Her 10 Kadindan Birinde Endometriozis Görülüyor

Kadin Dogum Uzmani Dr. Ayfer Pepekal Kükrer, üreme çagindaki kadinlarin yüzde 10’unda “endometriozis” görüldügünü belirterek, mutlaka düzenli jinekolojik kontrol yaptirilmasi gerektigini söyledi.

Her 10 Kadindan Birinde Endometriozis Görülüyor
Adana Acibadem Hastanesi Kadin Dogum Uzmani Dr. Ayfer Pepekal Kükrer, dünya genelinde üreme çagindaki kadinlarin yaklasik her 10 kadinin birinde endometriozis görüldügüne dikkat çekerek Mart ayinin “Endometriozis Farkindalik Ayi” olmasi nedeniyle hastalik hakkinda bilgiler verdi. Endometriozis hastaliginin, rahim zari diye bilinen ve rahim boslugunu örten “endometrium” tabakasina benzer bir dokunun rahim disi organ ve dokulara yerlesmesi oldugunu açiklayan Dr. Kükrer, “Endometriozis, üreme çagindaki kadinlarin yüzde 10’unda görülür. Hiç dogum yapmamis olmak, erken adet görmek, geç menopoza girmek, adet döngüsünün 27 günden kisa olmasi, agir adet kanamasi, düsük vücut kitle indeksi ve yüksek trans doymamis yag tüketimi endometriozis riskini arttiran etmenlerdendir” dedi.

Lezyonlarin tipik olarak pelviste bulundugunu, ancak bagirsak, diyafram ve plevral bosluk dahil olmak üzere birçok bölgede de ortaya çikabildigini belirten Dr. Kükrer “Yumurtaliklara yerlesirse ‘endometrioma’lara yani çikolata kistlerine neden olabilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik yatkinlik, adet kaninin tüplerden geriye kaçisi gibi sebepler oldugu düsünülüyor” diye konustu.



“Sancili adet ve agrili cinsel iliski sikayetiyle basvuruyorlar”

Dr. Kükrer, bazen hastaligin hiçbir semptom vermedigini, ancak endometriozisli bin kadin üzerinde yapilan bir çalismaya göre hastalarin yaklasik yüzde 80’inde agri, yüzde 25’inde gebe kalamama ve yüzde 20’sinde endometrioma yani çikolata kisti ile tespit edildigini söyledi.



Hastalarin çogunlukla kronik agri, sancili adet görme, cinsel iliskide agri, çocuk sahibi olmada güçlük ile basvurduguna dikkat çeken Kükrer “Endometriozis ile iliskili dismenore yani adet sancisi, tipik olarak adetten bir ila iki gün önce baslayan, adet boyunca ve sonrasinda birkaç gün devam edebilen krampli pelvik agri seklindedir” dedi.

Dr. Kükrer hastaliga nasil tani konuldugunu ise su sözlerle anlatti:

“Tanida CA 125 dedigimiz kan tetkiki, ultrasonografi ve MR ile görüntüleme yöntemleri kullanilsa da kesin tani cerrahi sirasinda lezyonlarin hem gözle görülmesi hem de biyopsi yapilarak histolojik degerlendirilmesi ile konur”

“Yesil sebze ve meyve riski azaltiyor”

Dr. Ayfer Pepekal Kükrer, hastaligin ilaçla ya da cerrahi yöntemle tedavi edilebilecegine deginerek, “Tedavi seçimi hasta ile ortak karar vermeyi içerir ve hastanin yasina, semptom siddetine, hasta tercihlerine, gebelik planina ve tedavinin etkinligine dayanir. Cerrahi tedavi çogunlukla ‘kist rüptürü’ gibi ani gelisen karin agrisinda, medikal tedaviye cevap vermeyen ya da çesitli nedenlerle ilaç tedavisi alamayan ancak siddetli agrisi olan ya da kötü huylu tümör süphesi bulunan hastalarda tercih edilir. Endometriozis ile iliskili infertilite tedavisi, cerrahi veya tüp bebek gibi yardimci üreme teknolojisinin kombinasyonunu içerir” seklinde konustu.

Endometriozisin önlenmesi veya tedavisi için herhangi bir diyet önerisi bulunmadiginin altini çizen Kükrer, klinik bir çalismanin, yüksek miktarda yesil sebze ve meyve yemenin hastaligin gelisme riskinin azaldigini, kirmizi etin ise riskin arttigini gösterdigini söyledi.

Dr. Kükrer, endometriozis hastaliginin, kadinlarin günlük yasam kalitesini etkiledigi için ciddiye alinmasi gerektigini belirtti ve düzenli jinekolojik kontrollerini aksatmamalari konusunda uyarilarda bulundu.
Kaynak: İHA