Bakan Kurum, Paris'te Düzenlenen OECD Çevre Bakanlari Toplantisi'na Katildi

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Fransa’nin baskenti Paris’te düzenlenen Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü’nün (OECD) toplantisina katildi. Ilk oturum öncesi Bakan Kurum ile bir araya gelen OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Rusya-Ukrayna barisina yönelik kolaylastirici rolü için Türkiye’ye tesekkür etti.

Bakan Kurum, Paris'te Düzenlenen OECD Çevre Bakanlari Toplantisi'na Katildi
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Fransa’nin baskenti Paris’te düzenlenen ve 2 gün sürecek olan Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü’nün (OECD) Çevre Bakanlari Toplantisi’na (EPOC) katildi.

"Herkes Için Saglikli ve Dayanikli Bir Çevrenin Saglanmasi" temali toplantinin ilk genel oturumu öncesi OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ile bir araya geldi. Bakan Kurum, Cormann’in özel davetiyle OECD Seref Defteri’ni imzalayarak toplantiyla ilgili basari dileklerini bildirdi.

Ikili görüsmede toplanti gündemindeki konular ve Türkiye’nin iklim degisikligi ile mücadelede attigi adimlar ele alindi. Bakanliginin çalismalarina iliskin Cormann’a bilgi veren Kurum, gerek çevre alaninda gerekse sehircilik alaninda önemli görevler üstlendiklerini söyledi.



Bakanlik olarak kimlikli, çevreye saygili, deger üreten, kadim medeniyet degerlerini yasatan, saglikli ve güvenli sehirler için çalistiklarini belirten Bakan Kurum, "Türkiye olarak, iklim ve çevre konularinda çok önemli projeler yürütüyoruz. Atiklar, çevre kirliligi ve ekolojik tahribat her ülkenin ortak sorunu olarak karsimiza çikmaktadir. Bu etkenlere bagli olarak tüm ülkeler, iklim degisikligi gibi pek çok çevre sorunuyla karsi karsiya kaliyor. Dogal alanlarin korunmasi, çevre duyarliliginin olusturulmasi ve dünyamizi hizla etkisi altina alan iklim degisikligiyle mücadele artik dünyanin bir numarali gündem maddesi haline geldi. Özellikle iklim krizi nedeniyle, ülkemizde ve dünyada görülmemis sel ve heyelanlar, olagan disi yanginlar meydana geliyor. Biz Türkiye olarak, iklim degisikligiyle mücadelede görevlerimizi ekolojik temelli ve bilimsel yöntemlerle kararlilikla yerine getiriyoruz" dedi.



“Yesil kalkinma dönemine girmis bulunuyoruz”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Birlesmis Milletler (BM) 76’nci Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin Paris Iklim Anlasmasi’na taraf olacagini ilan etmesinin ardindan 2053 net sifir emisyon hedefi ile Türkiye’nin yesil kalkinma devrimini ortaya koydugunu hatirlatan Bakan Kurum, “Paris Anlasmasi, geçtigimiz ekim ayinda Meclis’imiz tarafindan onaylandi. Böylece, Türkiye olarak, tüm dünyanin da içinde bulundugu yesil kalkinma dönemine girmis bulunuyoruz” dedi.



Cormann’dan, Rusya-Ukrayna barisina yönelik kolaylastirici rolü için Türkiye’ye tesekkür

Cormann da Türkiye’nin OECD’nin çevre alanindaki tüm faaliyet ve girisimlerine yapici, üretken ve is birligine dayanan katkilar sundugunu vurguladi. OECD üyeleri arasinda çevre alaninda koordinasyon çalismalarina en üst düzeyde katkida bulunan ülkelerden biri olan Türkiye’ye tesekkür eden Cormann ayrica, Rusya ve Ukrayna arasinda barisin tesisi için kolaylastirici girisimleri ve ara buluculuk rolü dolayisiyla Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye ve Türk halkina tesekkürlerini iletti.

Görüsmeye Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar ve Türkiye’nin OECD Daimi Temsilcisi Kerem Alkin de katildi.



Bakan Kurum, “Net Sifira Geçis” temali oturumda konustu

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Kurum, Cormann’in ev sahipliginde, üye ülke çevre bakanlarinin katilimiyla düzenlenen toplantinin "Net Sifira Geçis-Iklim Degisikligi Azaltimi ve Adaptasyona Yönelik Istek Araligini Kapatma" temali genel oturumunda katilimcilara hitap etti.

Dünyanin iklim degisikliginde kritik bir esikte bulunduguna isaret eden Kurum, "Devletler olarak hepimiz, Paris Iklim Anlasmasi’nin 1,5 santigrat derece hedefi dogrultusunda küresel bir is birligi içerisindeyiz" dedi.

Kurum, özellikle 26. Taraflar Konferansi’nda bu dayanisma ve kararliligin tüm dünyaya gösterildigini belirterek, "Ancak simdi acilen orta ve uzun vadeli hedeflerimize yönelik eylemlerimizi gerçeklestirmek için hizli bir sekilde adimlarimizi atmamiz gerekiyor. Bu yüzden küresel ölçekte yasadigimiz krizleri firsata çevirmek için isbirligimizi her zamankinden daha fazla artirmaliyiz” dedi.



