FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Son 1 Yilda 30 Milyon Lira Yatirim Yaptik'

FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, Fiskobirlik’in eskisi gibi findik alip satan bir kurum olmadigini, Türkiye’ye ve dünyaya ürün satan bir kurum haline geldigini ifade etti.

FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Son 1 Yilda 30 Milyon Lira Yatirim Yaptik'
Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, basin mensuplariyla iftar programinda bir araya geldi. Bayraktar, son 1 yilda 30 milyon lira yatirim yaptiklarini ifade ederek, “Eskiden Fiskobirlik findik alip satan bir kurum pozisyonundaydi. Simdi ise findigi isleyip Türkiye’ye ve dünyaya satmaya çalisan bir kurum haline geldi” dedi.

Bayraktar, “Eskiden Fiskobirlik findik alan, depolayan, çürüten veya devlet istedigi zaman satan bir kurum pozisyonundaydi. Fiskobirlik’in ihracat yapma yetkisi de var. Ama böyle bir görevi yoktu. Su anda az veya çok findigi islemeye, Türkiye’ye ve dünyaya satmaya çalisiyor. Dolayisiyla FISKOBIRLIK müdahale alimina fazlasiyla hazir. Üretiyoruz ve satiyoruz. Bu anlamda sosyal sorumluluk yapan ve ayni zamanda ticaret yapmayi ögrenen bir kurumuz” diye konustu.



“FISKOBIRLIK müdahale alimina hazir”

Fiskobirlik’in findikta müdahale alimina hazir oldugunu ve görevlendirilmesi gerektigi dile getiren Bayraktar, “Su anda TMO’nun yaptigini FISKOBIRLIK’in yapmasi lazim. Mesela önümüzdeki sene findik alim sezonunda tüm siyasi parti temsilcilerinden, tüm STK temsilcilerinden ve tüm gazetelerden ne duyacaksiniz, ‘TMO piyasaya girsin.’ Ben bu arkadaslarin devlet müdahale alimi yapsin demek istediklerini anliyorum. Ama TMO piyasaya girsin dendiginde su anlasiliyor, ’TMO müdahale alimi yapiyor. Gayet te iyi yapiyor. FISKOBIRLIK’e ihtiyaç duyulmuyor’ Dolayisiyla insanlar sunu demeli. ‘Müdahale alimi yapilmali ama bunu FISKOBIRLIK’te yapmali’ Insanlar bunu demeli ki kamuoyu olussun. Ve bu kamuoyunun sesi yukariya daha gür gitmeli. Müdahale alimi yapmadan bizim eskisi gibi olma durumumuz yok” seklinde konustu.



“Son 1 yilda 30 milyon lira yatirim yaptik”

Son 10 yilda yaptiklari çalismalarla FISKOBIRLIK’in eskisinden daha iyi duruma geldigini vurgulayan Bayraktar, “Son bir yilda yaptigimiz yatirimin maliyeti 30 milyon lira. Az gelebilir ama geçmiste maas ödeyemeyen FISKOBIRLIK için önemli bir adim. Ihracat rakamimiz 100 milyon lira. Denebilir ki az. Ama dün 1 lira satamayan kurum için önemlidir. 1 kilo findik alamiyorduk. Simdi 1 aldik, 2 aldik 3 aldim ama aldik. Sunu net söylemek isterim. Fiskobirlik üretici borçlarini ödedikten sonra bir yol ayrimina geldi. Ya piyasada çok is yapar gibi gözüküp hiç girmeyecegiz ya piyasaya katkimiz olmayacak ya da kurumu iyilestirecegiz, üretecegiz ve satacagiz, belki az is yapacagiz ama dünyadaki nihai mamul tüketimine katki sunacagiz. Böyle bir yol ayrimina girdik. Yol ayriminda birinci seçenek kolaydi. Neydi peki. Bugün ben isteyeyim. Sezonda 100 bin ton findigi alirim. Bu konuda bir sikinti yok. Söyle düsünün. 10 bin ton kabuklu findik aldiniz. Parayi pesin veriyorsunuz. 3 gün sonra satip parayi aliyorsunuz. Burada is kolay. Ama biz findigi isliyoruz. Kabuklu findigi aliyorsunuz. Ürün depoya geliyor, kiriliyor, isleniyor ve pazara çikiyor. Perakendeye verdigimiz ürünün dönüsü 75 gün sürüyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA