Dogu Akdeniz'de Yogunlasan Denizanalari, Balikçilarin Kabusu Oldu

MERSIN – Dogu Akdeniz’de son aylarda yogun olarak görülmeye baslanan denizanalari, özellikle balikçilarin kabusu oldu. Bu konuda balikçilardan yogun sikâyet aldiklarini belirten Prof. Dr. Deniz Ayas, akintilarla gelen denizanalarinin aglara takilarak ciddi ekonomik kayiplar olusturdugunu söyledi.

Dogu Akdeniz'de Yogunlasan Denizanalari, Balikçilarin Kabusu Oldu
Agustos ayindan bu yana Akdeniz’de siklikla görülen ve popülasyonlari giderek artan denizanalari, İçel Körfezini de sardi. Simdilik kiyilarda görülmeyen, daha çok 70 metre derinlikten itibaren popülasyon olusturan Kizildeniz kökenli bu denizanalari, balikçilarin korkulu rüyasi oldu. Hem zehirli igneleri nedeniyle saglik açisindan risk olusturan hem de aglara takilarak balik avlamayi engelleyen denizanalari, uzmanlara göre bir süre daha İçel Körfezinde varligini sürdürecek.

“Denizanalarinin İçel Körfezinde bulunma süreleri uzadi”

İçel Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Isleme Teknolojisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, denizanalarinin son dönemde İçel’de yogun olarak görülmelerinin nedenleri ve risklerini IHA muhabirine anlatti. İçel sahillerinde son günlerde görülen denizanasinin ‘rhopilema nomadica’ adinda bir tür oldugunu belirten Prof. Dr. Ayas, bu türün 1970’lerden bu yana Akdeniz’de oldugunu söyledi.

Bu denizanasinin sadece İçel Körfezinde olmadigini dile getiren Ayas, geçen yil da Israil ve Lübnan kiyilarinda çok ciddi popülasyonlar olusturdugunu vurguladi. Ayas, “Geçen aylarda Iskenderun Körfezinde vardi. İçel Körfezinde de aslinda geçmis yillarda mart ayi itibariyle biz bunu görüyoruz. Fakat son 2-3 yildir bir degisiklik var. Eylül ayinda baslayip nisan ayina kadar uzayan bir periyotta biz denizanalarini görüyoruz. Yaptigimiz çalismalarda denizanalarinin körfezde bulunma durumunu belirledik ve sürenin uzadigini kolaylikla söyleyebiliriz” dedi.



“Ciddi ekonomik kayiplar olusturuyor, balikçilar çok sikâyetçi”

Söz konusu denizanasi türünün kiyiya yaklasmadigini, özellikle ‘50 kulaç’ olarak tabir edilen 70 metreden daha derin sularda bulundugunu ve büyük popülasyonlar olusturdugunu dile getiren Ayas, kendilerine ilk ihbarin balikçilardan 24 Agustos 2021 tarihinde geldigini söyledi.

Ayas, “Balik aglari, bu denizanasi türüyle doluydu ve ciddi ekonomik kayiplar olusturuyor. Balikçilar bundan çok sikâyetçi. Mart ayinin bugünlerinde de biz hala 50 kulacin üzerinde bu denizanasi türünü görüyoruz. Denizanalari aktif hareket etmezler, akinti dinamigiyle hareket ederler. Su anda İçel Körfezinde bulunuyorlar. Biz özellikle nisan ayi baslari itibariyle bunun körfezden çikacagini düsünüyoruz. Yaz aylarinda turizmi etkilemeyecegini düsünüyoruz, ama yine de bunun gözlenmesi gerekiyor. Bu denizanasi türünün yakici igneleri var ve bu nedenle zehirli bir tür. Yüze degdiginde çok ciddi yaralanmalar meydana getirebilir” diye konustu.

Bu türün görünme sikliginin artmasinin belli bazi nedenleri oldugunu belirten Prof. Dr. Ayas, asiri balik avciligi ve deniz suyunun isinmasinin, nedenler arasinda yer aldigini vurguladi. Görüntüleme araçlarinin artmasinin da bir neden olabilecegine isaret eden Ayas, “Biz bunu da önemsiyoruz. Su anda tüm balikçilarin, tüm insanlarin telefonlarinda kameralar var ve çok sayida görüntü çekiliyor. Ilgi çeken bir tür oldugu için görünürlügün daha artmasinda bunun da önemli bir faktör oldugunu düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Izleme faaliyetleri yapiyoruz”

Bu konuda çalisma yaptiklarini ve İçel Üniversitesi Deniz Canlilari Müzesi kapsaminda izleme faaliyeti yaptiklarini anlatan Ayas, “Bunun disinda balikçilarla kurdugumuz bir ihbar hatti var. Hem balikçilardan gelen ihbarlara gitmeye çalisiyoruz hem de düzenli olarak yaptigimiz deniz gözlemleriyle bu türün popülasyonunu arastiriyoruz. Bölgesel olarak İçel sahil seridinde hangi bölgelerde var, ne kadar büyüklükte ve kiyiya yaklasip yaklasmadigini arastiriyoruz. Burada ciddi risk grubu turizm. Turizm faaliyetini etkilemesin. İçel için turizm faaliyetini etkileyip etkilememesi de sahile gelip gelmemesiyle ilgili. Tabii burada balikçilar risk grubu, çünkü bizim izledigimiz görüntülerde de aglarin tamami denizanasiyla dolu. Balikçilar da bunlarin flementlerine dokunarak ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Balikçi sagligi açisindan önemli, ama bu konuda bilinçliler ve dokunmuyorlar. Biz de bu konuda bilgilendirme çalismalari yapiyoruz. Ama ne yazik ki, bunu bilmeleri ekonomik kaybi engellemiyor. Ciddi ekonomik kayiplari var” dedi.

Akintilarla sahile vuran denizanalari da oldugunu kaydeden Ayas, denizanalari öldükten sonra da flementlerindeki yakici özelligin devam ettigini söyleyerek, halkin kesinlikle bunlara dokunmamalari uyarisinda bulundu.
Kaynak: İHA