Japonya Basbakani Kishida, Hindistan Basbakani Modi Ile Görüstü

Japonya Basbakani Fumio Kishida, Hindistan Basbakani Narendra Modi ile görüserek, dünyanin herhangi bir bölgesinde statükoyu zorla degistirmeye yönelik tek tarafli girisimlerin kabul edilemez oldugu konusunda anlasti.

Japonya Basbakani Kishida, Hindistan Basbakani Modi Ile Görüstü
Japonya Basbakani Fumio Kishida, Hindistan Basbakani Narendra Modi ile Hindistan’in baskenti Yeni Delhi’de yaklasik 2 saat süren bir görüsme gerçeklestirdi. Görüsme sirasinda, Ukrayna’daki durumu ve diger bölgesel ve küresel konulari masaya yatiran ikili, ülkelerinin özgür ve açik bir Hint-Pasifik bölgesi vizyonunu gerçeklestirme çabalarini sürdürme konusunda anlasti. Görüsmede, Rusya’nin Ukrayna isgalini "küresel düzenin temellerini sarsan bir durum" olarak niteleyen Kishida toplantinin ardindan yaptigi açiklamada, "Basbakan Modi ve ben, statükonun hiçbir bölgede zorla tek tarafli olarak degistirilmesine izin verilmemesi gerektigi konusunda anlastik. Anlasmazliklara uluslararasi hukuka dayali barisçil çözümler aranmasi gerektigi konusunda mutabik kaldik. Özgür ve açik bir Hint-Pasifik bölgesi hedefini gerçeklestirme çabalarini sürdürmek de büyük önem tasiyor" ifadelerini kullandi.

Modi’den, Hindistan-Japonya isbirligi vurgusu

Ukrayna’daki duruma dogrudan deginmeyen Modi ise yaptigi açiklamada, "Jeopolitik olaylar yeni zorluklar ortaya koyuyor. Japonya ve Hindistan arasindaki derinlesen isbirligi sadece iki ülke için degil, Hint-Pasifik bölgesi ve dünya için de önemli" seklinde konustu.

Görüsmelerden sonra yayinlanan ortak açiklamada ise Ukrayna’da "devam eden çatisma ve insani krizle ilgili ciddi endise duyuldugu" ifade edilirken, "siddetin derhal durdurulmasi" çagrisinda bulunuldu. Fakat dogrudan Rusya’ya atifta bulunulmadi. Ayrica iki ülkenin, çatismalarin derhal durdurulmasi ve diyalogun tesvik edilmesi çagrisinda bulunacagi ve bölgeye insani yardim saglayacagi ifade edildi.
Kaynak: İHA