Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Çok Daha Güçlü Bir Enerji Üssü Olacagimizi Da Görecegiz'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Türkiye’nin bir enerji koridoruna dönüsmesiyle ilgili Akdeniz buna dahil, insallah Karadeniz de buna dahil olmak üzere burada çok daha güçlü bir enerji üssü olacagimizi da görecegiz” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Çok Daha Güçlü Bir Enerji Üssü Olacagimizi Da Görecegiz'
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay birtakim ziyaretler çerçevesinde geldigi Konya’da gençlerle iftar yaptiktan sonra Sultan Selim Camii’nde teravih namazi kildi. Fuat Oktay namazin ardindan Mevlana Meydani’nda vatandaslara salep ikraminda bulundu ve Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti. Oktay daha sonra AK Parti Il Baskanligi’ni ziyaret ederek burada açiklamalarda bulundu. Fuat Oktay, “Biz kosuyoruz. Baskalari ne derse desin baskalari hangi gözle bakarsa baksin baskalari söylenenleri ne kadar derece duyar veya duymazsa duymasin. Kaç masa kurarsa kursun, o masanin altinda, üstünde kimler olursa olsun biz durmadan, ‘durmak yok, yola devam’ diyoruz ama hedefimizden de, idealimizden de hiçbir sey kaybetmis degiliz. Çok daha güçlenerek biz gelecege yürüyecegiz. AK Parti teskilatlariyla ve Cumhur Ittifaki’yla birlikte güçlenerek insallah 2023’ü de geride birakarak 2053 ve 2071’e birlikte yürüyecegiz. Gençlerimiz 2053’e bizi tasiyacak ve oradan da insallah onlar da bayragi 2071’de kendileri gençlere teslim edecekler” dedi.



“Her alanda güçlü olmak zorundasiniz”

Bölgede, dünyada olanlara deginen Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, “Söyle bir bakiyoruz, 100 yil öncesinde bölgede yasananlara baktigimizda bugünden çok da farkli seylerin yasanmadigina sahit oluyoruz. Aslinda 500 yil öncesine, bin yil öncesine gittigimizde de Selçuklu Dönemi’ne gittigimizde de aslinda çok farkli seylerin yasanmadigina gene sahit oluyoruz. O bize bir seyi gösteriyor. Özellikle bu cografyada yasamanin tek kurali var. Hayatta kalmak istiyorsaniz, ayakta kalmak istiyorsaniz güçlü olmak zorundasiniz. Her alanda güçlü olmak zorundasiniz. Hiçbir zaman sendelemenizi hiç kimse veya hafiften de olsa uykuya dalmaniza hiç kimse müsaade etmiyor, etmez de. Biz bunun bilincindeyiz. Cumhurbaskanimiz bunun bilincinde ve israrla kosuyor olmamizin, gece gündüz kosuyor olmamizin ve kosarken de yorulmayisimizin arkasinda yatan heyecan da budur. Bizi gelecege tasiyacak, gelecek için yapacak çok daha islerimiz var” seklinde konustu

Büyük hedefler koyduklari, er veya geç o hedefleri gerçeklestirdiklerini kaydeden Fuat Oktay, “Ihracatin nereye geldigini gördük, diyorlardi. Buyurun görsünler. 250 milyar ve dünyadaki gerek pandeminin, salginin etkileri devam ederken, gerek kurakligin etkileri, iklim degisikliginin etkileri devam ederken, gerek bölgedeki krizler, çatismalar devam ederken, tedarik zincirindeki kirilmalar devam ederken, dogu ve bati arasindaki güç dengesi degisme asamasinda oldugu bir dünyada, çatismalarin en siddetlendigi bir dönemde bile biz 1 yilda ihracatimizi böyle bir dönemde 55-56 milyar dolar artirabilmis bir ülkeyiz. 500 milyar dolar hedefi bizim için artik hayal olmaktan çikmistir. O hedef çok yakindir. Bu hedefe hep birlikte ulasacagiz. Niye bizim için önemli? AK Parti olarak zaten hepinizin yakinen bildigi bir gerçek var. Bizim bir kalkinma modelimiz vardi. O kalkinma modelimizin ana damari da özel sektörü canlandirarak, özel sektörün dinamizmiyle kalkinmayi gerçeklestirecegiz dedik. Dogal kaynak zengini bir ülke degiliz. Dolayisiyla ihracat tabanli büyüyecegiz dedik. Onun için yatirim yapmak zorundayiz, onun için üretim yapmak zorundayiz ve onun için istihdami gelistirmek ve ihracat yapmak zorundayiz diye bunu ifade etmistik ve orada baska bir sey de söylemistik, hem de geçen yil. Bunlari yaparken de hem de böyle bir dönemde biz cari dengede de iyilestirme saglayacagiz demistik. Geçen yilin son aylarinda cari fazla veren bir ülkeden bu yil cari dengede cari açik vermeye baslayinca sesleri yükseliyor, ‘sizin modeller ancak bu kadar olur’ diye. Konya’dan su mesaji çok açik sekilde vermek istiyorum; hesap, kitap bilen vardir herhalde o 6’linin içerisinde. Eger bakarlarsa bizim geçen yil koydugumuz hedeflerin cari denge açisindan farki enerji fiyatlarindaki artisla alakalidir. Yani 50 milyar dolarlik ilave bir enerji faturasinin çikmis olmasindan kaynaklidir. Emtia fiyatlarindaki artisin enflasyonda artisa sebep oldugunu görüp görmedigimizi ve bunu hissedip, hissetmedigimizi soranlar var. Biz bunu çok yakinen biliyoruz ve milletimizle birlikte bu sorunun üstesinden de yine teskilatlarimizla birlikte gelecek de biziz. Biz bugüne kadar hiçbir sorunu görmezden gelip arkamiza atmadik. Hiçbir sorunu yarinlara da birakmadik. Su anda bütün gücümüzle de bunun üzerine gidiyoruz. Bunu da geride birakacagiz” ifadelerini kullandi.

