Çekya Slovakya'ya 650 Asker Gönderecek

Çekya hükümeti, NATO’nun dogu kanadinin güçlendirilmesi kapsaminda Slovakya’ya 650 asker göndermeye karar verdi.

Çekya Slovakya'ya 650 Asker Gönderecek
Slovakya hükümeti, son günlerde artan Rus tehdidinden korunmak amaciyla NATO askerlerinden olusan 2 bin 100 kisilik birligin ülkeye girisini onayladi. Çek askerleri tarafindan komuta edilecek birlik, 700 Alman, 600 Çek, 400 ABD’li, 200 Hollandali, 100 Polonyali ve 100 Sloven askerden olusacak. Birlik Slovakya’nin korunmasini saglamak için Patriot hava savunma sistemi ve Sentinel radar teknolojisi de dahil olmak üzere NATO tarafindan saglanan teçhizati kullanacak.

Çekya tarafindan gönderilecek olan 650 askerin 600’ü Slovakya’nin korunmasini saglarken, diger 50 asker ise daha önce gönderilen 100 asker ile birlikte Slovakya’nin Liptovsky Mikulas sehri yakinlarinda Ukraynali mülteciler için bir insani üs insa edecek ve bu üssün isletilmesinden sorumlu olacaklar.

Henüz mecliste onaylanmadi

Çekya hükümetinin aldigi Slovakya’ya asker gönderme karari henüz mecliste onaylanmazken, Çekya Savunma Bakani Jana Cernochova yaptigi açiklamada, “Yetkilendirmenin en kisa sürede onaylanacagina inaniyorum. Putin’in esi görülmemis Ukrayna isgali isiginda, bu karari ertelemek için zaman yok. Slovak ortaklarimiza mümkün olan en kisa sürede komuta edecegimiz bir savunma birligi kurmalarinda yardim etmek istiyoruz” dedi.



Pazartesi günü 100 asker gönderilmisti

Çekya geçtigimiz pazartesi günü Slovak ordusunun Ukrayna’dan gelen mülteciler için bir çadir kent insa etmesine yardim etmek için Slovakya’ya 100 asker ve askeri teçhizat göndermisti. Çek Silahli Kuvvetleri’nin sosyal medya hesabindan yapilan açiklamada "Pardubice ve Lipnik nad Becvou sehirlerindeki lojistik destek ekiplerimiz Slovakya’ya dogru yola çikiyor. Orada Ukrayna’dan gelen dört yüz mülteci için insani bir üs kuracaklar" ifadeleri kullanilmisti.

Çekya’dan Slovakya’ya giden askerler 30 Haziran 2023’e kadar görevde kalacaklar ve bu süre içerisindeki savunma maliyetinin yaklasik 540 milyon kron (yaklasik 21,5 milyon euro) olacagi tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA