Kooperatif Ortaklarinin Borçlari Yapilandirilacak

Aydin’da düzenlenen toplantida, Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri’nin 31 Aralik 2020 tarihi ve öncesi vadeli kredi borcu bulunan ortaklara defaten veya taksitlendirme suretiyle yapilandirma imkani saglanmasi, gübre ve yem fiyatlarinda indirim yapilmasi ve prime dayali sözlesmeli üretim modeli ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

Kooperatif Ortaklarinin Borçlari Yapilandirilacak
Tarim Kredi Kooperatifleri Izmir Bölge Müdürü Adnan Yusuf Güney, 200 Nolu Aydin Tarim Kredi Kooperatifi Müdürü Yalçin Ongun ve mensuplarinin katilimiyla toplanti düzenlendi.

Toplantida, kooperatife olan borçlarini ödemekte güçlük çeken ortaklara saglanan kurumsal yapilandirma imkani, gübre ve yem fiyatlarinda da indirime gidilmesi ve prime dayali sözlesmeli üretim modeli hakkinda bilgiler verildi.



Yapilandirmada son gün 30 Eylül 2022

Izmir Bölge Müdürü Güney, “Üreticilerimizin ihtiyaç duyduklari tarimsal girdileri zamaninda ve uygun fiyatlarla ulastirmakla birlikte borçlarini ödemekte güçlük çeken ortaklarimiza da kurumsal yapilandirma imkani saglanmaktadir. Bu kapsamda, 31 Aralik 2020 ve daha eski vadeli borcu bulunan ortaklarimiz, 30 Eylül 2022 tarihine kadar basvurmalari halinde yapilandirmadan taksitlendirme veya defaten ödeme suretiyle yararlandirilacaktir. Bu çerçevede 31 Aralik 2020 ve daha eski vadeli kredi borçlarinin defaten ödenmesi halinde birikmis temerrüt faizinin tamami silinecek" dedi.



Gübre ve yem fiyatlarinda indirim

Tarim alanlarindan daha fazla ürün elde etmek için verim ve kalitenin sürekliligini saglanin büyük önem tasidigini ifade eden Güney, “Basta kimyevi gübre olmak üzere tarimsal girdi fiyatlarinda yasanan artislarindan olumsuz etkilenen üreticilerimizin üretim maliyetlerini düsürmek amaciyla üretimi kolaylastirici imkanlar saglanmaktadir. Bu kapsamda, 14 Subat 2022 tarihi itibariyle kimyevi gübrelerde yüzde 30’a varan indirimler yapilmis olup, ÜRE gübresi 9 bin 200 TL, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 TL ve çay gübresi ise 7 bin 500 TL’den satilacak. Söz konusu indirimlere ilave olarak 17 Subat 2022 Persembe günü itibariyla da can gübresi, Amonyum Sülfat ve Nitro-Power gübrelerinde yüzde 30’a varan oranlarda indirime gidildi. Yapilan indirim dogrultusunda üreticilerimiz CAN gübresini 6 bin 150 TL, Amonyum Sülfat gübresini 6 bin 800 TL ve Nitro-Power gübresini ise 8 bin 200 TL fiyatla kooperatiflerimizden çiftçilerimiz temin edebilecekler. Ayrica kimyevi gübrelerin yani sira hayvansal üretim faaliyetinde bulunan üreticilerimizi desteklemek ve girdi maliyetlerini düsürmek amaciyla 17 Subat 2022 Persembe günü itibariyla karma hayvan yemlerinde de yüzde 12 indirim yapildi” diye konustu.



Dane misirda sözlesmeli üretime ton basina 130 TL prim destegi saglanacak

Dane misir üretimi için sözlesme imzalayan ortaklara prim destegi verilecegini kaydeden Güney, sunlari söyledi:

“Birligimize bagli Izmir, Aydin Denizli, Manisa ve Mugla illerimizde bulunan 229 kooperatifimizin çalisma alanlarinda dane misir üretimi yapan ortaklarimizdan, ortagi oldugu kooperatifi ile dane misir üretimi için sözlesme imzalayanlara ton basina 130 TL destek primi ödemesi yapilacaktir. Önümüzdeki dönemde sadece dane misir ile kalmayip bu modeldeki ürün çesitligi genisleyerek devam edecektir."

Toplanti sonunda basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Güney, üreticilerin açiklanan konularla ilgili detayli bilgileri Kooperatif Müdürlüklerinden alabileceklerini belirtti.

Kaynak: İHA