Bakan Karaismailoglu Açiklamasi '2053 Yilina Kadar Tam 190 Milyar Dolarlik Yatirim Planladik'

Antalya’da Cemil Meriç Kütüphanesi’nde geceyi çalisarak geçiren ögrencilerle bir araya gelerek sahur yapan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Geriye bakacak olursak, ulastirma alt yapisina 2002 yilindan bu yana 170 milyar dolarlik yatirim yaptik. 2053 yilina kadar tam 190 milyar dolarlik yatirim planladik” dedi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi '2053 Yilina Kadar Tam 190 Milyar Dolarlik Yatirim Planladik'
Kepez Belediyesi, Cemil Meriç Kütüphanesi’nde geceyi çalisarak geçiren ögrenciler için sahur düzenledi.

Dokumapark’taki sahura, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Ibrahim Aydin, Kemal Çelik, Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, AK Parti Il Baskani Ibrahim Ethem Tas, AK Parti Kepez Ilçe Baskani Bahattin Bayraktar ve geceyi kütüphanede ders çalisarak geçiren ögrenciler katildi.

Ögrencilerle sahur sofrasinda sohbet eden Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Allah tuttugumuz oruçlari eda etsin. Hayirlisiyla nice mutlu bayramlara bizleri kavusturmayi nasip etsin“ dedi.



Yasam kalitesi konforla yükselir

Yaptiklari isin vatandasin hayatina kolaylik, konfor ve güvenlik getirdigini belirten Bakan Karaismailoglu, “Bir bölgeye ne kadar hizli, konforu ulastirabilirseniz oranin yasam kalitesi o kadar yükseliyor. Bizim kullandigimiz bir kelime var. Ulastirma alt yapilari bir akarsu gibidir. Gittikleri yere hareket getiriyorlar, bereket getiriyorlar. Sonucunda üretim artiyor, istihdam artiyor. Turizm, tarim gelisiyor. O yüzden yaptigimiz isi hakikaten çok önemsiyoruz ve bir daha daha iyisini yapmak için özveriyle çalisiyoruz. Türkiye’nin genelinde 5 bin santiyemiz, 700 bin tane çalisma arkadasimiz var. Bu bir ekip isidir. 700 bin kisi varsa biz variz “diye konustu.



20 yil önce alt yapi açigi vardi

Bakanlikta karayolu, havayolu, deniz yolu, demir yolu, haberlesme ve uydu olmak üzere bes sektör olduguna deginen Bakan Karaismailoglu, “Ülkemizde 20 yil öncesine kadar alt yapi açigi vardi. AK Parti ve Cumhurbaskanimizla birlikte heyecan dolu kadrolar gelerek bu

ülkede bir seyler yapilmasi gerektigini düsündüler. Önemli isler basardilar ve bizlerde bu görevi onlardan devraldik” dedi.

2053’e 190 milyar dolar yatirim

Zamanla ülke ihtiyaçlarinin arttigina, teknolojinin degistigine vurgu yapan Bakan Karaismailoglu, “Bu degisimlere bugünden hazirlikli olmaniz gerekiyor ve en önemlisi planlama yapmaniz gerekiyor. Ve biz bu ana planlamalara çok önem veriyoruz. Geçtigimiz hafta 2053 ulastirma lojistik ana planini açikladik. Burada derin bir çalisma var. Bütün sektörlerin uzmanlari sivil toplum örgütleri, üniversitelerdeki hocalarimiz, üniversitelerle oturduk çalistik ve Türkiye’nin 2053 yilina kadar yapmasi gereken isleri tek tek planladik. Türkiye’de 5 yil sonra ne yapilmasi gerektigini bakanlik olarak biliyoruz. Geriye bakacak olursak, ulastirma alt yapisina 2002 yilindan bu yana 170 milyar dolarlik yatirim yaptik. 170 milyar dolarlik yatirimin içinde ne var? 28 bin 500 kilometre uzanan bölünmüs yollar, 3 bin kilometrenin üzerinde otoyollar, 13 bin 22 kilometre uzanmis demir yollarimiz, 217 tane limanimiz var. Ve haberlesme uydularimiz, haberlesme sebekelerimiz, haberlesme alt yapilarimiz var. Bunlarin hepsini topladiginizda son 20 yilda 170 milyar dolar yatirim yaptik. 2053 yilina kadar tam 190 milyar dolarlik yatirim planladik” diye konustu.



Dünyanin en uzun, en genis, en yüksek köprüsü

Geçtigimiz günlerde açilan Çanakkale Köprüsü’ne de deginen Bakan Karaismailoglu, “Ülkemiz alt yapilarda, teknoloji ve mühendislikte o kadar ileri noktalara geldik ki, teknoloji harikasi, Türk mühendisleri tarafindan tamamen Türk mühendislik çözümleriyle üretilmis bir köprüyü açtik. Dünyanin en uzun, en genis, en yüksek asma köprüsü 107 katli apartman yüksekliginde Bu da sadece denizin üzerinde 318 metre Deniz yüzeyinin altinda da 80 metrelik bir derinlik var. Yillar süren bir projeyi 4 yil gibi kisa bir sürede bitirerek, dünyanin hizmetine sunuyorsunuz. Saatler süren bir yolculugu bu köprüyle 6 dakikaya düsürüyorsunuz. Zamandan kazanim, yakittan kazanim, çevreselde etkileri var. Dünyaya öncü bir devlet olmak için bu alt yapilari yapmak zorundasiniz” dedi.



Antalya hava limanina 785 milyon Euro yatirim

“Hedeflerimiz çok büyük. Bu yil 250 milyar dolar ihracat hedefimiz var.” diyerek sözlerine devam eden Bakan Karaismailoglu, “2050’ye geldigimizde ihracat hedefimiz 500 milyar dolara çikacak. Buda güçlü ulastirma alt yapisi üzerinde olacak. Kara yollari yapiyoruz. Hava Yollarinda da çok müthis gelismeler oldu. Biliyorsunuz pandemiye ragmen Istanbul Hava Limani, dünyanin en büyük en çok yolcu alan hava limani oldu, 2 yil boyunca Antalya’daki gelisen turizm ve tarim içinde Antalya Hava Limaninda da yatirim yapmamiz gerekiyordu. Antalya Hava Limani yetersiz kaldigi için, hava limani kapasitesini artirmak için 785 milyon Euro’luk yatirim yapmamiz gerekiyordu. Bu çalismalar önümüzdeki 2 yil içinde tamamlanacak“ diye konustu.

Bakan Karaismailoglu, ögrencilerle yaptigi sahurun ardindan, Türkiye’nin en zengin kütüphanesi Cemil Meriç Kütüphanesi’ni gezdi.
Kaynak: İHA