Iklim degisikliginin etkilerine yönelik tedbirler

Türkiye’de iklim degisikliginin etkilerine uyum saglanmasi, geçim kaynaklarinin, ekonomi ve dogal sistemlerin de iklim degisikliginden daha az etkilenmesi için çalistiklarini belirten Bakan Kurum, bunun için "tarim sektörünün kurakliga karsi direncinin artirilmasi, artan depolama ve altyapi yönetimi yoluyla sel ve sel risklerinin azaltilmasi, su kaynaklarinin entegre yönetimi ve ekosistemlerin korunmasi" gibi önemli tedbirler üzerinde durduklarini bildirdi. Bakan Kurum, Türkiye’nin 2011’de hazirlanan "Iklim Degisikligine Uyum Stratejisi ve Eylem Plani"ni 2053 hedeflerine göre güncellediklerini kaydetti.

Iklim degisikligine uyumda ve dirençliligin saglanmasinda ulusal çalismalarin yani sira bölgesel ve yerel çalismalarin da önem tasidigini kaydeden Bakan Kurum, bu boyutta bölge ve sehirlerin ihtiyaçlarinin belirlenmesi, 7 cografi bölge için gerekli tedbirlerin alinmasi ve doga temelli çözümler gelistirilmesi hedeflerine dönük projeler gelistirdiklerini söyledi.



30 büyüksehir için mevzuat ve teknik rehber hazirliklarinda sona gelindi

Iklim degisikligi ile mücadeleye yönelik öncelikli eylemleri içeren "Bölgesel Iklim Degisikligi Eylem Planlari" hazirladiklarini ifade eden Bakan Kurum, "Bölgesel Iklim Degisikligi Eylem Plani çalismalarinin önemli bir bileseni olarak Doga Temelli Çözümler Kataloglari hazirlanmistir. Bakanligimizin 2019-2023 stratejik hedefleri dahilinde 30 büyüksehir belediyesinde Yerel Iklim Degisikligi Eylem Planlarinin hazirlanmasina yönelik mevzuat ve teknik rehber hazirlama çalismalarinda son asamaya gelinmistir" dedi.

Kurum, subat ayinda, kamu, özel sektör, akademi, sivil toplum ve uluslararasi kuruluslarin katilimiyla düzenlenen Iklim Surasi’nda "azaltim, uyum, yerel yönetimler, finansman ve karbon fiyatlama, teknoloji ile sosyal politikalar" konusunda orta ve uzun vadeli hedeflerin altligini teskil edecek tavsiyeleri çalistiklarini, suranin sonuç bildirgesinde 217 tavsiye kararinin yer aldigini hatirlatti.

Ulusal Katki Beyani bu yil içinde güncellenecek

BM Sekreteryasi’na 2015’te sunduklari Ulusal Katki Beyani’ni, Cumhurbaskani Erdogan’in dünyaya ilan ettigi 2053 Net Sifir hedefine uygun olarak bu yil içerisinde güncelleyeceklerini ifade eden Kurum, "Hem Sura kararlarimizin altlik oldugu hem de Ulusal Katki Beyanimiza hukuki temel olusturacak Iklim Kanunu çalismalarimizda da büyük ölçüde ilerleme kaydettik. Kanun dahilinde, 2053 Net Sifir Emisyon hedefimiz dogrultusunda enerji basta olmak üzere ülkemizde yesil dönüsümü gerçeklestirecegiz. Ormanlarimiz basta olmak üzere yutak alanlarimizi iyilestirip, artiracagiz. Iklim dirençli toplum olma hedefiyle, bilim temelli etki, etkilenebilirlik analizleri yapacak, uyum faaliyetlerini daha da güçlendirecegiz. Yerel iklim eyleminin güçlendirilmesi amaciyla gerekli tedbirleri alarak yerele kaynak akisini saglayacagiz” dedi.

Emisyon Ticaret Sistemi’nin kurularak, karbon fiyatlama mekanizmasindan elde edilecek gelir ile sanayicinin temiz üretim ve yesil yatirimlarinin desteklenecegini aktaran Bakan Kurum, “Yesil dönüsüm süreçlerinden en fazla etkilenecek olan istihdam alanlarinda adil geçisi temin etmeye yönelik çalismalar yapacagiz. Gençler, kadinlar, yoksullar basta olmak üzere iklim degisikligine karsi dezavantajli kesimlerin de süreçlere katilimini saglayacagiz" dedi.



Iklim degisikligi basliginda müzakereler gerçeklestirilecek

Cormann’in ev sahipliginde, üye ülke çevre bakanlarinin katilimiyla yapilacak ve iki gün sürecek toplantinin ilk gününde "Net Sifira Esnek ve Adil Geçisi Saglamak” temali Bakanlar Çalisma Toplantisi, "Net Sifira Geçis - Iklim Degisikligi Azaltimi ve Adaptasyona Yönelik Istek Araligini Kapatma” temali genel oturum, "Net Sifira Geçis - Finansal Akis ile Iklim ve Çevre Hedeflerini Uyumlandirmak” temali oturum gerçeklestirildi.

"Herkes Için Saglikli ve Dayanikli Bir Çevrenin Saglanmasi" temali toplantinin ilk gün çalismalarinda "iklim degisikligi" basliginda müzakereler yapildi. Müzakerelerin ardindan “Biyoçesitlilik kaybinin ele alinmasi için eylemlerin hizlandirilmasi”, “Dijital dönüsümü sürdürülebilir, net sifir ekonomi ile uyumlu hâle getirmek” ve “Çevresel adaleti ve tüm insanlarin karar alma süreçlerine anlamli katilimini gelistirmek” temalariyla Paralel Çikis Oturumlari düzenlenecek.
Kaynak: İHA