TVHB Baskani Eroglu'ndan 20 Nisan Dünya Hayvanlari Asilama Mesaji

Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB), 20 Nisan Dünya Hayvanlari Asilama günü nedeniyle bir mesaj yayimladi.

Türk Veteriner Hekimleri Birligi Genel Baskani Ali Eroglu 20 Nisan Dünya Hayvanlari Asilama günü nedeniyle bir mesaj yayimladi. Eroglu mesajinda, Dünya Hayvanlari Asilama Günü’nün asilarin hayvanlarin ve dolayisiyla insanlarin sagliginin korunmasinda oynadigi hayati role iliskin farkindaligi artirmak amaciyla 20 Nisan 2016 tarihinden itibaren kutlanildigini hatirlatti.

Insanlarda görülen hastaliklarin yüzde 61’i, zoonotik, yani hayvanlardan insanlara geçen hastaliklar olduguna dikkat çektigi mesajda su ifadelere yer verildi:

“Sap, Sarbon, brusella, Sigir Vebasi, gibi hayvanlarda görülen, hayvandan hayvana bulasarak sebep olduklari verim kayiplari ve ölümlerle ekonomik olarak ciddi etkiler birakan, ulusal ve uluslararasi ticareti ve ekonomiyi etkileyen hastaliklar her zaman gündem konusudur. Bu hastaliklara karsi mücadelede en önemli konu koruyucu hekimlik uygulamalaridir. Korunma tedaviden hem daha etkili, hem de daha ekonomiktir. Hastaliklara karsi daha az bütçelerle önlem alinabilir iken, tedavi için büyük bütçelere ihtiyaç duyulmaktadir. Covid-19 salgini ile tüm Dünya bunu derinden ve aci bir sekilde yasamaktadir. Daha önemli ve öncelikli olan hastaligi tedavi etmek degil, hastaligin çikmasina mani olmaktir. Ancak bu yaklasimin uluslararasi bir kabul ile ülkesel ve küresel bir strateji olarak ele alinmasi diger önemli bir konudur.“

Eroglu, asilama, koruyucu veteriner hekimlikte vazgeçilmez bir araç olup, hayvan sagligi ile refahinin yönetiminde önemli ve temel bir rol oynadigi belirttigi mesajinda, “Asilar sadece hayvanlarin sagligini korumak için degildir, onlari asilamak ile kendi sagligimizi da korumus oluyoruz. Bu hem evcil hayvanlar hem de çiftlik hayvanlari için ayni sekilde geçerlidir. Hastalik önleme, diger hayvanlara veya insanlara bulasmaya karsi koruma saglar, bulasici bakteriyel hastalik olusumunu azaltarak antibiyotikler gibi degerli kaynaklarin korunmasina yardimci olabilir ve çiftlik hayvanlari söz konusu oldugunda insanlari gida kaynakli hastaliklara karsi korumada etkilidir. Genis çapli uygulanan etkili asilama programlari, hayvanlarin hastalanmasini engelleyerek antibiyotige duyulan ihtiyaci azaltacak ve böylece küresel bir sorun olan antibiyotik direncinin olusma riskini de azaltmaya yardimci olacaktir” ifadelerini kullandi.

Asilama yapilmamasi durumunda hayvan yetistiricilerinin gelirlerinin de önemli ölçüde düstügünü vurgulayan Eroglu “Korunmanin ilk basamaginda yer alan asilama, daha az maliyetli ve etkili bir saglik yatirimi olup, hayvanlari bulasici hastaliklara karsi korumanin etkin ve güvenli bir yoludur. Hep vurguladigimiz ’saglikli hayvan, saglik gida, saglikli çevre ve saglikli toplum’ ancak asilamayla olusturulur. Dünya Hayvanlari Asilama Günü’nün daha saglikli bir gelecege vesile olmasini diliyoruz”dedi.

Kaynak: İHA