En Kapsamli Covid 19 Kongresi Gaziantep'te Düzenlenecek

Gaziantep Üniversitesi ev sahipliginde gerçeklestirilecek olan COVID-19 pandemisi ile yapilacak kongre hakkinda bilgilendirmek amaciyla Rektörlük Senato Toplanti Salonunda basin toplantisi gerçeklestirildi.

En Kapsamli Covid 19 Kongresi Gaziantep'te Düzenlenecek
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin, Rektör Yardimcisi, Kongre Es Baskani Prof. Dr. Ayse Balat, Kongre Baskani Dr. Adnan Hammad, Wayne State Universitesi Tip Fakültesi Dekan Yard, Bilimsel Komite Baskani Dr. Basim Dubaybo, Nebraska Tip Merkezi, Kongre Organizasyon Komitesi Baskani Bruce Grogan’in katildigi toplantida, kongre öncesi basin mensuplarina açiklamada bulunuldu.

GAÜN Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayse Balat, Amerika Birlesik Devletleri-Küresel Saglik Arastirmasi, Yönetimi ve Çözümler Birimi, Gaziantep Üniversitesi, Beyrut- Amerikan Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi ve Nebraska Üniversitesi önderliginde dünyada COVID-19 ile ilgili en büyük kongrelerden birisinin 28 Mayis- 3 Haziran tarihleri arasinda Gaziantep Üniversitesi ev sahipliginde yapilacagini söyledi.

Kongrede dünyanin birçok ülkesinden gelecek degerli bilim insanlari ile birlikte COVID-19 pandemisinin hemen her yönüyle tartisilacagini belirten Prof. Dr. Balat, “Dünyanin dört bir yanindan gelecek misafirlerimiz, köklü tarihi geçmisi, ekonomisi, gastronomisi ile dünyaya adindan söz ettiren Gaziantep sehrimizin yasanilarak ögrenilmesi ve tanitimi konusunda önemli birer elçi olacaklar. Gaziantep Üniversitesi köklü geçmisi ve mevcut saglik alt yapisi ile MENA bölgesi için saglikta mükemmeliyet merkezi olma yolunda ilk adimi atacaktir” dedi.

“Yaklasik 110 bilim insaninin konferans için Gaziantep’te olacak”

Kongre Baskani Dr. Adnan Hammad, kongrenin ayni zamanda dünyanin dört bir yanindan gelecek kuruluslar ve üniversitelerdeki Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Amerika, Orta Dogu ve Kuzey Afrika (MENA bölgesi) bilim insanlari arasinda küresel baglamda saglik köprülerinin kurulmasini saglayacagini belirtti.

Dr. Hammad, ” Herkesin bildigi üzere Covid-19 çok büyük engeller olusturdu. Birçok ölümler yasandi, ne yazik ki nahos durumlarda da karsilasildi. Tüm dünya çapinda ve özellikle çocuklar üzerinde stresli günlerin yasanmasina neden oldu. Bu durum bizim açikçasi bir ders çikarmamizi sagladi. Herkes güvende olmazsa hiç kimse güvende olmaz. Bu konferansta birçok çikarmamiz dersler olacak. Gelecekte yine pandemilerin nasil etkileyecegine dair dersler çikaracagiz. Yaklasik 110 bilim insaninin konferans için Gaziantep’te olacagini belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

Birçok saglik sorunu ele alinacak

Kongrede, MENA bölgesinin karsi karsiya oldugu birçok saglik sorununun ele alinacagini kaydeden Wayne State Universitesi Tip Fakültesi Dekan Yard, Bilimsel Komite Baskani Dr. Basim Dubaybo, deneyimlerin paylasilacagini ve farkindaligin artirilmasi ile çözüm politikalari üzerinde düsünülecegini ifade etti.

Dr. Dubaybo, “Konferansimizin birinci amaci egitimsel olacak. Bu konferans sayesinde birbirimizden çok sey ögrenecegiz. Farkli ülkelerin, kurumlarin pandemiye karsi neler yaptiklarini ileride neler yapmamiz gerektigini konusacagiz. Pandemiye karsi nasil bir ortak tepkinin verilmesi gerektigini konusacagiz. Neleri arttirmamiz gerek ve nasil arttirmamiz gerektigini egitimsel olarak ele alacagiz. Ikinci amacimiz ise uzun süreli olarak katilimcilar arasinda iliskinin olusturulmasini saglamaktir” seklinde konustu.

“Konferansimiz daha fazla insana yetebilmemiz ve daha çok akademisyen yetistirebilmemiz arasinda bir perspektif olacak”

Pandemiler ve acil durum ortamlarinda uygun küresel saglik uygulamalarini gelistirmek ve saglamak için bir platform olusturulmasinin tartisilacagini aktaran Nebraska Tip Merkezi, Kongre Organizasyon Komitesi Baskani Bruce Grogan, “ Bu konferansla platformlar olusturacagiz ve bu platformlarla mümkün oldugu kadar fazla bilgi paylasiminin yapilmasini saglayacagiz. Gelecekte bizler için gerekli olacak olan bilgiler arasinda bilgi paylasimlari olacak. Tabi ki gelecekteki durumlar için bizlerin hazirlik yapmamizi saglayacak ve bir tür ön hazirlik olacak. Bu konferans yasanmasi muhtemel krizlere karsi hazirlikli olmamizi saglayacak. Konferansimiz daha fazla insana yetebilmemiz ve daha çok akademisyen yetistirebilmemiz arasinda bir perspektif olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA