Türk Telekom Ve Huawei'den Dev 5G Isbirligi

Türk Telekom ve Huawei, GSMA Mobil Dünya Kongresi kapsaminda, 5G çalismalarini içeren TurkTech 2.0 Iyi Niyet Sözlesmesi’ni imzaladi. Iki sirket, 5G’ye hazir sebekelerin gelistirilmesi ve kaliteli sebeke uygulamalari için stratejik vizyon paylasiminin yani sira endüstriyel 5G uygulamalarini gerçeklestirmek ve ekosistemi gelistirmek için çalisacak. Imza töreni sonrasinda TARNET ile Türkiye’de gerçeklestirilen Tarim 4.0 uygulamalarindan Akilli Traktör ve gelecegin sporlarindan artirilmis gerçeklik oyunu HADO’nun 5G denemeleri tanitildi.

Türk Telekom Ve Huawei'den Dev 5G Isbirligi


Türkiye’nin önde gelen bilgi ve iletisim teknolojileri sirketi Türk Telekom, kullanicilarina en ileri teknolojileri sunmak hedefiyle çalismalarini ve yatirimlarini sürdürürken hem yerel hem de global düzeyde dünyanin önde gelen sirketleri ile is birligi yapiyor. Bu kapsamda Türk Telekom, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan’in da katilimiyla, dünyanin önde gelen bilgi ve iletisim teknolojisi markalarindan Huawei ile, Ispanya’nin Barcelona kentinde gerçeklesen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde TurkTech 2.0 Iyi Niyet Sözlesmesi’ni (MoU) imzaladi. Is birligi kapsaminda, TARNET’in destegiyle, tarimda verimliligi artiracak Tarim 4.0 uygulamalarindan Akilli Traktör Sistemleri 5G üzerinden denenirken, bir brans sporu olan artirilmis gerçeklik oyunu HADO, 5G ile farkli lokasyonlardaki takimlar arasinda oynandi.

5G’de yenilikçi teknolojileri gelistirip, deneyecekler

Türk Telekom ve Huawei bu is birligi kapsaminda, 5G’ye hazir sebekelerin gelistirilmesi ve kaliteli sebeke uygulamalari için stratejik vizyon paylasimi yapacak. Is birligi ile 5G servislerinin desteklenmesi ve son kullanici deneyiminin iyilestirilmesi için dijital dönüsümü çesitlendirecek teknolojiler denenirken, sahalardan maksimum enerji kazanimi saglanmasina yönelik, “sifir” karbon stratejisi de gelistirilecek.

"Huawei ve diger üreticilerle yerli firmalarin isbirligini önemsiyoruz"

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, imza töreninde yaptigi konusmada, Türkiye’nin 5G stratejisi kapsaminda yapilan çalismalar hakkinda bilgi vererek, Türk Telekom ile Huawei arasinda GSMA’da ön plana çikan yatay sektörlerden eglence ve tarim alaninda isbirligi yapilacagini söyledi.



Yatay sektörlerdeki uygulamanin 5G’yi, diger G’lerden farkli oldugunu gösterdigini dile getiren Sayan, egitim, finans ve saglikta kesintisiz iletisim ve hizin öneminin ortaya çiktigini bildirdi. Sayan, önümüzdeki süreçte tarim alaninda 5G konusunda Türk Telekom ile Huawei arasinda isbirliginin sergilenecegine dikkati çekerek, ikinci alan olan oyun sektörünün 5G ile daha da ivmelenecegini kaydetti.



Türkiye’nin haberlesmede 5G’de nelerle karsilasacagini göstermek, mobil haberlesmede hizin ne anlama geldigini göstermesi dolayisiyla bu anlasmanin önemli oldugunu dile getiren Sayan, söyle konustu: "Burada basta Istanbul Ticaret Odasi (ITO) bünyesinde birçok firma katildi.

Türkiye’de bu yil 20’inci yilini kutlayan Huawei Türkiye’de bunlardan bir tanesi. 20 yildir Türkiye’nin iletisim altyapina ciddi katkilarda bulunuyor. Biz bu katkilarin yerli ve milli üretimle devam etmesini istiyoruz. Huawei’nin dünyadaki 19 Ar-Ge merkezinden bir tanesi Türkiye’ye konumlandirdilar ve 750’in üzerinde mühendis çalistiriyorlar. Ericson firmasinin da Türkiye’de Ar-Ge merkezi var."

Sayan, Huawei’n Ar-Ge merkezine ciddi yatirim yaptigina isaret ederek, "4,5G yetkilendirmesinde Ar-Ge merkezinin tek basina kalmasi yeterli olmaz dedik ve burada üretilen ürünlerin, alinan patentlerin yurt disina ihraç edilen ürünlerin de takibini regülasyon ve politika belirleyici olarak biz yapiyoruz. Bu ürünler dünyanin birçok yerinde kullaniliyor. Önümüzdeki süreçte bu çalismalarimiz, artarak devam edecek." diye konustu.



Barcelona’daki GSMA’da birçok yerli firmanin yaklasik 40 ülkede sistemlerinin çalistiginin görüldügünü anlatan Sayan, bir yandan Türk firmalarinin ihracatini desteklerken öbür yandan da Huawei ve diger üreticilerle yerli firmalarin isbirligini önemsediklerini kaydetti.

Sayan, söz konusu anlasmalarin artarak devam etmesi temennisinde bulunarak, Huawei’n yerli ve milli üretim noktasinda isbirliginin artmasi gerektigini söylediklerini bildirdi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal imza töreninde yaptigi açiklamada, “Türkiye’de dijital dönüsümün öncü kurumu olarak, istiraklerimiz ve 5G alaninda yetkin mühendislerimizle, tüm çalismalarimizi milli sorumluluk bilinciyle gerçeklestiriyoruz. Bu motivasyonla çiktigimiz yolda teknolojiyi insanin iyiligi ve faydasi için üreten, gelistiren ve sektöre deger katan dünyanin sayili operatörlerinden biri olmanin gururunu yasiyoruz. Ulasim, saglik, egitim, tarim, eglence ve kentlesmede 5G ve ötesi teknolojilerin sundugu çözümlere ihtiyaç var. Huawei ile imzaladigimiz Iyi Niyet Sözlesmesi kapsaminda 5G ekosistemini ve uygulama alanlarini gelistirmeyi, bu konudaki denemeleri yaparak sebekelerimizde uygulamayi hedefliyoruz. 5G ve ötesi teknolojilerin gelistirilmesi kapsaminda degerli is ortagimiz Huawei ile gerçeklestirdigimiz çalismalara bir yenisini daha eklemekten mutluluk duyuyoruz” diye konustu.



Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li de törende yaptigi konusmada; “Vizyonumuz her zaman, müsterilerimiz için deger olusturmak oldu. Bu vizyonla müsterilerimize en iyi performansli, en düsük operasyonel maliyetli ve yatirim verimi en yüksek çüzümleri sunuyoruz. Bir yandan da, 5G teknolojileriyle yerli endüstrilerin dijital dönüsüm süreçlerini desteklemek için isbirliklerini gelistirmeyi hedefliyoruz. Türk Telekom, Türkiye yolculugumuzun basindan beri bizim stratejik is ortagimiz oldu. Huawei Türkiye ailesi adina, bize duyduklari güven için kendilerine en içten tesekkürlerimi iletiyorum. Bu önemli is birliginin Huawei’in Türkiye’deki 20. yildönümüne gelmesinden de ayrica mutluluk duyuyorum. Her zaman oldugu gibi müsterilerimiz ve Türkiye’nin bilisim ekosistemi için daha fazla katki sunmaya devam edecegiz” dedi.



Tarimda verimliligi artiracak Tarim 4.0 Uygulamasi ‘Otonom Traktör’ denendi

TurkTech 2.0 anlasmasi kapsaminda Türk Telekom ve Huawei, TARNET is birligiyle, yerel 5G endüstriyel ekosistemini gelistirmek ve bu alanda uygulamalar gerçeklestirmek amaciyla Akilli Tarim (Tarim 4.0) alaninda Akilli Traktör Sistemleri’nin bir parçasi olan Otomatik Dümenleme’yi hayata geçirdi. Tarim Teknolojileri kullanarak tarim sahalarinin verim ve kârliligini artirmayi hedefleyen projede, traktör sürücüsüz olarak tarlayi sürerken, daha hassas ve dogru tarimsal islemlerin yapilabilmesi 5G sebekesi destegiyle saglaniyor. Çalisma kapsaminda ayrica, yapay zekâ destegiyle video analizleri yapilarak, traktör rotasi üzerinde herhangi bir sapma tespit edildiginde, 5G baglantili mobil uygulama üzerinden çiftçi anlik olarak bilgilendiriliyor.

Gelecegin sporu HADO 5G üzerinden oynandi

Türk Telekom ve Huawei’nin 5G uygulamalari ve is birlikleri kapsaminda yaptigi diger bir çalisma da ‘Gelecegin Sporu’ mottosu ile bilinen artirilmis gerçeklik tekno spor oyunu HADO oldu. HADO Türkiye Teknospor AS.’nin destegiyle gerçeklesen inovasyon çalismasinda, artirilmis gerçeklik gözlükleri ve giyilebilen sensörler yardimiyla oynan oyunun 5G sebekesi üzerinden farkli fiziksel lokasyonlardaki takimlar arasinda oynanmasi saglandi. ‘Yakan Top’ oyununun günümüzdeki dijital hali olan ve bir brans sporu olarak kabul edilen HADO oyunu 5G’nin düsük gecikme ve yüksek bant genisligi özellikleri sayesinde, HADO takimlari tarafindan ayni fiziksel lokasyondalarmis gibi oynayabildi. 5G sayesinde farkli mekanlarda bulunan farkli yörelerin takimlari, seyahat etmeden ve kendi mekanlarindan ayrilmadan birbirleri ile aktif ve kondisyonel bir maç yapma firsati bulabildiler.
Kaynak: İHA