Madde Bagimliligindan Kurtulma Orani Yüzde 2

Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) düzenlenen “Madde Bagimliligi ile Mücadele” konferansinda bagimliliktan tam olarak kurtulabilenlerin oraninin sadece yüzde 2 olduguna dikkat çekilirken, 15-24 yas araligindaki gençlerde ise madde kullanmaya baslayanlarin oraninin yüzde 73.74 oldugu belirtildi.

Madde Bagimliligindan Kurtulma Orani Yüzde 2


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Prof. Dr. Hüseyin Yilmaz Kongre Kültür Merkezi’nde “Madde Bagimliligi ile Mücadele” konferansi düzenlendi.

Narkotik uzmani Cemil Özdemir’in konusmaci oldugu konferansta uyusturucu madde, madde bagimliligi, uyusturucu ile mücadele, madde bagimliligi ile ilgili çözüm merkezlerinin nereler oldugu, madde kullaniminin cezai sorumluluklari, madde kullanan kisilerde görülen belirtiler, uyuma programi nasil çalistigi anlatilarak gençlere yönelik tavsiyeler verildi.

Özdemir, yapilan arastirmalara göre uyusturucu madde kullanimina baslama sebeplerini; merak, arkadas etkisi, özenme, kisisel-ailevi sorunlar ve eglence amaçli olarak siraladi. Bagimlilik sürecinde kullanilan zararli maddenin, kisinin sagliginin yaninda sosyal ve aile yasantisina verdigi zararlari anlatan Özdemir, Narkolog 2022 verileriyle yapilan anket sonuçlarini paylasti. 19-20 yaslarindaki gençler arasinda madde kullanim oranlarinin artis gösterdigini, 15-24 yas araligindaki gençlerde ise madde kullanmaya baslayanlarin oraninin yüzde 73.74 oldugunu belirtti.



“Bir kereden çok sey ölür”

Sözlerinin devaminda madde bagimliligindan kurtulmak için bes önemli gereklilik üzerinde duran Cemil Özdemir, bu gereklilikleri; beyinde bitirmek, saglik kuruluslarindan destek almak, psikolojik destek almak, aile destegi, arkadas çevresinin degistirilmesi olarak siraladi. Madde bagimlisi olduktan sonra zararli maddeyi birakmanin oldukça zor oldugunun altini önemle çizen Özdemir, bazi maddelerin bir kez kullanilmis olmasinin bile ciddi derecede bagimlilik yaptigini, bu nedenle ‘bir kereden bir sey olmaz’ dememek gerektigini vurguladi. Cemil Özdemir: “Yapilan anket çalismalarina göre bagimliliktan tam olarak kurtulabilenlerin orani yüzde 2’yi geçmedi, geçemedi. Bu nedenle amacimiz; gençlerimiz madde bagimlisi olmadan, madde ile tanismadan bu sorunun önüne geçebilmek. Gençlerin uyusturucu tehdidi konusundaki farkindaliklarinin arttirilmasini saglamak” diye konustu.



Konferansin ardindan verdigi bilgilerden dolayi Cemil Özdemir’e tesekkür eden Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Kisaç, bagimlilik yapici madde kullanimina iliskin tedavilerde ilaç tedavisinin yaninda psikolojik terapinin de önemine dikkat çekti. Zararli maddelerin yaninda günümüzde internet bagimliligi, sosyal medya bagimliligi gibi bagimliliklarin da yayildigina dikkat çeken Prof. Dr. Kisaç, bagimliliklardan kurtulma konusunda, sartlanma ve davranislarda degisiklige gitmenin önemine degindi.
Kaynak: İHA