1 Tanesini Izinsiz Koparana, 1 Otomobil Fiyatinda Ceza Kesiliyor

Samsun’un 19 Mayis ilçesinde 6 sözlesmeli üretici tarafindan yetistirilen tibbi, aromatik ve endemik bitki olma özelligini koruyan ‘göl sogani’nin 1 tanesini bile dogadan izinsiz koparmanin cezasi 112 bin TL.

1 Tanesini Izinsiz Koparana, 1 Otomobil Fiyatinda Ceza Kesiliyor
Dogadan izinsiz toplamasi yasak olan göl sogani, genellikle ilaç sanayinde kullaniliyor. Izinle dikimi yapilan göl sogani, 19 Mayis ilçesinde 12 dönüm alanda yetistiriliyor. Ilçede su anda 6 çiftçi göl sogani üretmek için sözlesme imzalarken, ortalama 1 ton göl soganindan 5-6 bin TL gelir elde ediliyor. Diger tarim ürünlere göre getirisi oldukça yüksek olan göl soganini izinsiz söken vatandaslara verilen ceza ise 112 bin TL.

“Yurt disina ihraç ediliyor”

Ilçede yaklasik 15 dönümlük bir alanda göl sogani yetistirildiginin altini çizen 19 Mayis Ekolojik Üreticiler Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Hakki Karaman, “19 Mayis’ta tibbi bitkileri sözlesmeli olarak üretiyoruz. Göl sogani gibi yumrulu bitkilerin dogadan sökülmesi bakanlik iznine bagli. Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü’nden bunlardan söküm izni alinip, tarlalardan anaç tohumluk üretimi yapiliyor. Daha sonra da çogalttiktan sonra alici firmalara ticareti yapilabiliyor. 19 Mayis’ta göl sogani üretimine 2012 yilinda baslandi. Yaklasik 15 dönüm alanda göl sogani üretiliyor. Çogaltmaya da devam ediyoruz. Göl sogani daha çok yurt disina ihraç ediliyor” dedi.



“1 dönümden 90 bin TL’ye yakin gelir elde ediliyor”

Diger tarim ürünlerine kiyasla ekilen alan bazinda göl soganinin getirisinin oldukça yüksek olduguna dikkat çeken Hakki Karaman, “Göl sogani sulak ve taban alanlarda yetistirilir. Atil alanlari kullanma anlaminda getirisi de çok yüksek. Dönüm basina yaklasik 15 ton ürün alinabiliyor. Bugünkü degerinde ise tonunu 5-6 bin TL’ye satarsaniz, yaklasik 90 bin TL’ye kadar gelir elde edebilirsiniz. Ancak göl sogani, ekimden 3 yil sonra hasada baslanilan bir bitkidir. Ilk 3 yilin ardindan her yil hasat edilebiliyor” diye konustu.



“1 tane bile göl soganini sökmenin cezasi 112 bin TL”

Göl soganlarini dogadan izinsiz sökmenin cezasinin oldukça yüksek oldugunu ifade eden Karaman, sunlari söyledi:

“Cezalar konusunda ise göl soganini izinsiz kopartmanin cezasi var. 1 tane göl soganini bile izinsiz kopardiginizda su anda 112 bin TL cezasi var. Göl sogani, endemik ve yok olma riski altinda olan türlerden oldugu için cezalar bu kadar agir. Bence bu cezalar az bile. Çünkü göl soganlarinin yasam alanlari daraldi. Göl soganlarinin daha çok korunmaya alinmasi lazim. Üretimin de arttirilmasi gerekiyor.”

Göl sogani Samsun’da Terme, Çarsamba ve 19 Mayis gibi sulak arazileri bulunan ilçelerde üretiliyor.
Kaynak: İHA