Bu Kahveye Oyun Oynamaya Degil Uyumaya Geliyorlar

Elazig’in bir köyünde bulunan kahvehane, müsterilerinin uyumasi ile nam saldi. Vatandaslarin oyun oynamaya degil uyumaya geldigi kahvehanenin sahibi, is yerinde uyuyanlarin fotografini çekerek duvara asiyor.

Bu Kahveye Oyun Oynamaya Degil Uyumaya Geliyorlar
Merkeze bagli Yukari Içme köyünde bulunan kahvehane sira disi özelligi ile dikkat çekiyor. 1948 yilinda tas ve topraktan yapilan kahvehane, yazin serin kisin ise sicak oluyor. Daglardan gelen suyun bahçede olusturdugu havuzda ördekler yüzerken, kahvehane bahçesi ayni zamanda kedi, köpek ve kus gibi hayvanlara da ev sahipligi yapiyor. Dogasi ve yapisiyla huzur veren kahvehaneye gelen vatandaslar, oturduklari yerde uykuya daliyor. Kahvehane sahibi Yasin Baspinar ise yillardir kahvede uyuya kalanlarin fotografini çekerek duvara asiyor.

"Bir bakmissin içeride 10 kisi uyumus"

Vatandaslarin uyuma sebebini anlatan kahvehane sahibi Yasin Baspinar, “Genelde yaz sezonu havalarin disarida sicak olmasindan dolayi burasi da çok serin bir yer, kiraathanenin arkasindan ve önünden su geçiyor, ayrica tas yapi. Gelenlerin içeriye girdigi zaman uykusu gelir, hemen uzanir yatar. Biz de uyuyanlarin fotograflarini çekeriz. Özellikle Ramazan aylarinda ve yaz sicakliklarinda daha çok uyuyorlar. Bir bakmissin içeride on kisi uyumus. Sobamiz yanar. Ben sobayi iyi yaktigim zaman da yine müsteriyi uyuturum. Çektigim fotograflari genelde hatira kalsin diye asiyorum. Fotograf çok çekilmis, yilladir burada fotograf çekildi. Ama hepsi burada degil, bazilari kayboldu. Kimileri de gelip albümün arasindan alip gidiyor. Kahvemiz Yukari Içme köyü merkezinde bulunuyor. Vatandaslar gelip baktiklarinda hatirliyorlar. Diyorlar dedem burada babamin da fotografi var. Fotograflari çekerken adamlar uyuduklari için haberleri olmuyor. Ismail abi de uyudu. Demek uykusu vardi. Sobayi görünce hemen daldi. Çok eski bir yapi 1948 yilinda yapilmis. Tas duvar olmasi nedeniyle yazin serin oluyor kisin da sicak oluyor” dedi.



"Buranin uykusu yataktan daha tatli"

Kahvede uyuyan Ismail Yilmaz ise "Gece 00.00da yattim, sabah namazina kalktim. Erken bir vakitte namazimi kildim hayvanlara gittim ve sonra kahveye geldim. Burasi da sicak olunca uyuma basladim. Buranin uykusu yataktan daha tatli. Benim fotografimi çekmemisler. Demek ki yazin gelip uyumamisim. Ama burada gençligimin fotografi var. Bu tas yapi sagliklidir ve 60 santimlik bir genislige sahip taslardan yapilmistir. Belki harci bile betondan degil topraktan yapilmis. Kahvenin önünden su geçtigi için çok serin oluyor. Yazin kisin da soba olunca çok güzel oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA