menü biraz genis ve çesitli oluyor. Bu noktada da yemeklerin porsiyonlari az tutulup bir asçi tabagi yapilabilir. Ramazan sonrasi karbonhidrat aliminin belli sinirlarda kalmasini önemsiyoruz. Mümkün oldugunca ekmek, çorba, pilav ve makarna gibi besinlerin sinirli porsiyonlarda ve tercih edilmesi takdirde birini ana yemek yanina almak en sagliklisi olacaktir. Ancak beraber tüketilecekse ana yemekle oldugu gibi porsiyonlarin azalmasini istiyoruz” dedi.



“Seker hastalari, serbetli tatlilara uzak olmali”

Kronik hastalarin bayramda tatli tüketimine ve yagi yüksek içerikli ürünlere dikkat etmesi gerektigini vurgulayan Elif Topuz Ülkü, uyari ve önerilerini paylasti. Ülkü, “Çocuklarda bizim en çok önemsedigimiz sey gelisimin devam etmesi ama bayramda tüketilen tatli ve yagli yemek gruplari yasam tarzina döner ise bu gelisime sekte vuran bir durum olur. Tatli tercihi biraz daha düsük oranda yapilmasini istiyoruz. Tabi yetiskinlerde metabolik hastaliklar da sikinti yasiyoruz. Özellikle seker hastalari oruç tutmak istediginde seker kontrolü açisindan mutlaka bir uzman ile tutmalarini tavsiye ediyoruz. Bayrama gelirsek ögün sayisi artinca ve tatli tüketimi bir anda baslayinca seker bir anda yükseliyor. Bu nedenle biz genellikle metabolik hastaligi olanlara yenecek ise serbetliye nazaran sütlü ve meyveli tatlilar, fiziksel aktivite bol su tüketimi tavsiye ediyoruz. Bir lokma baklava iki dilim ekmek kalorisi içeriyor. Ona göre beslenme hesabimizi yapip ve pozisyonlarimizi ayarlarsak daha saglikli bir süreç olusturmus oluruz” diye konustu.

Kaynak: İHA