'Çocuklarda Bilinçli Ekran Kullanimi Projesi' Tamamlandi

Çocuklarda teknoloji bagimliligi konusunda bilinç ve farkindalik olusturmanin yani sira tedavi planlamak için İçel Büyüksehir Belediyesi öncülügünde baslatilan ‘Çocuklarda Bilinçli Ekran Kullanimi Projesi’ tamamlandi. 4’üncü ve son oturumda ailelerle bir araya gelen uzmanlar, ilk günkü oturumdan bugüne kadar yasanan süreci degerlendirip, çocuklarin ekran kullanim süreleriyle ilgili ailelerden bilgi aldi.

'Çocuklarda Bilinçli Ekran Kullanimi Projesi' Tamamlandi
İçel Büyüksehir Belediyesi Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesi öncülügünde baslatilan ‘Çocuklarda Bilinçli Ekran Kullanimi Projesi’, Macit Özcan Spor Kompleksinde gerçeklestirildi.

Projenin son oturumuna Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesi Baskani Hülya Atila da katildi.

Oturumda; Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesinde görev yapan Uzm. Psikolog Yücel Savkli, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Aybüke Tugçe Mustan ile Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzm. Dr. Ceren Sögüt Direk tüm süreci degerlendirdi. Program bittikten 1 ay sonra da ailelerle tekrar iletisime geçilerek, süreç degerlendirilmesi yapilacak.

Aileler dijital ortamlari, yalnizca çocuklari sakinlestirmek için kullanmamali

Psikiyatrist Mustan tarafindan ekranla hayatimiza giren riskler ve eslik eden psikiyatrik hastaliklar konusu islenirken, bu konudaki yasal risklerden de söz edildi. Mustan; ailelere, çocuklarin anlayabilecegi dilde siber suçlari anlatmak için kullanilabilecek güvenli uygulamalari anlatti. Uzm. Dr.

Direk ise saglikli teknoloji kullanimi konusunda bilgiler aktarirken, ailelere dijital ortamlari yalnizca çocuklari sakinlestirmek için kullanmamalari gerektigini söyledi ve uyku saatinden 2 saat önce ekran kullaniminin yasaklanmasinin önemine dikkat çekti. Uzm. Psikolog Savkli da son oturumun amacinin ailelerden geri bildirim almak oldugunu belirterek, zaman yönetimi konusuna degindi.

Daire Baskani Atila tarafindan psikologlara plaket takdim edilirken, psikologlar tarafindan da ailelere ‘katilim belgeleri’ verildi.



“Çocuklarimiz ve ailelerimiz için katki sagladigini düsünüyorum”

Atila, oturumda yaptigi konusmada, teknoloji ile hayatin her alaninda iç içe olduklarina belirterek, ailelerin de çocuklarin teknoloji kullanimi konusunda tedirginlik yasadiklarini ifade etti.

Konuyla ilgili atölye çalismasi gerçeklestirdiklerini kaydeden Atila, “Bu çalismalarimizda birbirinden degerli hocalarimiz bize katki verdi. Ailelerimiz ve çocuklarimizla ortaklasa atölye çalismasi yaptik. Bu anlamda da neler yapabilecegimizi ya da neler yapmamamiz gerektigini yasayarak, deneyimleyerek, interaktif bir sekilde ögrenmis olduk. Çocuklarimiz ve ailelerimiz için katki sagladigini düsünüyorum” dedi.



“Ailelerden güzel geri dönüsler aldik”

Uzm. Psikolog Savkli da Büyüksehir Belediyesi olarak birçok öncü çalismaya imza attiklarini ve söz konusu çalismanin da bunlardan biri oldugunu söyleyerek, “Çünkü uygulama alaninda bu kadar katilimciyi aktif eden, bir tedavi programi gibi planlanan bildigim baska bir uygulama yok, bir ilk olarak gözüküyor. Bunda da mutluyuz, gururluyuz, güzel bir çalisma oldu. Ailelerden de yine güzel geri dönüsler aldik” diye konustu.



“Ailelerden aldigimiz geri bildirimlerle de oldukça faydalandiklarini gördük”

Uzm. Dr. Direk ise oturumlarin 4 hafta sürmesinin hem kendilerine zaman kazandirdigini hem de grubun birbirini tanimasini sagladigini belirterek, “Projeye baslarken tek oturumluk ve tek tarafli didaktik bir bilgilendirme seklinde ailelere bilgi vermek gibi degil de süreci kendilerinin yönetmesi, kontrol etmesi ve neler faydali, neler zararli gibi ayrimini yapabilecek bir kontrol mekanizmasi ögretmeyi amaçladik. Ailelerden aldigimiz geri bildirimlerle de oldukça faydalandiklarini gördük” ifadelerini kullandi.

Uzm. Dr. Mustan ise 4 haftalik süreçte, ailelere ve çocuklara edindikleri bilgileri deneyimlemeleri için bir firsat sunduklarini kaydederek, tecrübeler üzerinden ilerlemenin önemine vurgu yapti. Mustan, “Böylece anne ve babalar çocuklarin tarafindan bakmaya; çocuklar da anne babalarin tarafindan bakmaya, bunu tecrübe ederken ortaya çikan sorunlarla ve bu sorunlarin çözümü ile beraber daha iyi bas etme becerileri kazandilar diye düsünüyorum. Bu haftalar sirasinda daha farkindaliklarinin arttigini görebildik. Bu da biraz onlarda bas etme istegini, çabasini artiran bir sey oldu” dedi.

Kaynak: İHA