Misir Akbabasi Bayburt'ta Yiyecek Ararken Görüldü

Dünya Dogayi Koruma Birligi (IUCN) tarafindan ’türü tehlike altinda’ statüsüne alinan Misir Akbabasi Aydintepe yol güzergahi üzerinde bos alanda yiyecek ararken Ahmet Eraslan isimli vatandas tarafindan görülerek, fotograflandi.

Misir Akbabasi Bayburt'ta Yiyecek Ararken Görüldü
Dünya Kuslari Koruma Birligi’ne (Birdlife International) göre Türkiye, bu türün yarisini barindirmakla beraber, bazi kaynaklara göre Misir Akbabasi’nin en çok görüldügü yer ise Ankara’nin Beypazari ilçesi olarak kayitlara geçmekte. Bayburt’ta görülen ve yirtici kus olarak bilinen Misir Akbabasini bos bir arazide yiyecek arayip, su içerken gören Eraslan, "Aydintepe yol güzergahinda ilerlerken bu kusu gördüm. Kuslara merakim oldugundan ve Ilk defa bu türü gördügümden dolayi garipsedim. Bir süre uzaktan bakindim, hareketlerini inceledim. Sabit bir sekilde durmadigi için sadece fotografini çekebildim. Bulundugum yerde su birikintisi vardi, su içecegini tahmin ettim. Su içtikten sonra yiyecek aradi, bulamayinca farkli yöne uçmaya basladi.

Ben de aracimla uçtugu güzergahi takip ettim, çöplük bir alana gelerek burada hayvan ölüleri diyebilecegimiz leslerden yedi, daha sonrada uçup gözden kayboldu. Yiyecek arayip, su içmek için sehir merkezine kadar indigi belliydi" diye konustu.

Bunun yani sira farkli kus türlerinin görüldügü Bayburt, göçmen kuslarin ara mola verdigi ugrak noktasi oluyor.
Kaynak: İHA