Dogu Akdeniz’de olan olaylarda Türkiye’ye çizilmek istenen bir harita oldugunu hatirlatan Fuat Oktay, söyle devam etti:

“Simdi hiç kimse konusmaz oldu. Sevilla haritasini hatirliyorsunuz degil mi? Sevilla haritasinin adi kalmadi. Ayni sekilde ‘ne isiniz var Libya’da’ dediklerinde aslinda Türkiye’nin disinda Türkiye’ye biçilen bir alan vardi. O alana hapsedilmek istenen bir Türkiye vardi. Güçsüzlestirilmek istenen ve yalnizlastirilmak istenen bir Türkiye vardi. Biz Türkiye olarak da, Cumhurbaskanimiz da her firsatta sunu ifade ettik. Türkiye’ye ragmen bölgede hiçbir plan, hiçbir senaryo hayata geçirilemez. Bunu saka zannedenler oldu belki. Ama hiçbir planin hayata geçmedigi, Türkiye’yi dislamak isteyenlerin de kendilerinin dislandigina sahit olmaya basladik. Dogu Akdeniz’de de her türlü enerji projelerinin, senaryolarinin disinda birakilmak istenen bir Türkiye aslinda Libya’da ne isiniz var diyenler vardi ya Kiliçdaroglu basta olmak üzere 6’li masadakiler de ne olduysa dün baska bir sey konusuyorlardi, bugün baska bir sey konusmaya basladilar. Akdeniz de dahil Türkiye’yi yalnizlastirmak istenen proje de çökmüs durumda. Türkiyesiz herhangi bir sey yapilamayacagini herkes görmüstür ve bugün hamdolsun çok daha farkli is birlikleri içerisindeyiz tekrar. Tüm komsularimizla birlikteyiz ve bu artarak da devam edecek.”

"Çok daha güçlü bir enerji üssü olacagimizi da görecegiz"

Bölgede isbirliginin artiyor olmasinin hem bölge barisina hem de dünya barisina çok ciddi katki saglayacagini ve saglamaya da basladigini kaydeden Oktay, “Bunun projeler ve gelisme, kalkinma anlaminda da sonuçlari olacak. Insallah bunu görecegiz. Yani enerji koridoru, Türkiye’nin bir enerji koridoruna dönüsmesiyle ilgili Akdeniz buna dahil, insallah Karadeniz de buna dahil olmak üzere burada çok daha güçlü bir enerji üssü olacagimizi da görecegiz. O günleri de hep birlikte yasayacagiz. Karadeniz tabii bizim için baris deniziydi. Daha istikrarli bir ortamdi. Rusya, Ukrayna kriziyle birlikte ne yazik ki orasi da su anda en istikrarsiz bölge olmus durumda. Türkiye olarak biz gene ayni seyi yapiyoruz. Cumhurbaskanimizin liderliginde hamdolsun hemen hemen her gün hem Rusya hem Ukrayna arasinda son derece dengeli bir politika gözeten, ikisi de bizim yakin çalistigimiz ve dost bildigimiz ülkelerdir. Dolayisiyla ikisinden de vazgeçemeyiz dedigimiz bu çerçevede de tekrar barisi hakim kilmak üzere üzerimize düseni yapan, yapmaya çalisan bir Türkiye ve burada da öncülük yapan bir lider var. Insallah burada da sonuca ulasiriz diye ümit ediyoruz. Savasin kazanani olmaz. Baris saglanirsa da burada da kaybeden olmaz” dedi.

“Konya’nin sorunlariyla ilgili üzerimize düsen ne var, ne yapabiliriz, ile ilgili çok detayli çalismalarimiz oldu” diyen Oktay, “Cumhurbaskanimizin kabinedeki her bir üyeye de talimatlari oldu: Ramazan’in geri kalan kisminda 81 ili dolasacaksiniz. Dolasacagiz ve hemhal olacagiz. Iftarda, teravihte, sokakta sahurda birlikte olacagiz. Dertlerini dinleyecegiz. Güzellikler varsa onu paylasacagiz ve biz de bugün o çerçevede Konya’dayiz. Konya’da bulunmaktan zaten her zaman çok mutlu oluyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA