Ramazan Ayinda Tok Tutan Besinler

Bitlis’in Tatvan ilçesinde hizmet veren Diyetisyen Merve Demir, Ramazan ayina günler kala beslenme uyarisinda bulunarak, “Dogru beslenildigi takdirde 15-16 saatlik açlik bizi zorlamayacaktir” dedi.

Ramazan Ayinda Tok Tutan Besinler
Ramazan ayina günler kala dogru beslenme yöntemleri hakkinda bilgiler veren Diyetisyen Merve Demir, “Ramazan ayinin hakkini manevi anlamin disinda beslenme anlaminda da vermek gerekiyor. Iftar saati gelsin de sunu yiyelim diye düsünülmemesi gerekiyor. Bu tarz düsünceler ile günümüzü atlatirsak zor bir Ramazan geçiririz. Peki nasil yapmamiz gerekiyor? Ramazan ayinda hala 2 ögün hakkimiz var. Belli saatlerde bir seyler yiyebiliyoruz. Vücudun ihtiyacini ona verdigin zaman gün içerisindeki 15-16 saatlik içerisindeki açlik bizi zorlamayacaktir. Ilk birkaç gün alisma sürecinden dolayi zor geçebilir. Ama ondan sonra buna alisacagimizi ve daha kolay geçirecegimizi bilmek gerekiyor” dedi.



“Sahurda protein açisindan zengin besinler tüketilmelidir”

Sahurda kahvaltilik ürünleri kullanmanin daha dogru oldugunu vurgulayan Demir, “Bunu agir besinlerden saglamak yerine örnegin et tüketiminden ziyade peynir ve yumurta gibi kahvalti tarzi ilerlemek çok daha dogru olacaktir. Peynir ve yumurtanin yaninda bir yag grubunu yanina ekledigimiz takdirde gün içerisindeki tokluk süremiz uzar. Bu ise tahin ve pekmezden saglanabilir. Fakat bunun da miktarina mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Yoksa her seyin fazlasi sikinti oldugu gibi gün içerisinde bu da sizi susatacaktir. Zeytin, ceviz bu tür ürünlerde saglikli bir yag grubu ve kararinda alindigi zaman orucu olumlu etkileyecektir” diye konustu.



“Sahurda mutlaka lifli ürünler tercih edilmelidir”

Vücut için hem vitamin hem de mineralleri saglamak amaciyla lif alinmasi gerektigini söyleyen Merve Demir, “Liflerde bulunan su içeriginin fazla olmasindan dolayi günü daha rahat geçirecegiz. Ekmek grubunda da mutlaka ürün tüketilmelidir. Esmer, tam bugday, çavdar ve chia tohumlu ekmekler olabilir veya bunu yulaftan bile karsilayabilirsiniz. Sahurdan hemen sonra uyumak dogru degildir. Mutlaka yarim saat 45 dakika beklemek gerekiyor” dedi.



“Iftara mutlaka hurma ile baslanilmalidir”

Kan sekerini dengelemek amaciyla hurma tüketilmesi gerektigini vurgulayan Diyetisyen Demir, “Hurmanin içerisinde bulunan potasyum, magnezyum gibi faydali mineraller sayesinde gün içerisindeki yorgunlugu ve açligi biraz daha dengelemis olacagiz. Ardindan biraz su ve çorba ile yemege giris yapilabilir. Ana yemegi ihtiyacimiza göre az bir miktarda tabaga alarak yavas yavas yiyerek ilerleyebiliriz. Yemekten sonra tekrar bir seyler yiyebilecegimizi bilmemiz gerekiyor. O an tika basa mideyi doldurmanin çok da bir anlami yok. Tüm gün 15-16 saat bos bir mideye birden yüklenmekte yanlis olacaktir. Bundan dolayi hazimsizlik ve sindirim problemleri yasanacaktir” seklinde konustu.



“Iftardan 2 saat sonraya kadar bir sey tüketilmemelidir”

2 saatin ardindan illa tatli tüketilecek ise daha hafif tatlilar tüketilmesi konusunda bilgi veren Diyetisyen Merve Demir, “Dondurma ve az sekerli muhallebi tercih edilebilir. Tatlidan ziyade iftardan sonra meyve yemek gerekiyor" ifadelerini kullandi.

“Iftardan sonra çayin yanina kuru meyveler tercih edilmelidir”

Kuru meyvenin daha saglikli oldugunu belirten Demir, “Iftardan sonra yapilan çay keyfinin yaninda tatlilar ve börekler yerine kuru meyveleri tercih etmenizi öneririm. Örnegin cennet hurmasinin kurusu vardir ve tatli istegini bastiran bir alternatiftir. Özellikle yanina ve içerisine ceviz koyarak tüketildigi zaman çayin yaninda tatli isteginizi durduracaktir” dedi.

Kaynak: İHA