Osmaniye'de Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati

Osmaniye’de senaryo geregi meydana gelen 5,6 büyüklügünde deprem sonrasi gerçeklestirilen arama ve kurtarma çalismalari gerçegi artmadi. Yikilan binanin altinda kalan yaralilari beton enkazinin altindan kurtarmaya çalisan ekiplerin mücadelesi nefes keserken, yapilan koordineli çalisma da takdir topladi.

Osmaniye'de Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati


Osmaniye Il Afet Müdahale Plani (TAMP-Osmaniye) çerçevesinde, Osmaniye Valiligi Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü (AFAD) koordinasyonunda deprem tatbikati gerçeklestirildi.

Vali Erdinç Yilmaz baskanliginda, yapilan tatbikatta senaryo geregi merkez üssü Osmaniye olan 5,6 büyüklügünde deprem meydana geldi. Deprem sonrasi 112 Acil Çagri Merkezi’ni arayan bir vatandasin, “Deprem oldu. Bina yikildi. Içeride kalanlar oldu. Buraya acilen ekipleri yönlendirmelisiniz” ihbari üzerine yikilan binanin bulundugu adrese polis, AFAD, saglik, UMKE, itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine ilk olarak intikal eden polis ekipleri bir taraftan olay yeri seridi çekerken bir taraftan da enkazda yaralanip kendi imkânlariyla disariya çikan vatandaslara yardim elini uzatti. Yikilan binanin dogalgazinin kesilmesinin ardindan beton yiginina dönen evde çikan yangin, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Binanin risk analizinin yapilmasindan hemen sonra "Enkaz altinda yasayan var mi?" çagrisi yapildi. Gelen ses üzerine AFAD ve itfaiye ekipleri yikilan beton yiginlari arasinda binaya giris yolu açti. Binaya ilk giren UMKE ekibi, betonlarin arasinda kalan cesetle karsilasti. Ardindan diger bölümlerde arama yapan ekipler bina içerisinde 2 yaralinin daha oldugunu tespit etti. Binadan çikartilan yaralilar olay yerinde hazir bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Depremde hayatini kaybeden diger sahis ise UMKE ekiplerince çikartilarak saglik ekiplerine teslim edildi. Deprem aninda çikan yangindan etkilenen bir baska vatandas ise kendisini can havliyle evin yikilmayan kismina atti. Evin çatisina çikan yarali sahis da AFAD ekipleri tarafindan kurulan ip düzenegi ile çatidan sarkitilarak asagiya indirildi. Ilk müdahale yapilan yarali ambulansa hastaneye sevk edildi. Afet bölgesi olusturulan alana Osmaniye Il Jandarma Komutanligi ile Milli Egitim Müdürlügü Arama Kurtarma ekipleri tarafindan çadirlar kuruldu. Deprem bölgesine gelen Kizilay ekipleri de gida takviyesinde bulundu.

Senaryo geregi yapilan deprem tatbikatinin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Vali Erdinç Yilmaz, “Kurumlarimiz afet tatbikat plani yaptilar. Basarili bir sekilde deprem tatbikatini gerçeklestirdiler. Allah gerçegini yasatmasin. Ama biliyoruz ki deprem bölgesindeyiz. Hazirlikli olmak zorundayiz. Bu tür tatbikatlarin depremlere hazirlik anlaminda çok büyük faydalar saglayacagini biliyoruz. Osmaniye’de deprem hatti üzerinde dolayisiyla hassasiyet arz eden olabilecek bir depreme karsi hazirlikli olmak zorundayiz” diye konustu.



Deprem tatbikati öncesinde Osmaniye’nin deprem haritasiyla ilgili bilgiler veren AFAD Müdürü Serhat Bulut, “Osmaniye Dogu Anadolu Fay hatti üzerinde olup Dogu Akdeniz’in iç kisimlarindan baslayip, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaras, Malatya, Elazig ve Bingöl’de Kuzey Anadolu Fay hattiyla birlesen Van Gölü’ne kadar uzanan ve sürekli enerji üreten aktif bir fay hattidir. Unutmamaliyiz ki depremin günü ve saati belli degildir. Bu nedenle hazirlikli olmamiz gerekmektedir” dedi.

Kaynak: İHA