ABD Baskani Biden Açiklamasi 'ABD Hava Sahasini Tüm Rus Uçuslarina Kapatiyorum'

ABD Baskani Joe Biden, ABD Kongresi’nde düzenledigi "Ulusun Durumu" (State of the Union) konusmasinda Ukrayna’ya destek mesajlari vererek, ABD’nin hava sahasini Rus uçuslarina kapattigini ve ABD’nin Rusya’yi izole etmek ve Rus ekonomisine ek baski uygulamak adina müttefiklerine katkida bulunacagini duyurdu. Biden, "Rusya’ya aci çektiriyor ve Ukrayna halkini destekliyoruz. Putin artik dünyadan her zamankinden daha fazla izole durumda" dedi.

ABD Baskani Biden Açiklamasi 'ABD Hava Sahasini Tüm Rus Uçuslarina Kapatiyorum'
ABD Baskani Joe Biden, ABD Kongresi’nde düzenledigi " Ulusun Durumu" (State of the Union) adli konusmasinda, ABD’nin Ukrayna’ya olan destegi, Rusya’ya karsi yaptirim kararlari, korona virüs (Covid-19) salgini ve ülke ekonomisine iliskin adimlarina yönelik önemli açiklamalarda bulundu. Konusmasina ilk olarak Ukrayna’ya olan destegini dile getirerek baslayan Baskan Biden Kongre üyelerine, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin Avrupa Parlamentosu’nda yaptigi konusmadaki, "Bu mücadelede Isik, karanliga galip gelecektir" sözünü tekrarlayarak, Ukrayna’nin ABD Büyükelçisi Aksana Markarova’nin da bu gece aralarinda oldugunu isaret etti ve kendisini ayakta alkisladi. Markarova hakkinda, "o zeki, güçlü ve kararli" ifadelerini aktaran Biden, "Bu gece burada bulunan her birimiz, Ukrayna’ya ve dünyaya açik bir sinyal gönderelim. Kalkabiliyorsaniz lütfen ayaga kalkin ve evet, ABD olarak Ukrayna halkinin yaninda oldugumuzu gösterin" dedi.

"Rusya’ya aci çektiriyor ve Ukrayna halkini destekliyoruz"

ABD’nin, Ukrayna halkina destegini yineleyerek sözlerine devam eden Biden, Rusya’nin Ukrayna’ya düzenledigi saldirilarin önceden planladigini ve bu saldirilar için nedenlerinin olmadiginin altini çizdi. ABD’nin ise bu isgale karsi müttefikleri ile sert ekonomik yaptirim kararlari aldigini bildiren Biden, Rusya’ya aci çektirdiklerine ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in artik dünyadan her zamankinden daha fazla izole edildigine dikkat çekti. Baskan Biden, "Alti gün önce Putin, kendi tehditkar yöntemlerine boyun egdirebilecegini düsünerek özgür dünyanin temellerini sarsmaya çalisti. Ama çok yanlis hesapladi. Ukrayna’ya girebilecegini ve dünyanin buna boyun egecegini düsündü. Bunun yerine asla hayal etmedigi bir güç duvari ile karsilasti. Putin’in Ukrayna’ya yönelik son saldirisi önceden tasarlanmisti ve nedensizdi. Diplomaside tekrarlanan çabalari reddetti. Batinin ve NATO’nun yanit vermeyecegini düsündü. Bizi evde bölebilecegini düsündü. Putin yanildi. Biz hazirdik. Iste yaptigimiz seyler. Putin’le yüzlesmek için Avrupa ve Amerika’dan, Asya ve Afrika’ya kadar özgürlügü seven diger uluslardan olusan bir koalisyon olusturmak için aylar harcadik. Avrupali müttefiklerimizi birlestirmek için sayisiz saat harcadim. Putin’in planladigini bildigimizi ve saldirganligini nasil yanlis bir sekilde hakli çikarmaya çalisacagini önceden dünyayla paylastik. Rusya’nin yalanlarina gerçekle karsilik verdik. Rusya’ya aci çektiriyor ve Ukrayna halkini destekliyoruz. Putin artik dünyadan her zamankinden daha fazla izole durumda. Müttefiklerimizle birlikte su anda güçlü ekonomik yaptirimlar uyguluyoruz. Rusya’nin en büyük bankalarini uluslararasi finans sisteminden kesiyoruz. Rusya’nin merkez bankasinin Rus Rublesini savunmasini engellemek, Putin’in 630 milyar dolarlik savas fonunu degersiz hale getiriyor. Rusya’nin ekonomik gücünü ve ordusunu gelecek yillarda zayiflatacak teknolojiye erisimini engelliyoruz" ifadelerini kaydetti.

"ABD hava sahasini tüm Rus uçuslarina kapatarak müttefiklerimize katilacagimizi duyuruyorum"

Düzenledigi konusmasinda, ABD Adalet Bakanligi’nin Rus oligarklarina yönelik harekete geçtigini açiklayan Baskan Biden, ABD’nin Rusya’ya karsi sert yaptirimlar aldigini ve bu yaptirimlar kapsaminda ABD’nin hava sahasini Rus uçuslarina kapattigini duyurdu. Biden, "ABD Adalet Bakanligi, Rus oligarklarinin suçlarinin pesine düsmek için özel bir görev gücü kuruyor. Bu gece, ABD hava sahasini tüm Rus uçuslarina kapatarak, Rusya’yi daha da izole ederek ve ekonomilerine ek bir baski ekleyerek müttefiklerimize katilacagimizi duyuruyorum. Ruble degerinin yüzde 30’unu kaybetti. Rus borsasi degerinin %40’ini kaybetti ve ticaret askiya alindi. Rusya ekonomisi sarsiliyor ve tek suçlu Putin" dedi.

Ayrica ABD’nin, Ukrayna’ya 1 milyar dolardan fazla yardimda bulunacagina dikkat çeken Biden, "Müttefiklerimizle birlikte Ukraynalilara özgürlük mücadelelerinde destek sagliyoruz. Askeri yardim. Ekonomik yardim. Insani yardim. Ukrayna’ya dogrudan 1 milyar dolardan fazla yardim veriyoruz. Ukrayna halkina ülkelerini savunurken ve acilarini hafifletmeye yardimci olmaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"ABD birlikleri, Avrupa’ya NATO müttefiklerini savunmak için gidiyor"

Ulusun Durumu konusmasinda, ABD birliklerinin Avrupa’ya sevk edilmesine iliskin açiklamalara da yer veren ABD Baskani Biden, ABD birliklerinin Ukrayna’da savasmak için degil, "Putin’in batiya dogru ilerlemeye karar vermesi durumunda NATO müttefiklerini savunmak için" konuslandirildigini kaydetti.

"Açik konusayim, güçlerimiz Ukrayna’da Rus güçleriyle çatismaya girmedi ve girmeyecek" dedi.

Biden’dan, ABD ekonomisinde gelisme ve Covid-19’a karsi eylem mesaji

Biden, konusmasinda ülke ekonomisine de yer verdi. ABD üretim kapasitesine yeniden yatirim yapilacagi, tedarik zincirlerinin hizlandirilmasi, çocuk ve yasli bakiminin isçiler üzerindeki yükünü azaltarak enflasyonda düzenlemelere gidilecegine degindi. Ayni zamanda Biden, ABD’de azalan Covid-19 vaka sayilarinin ve halki salgin öncesi faaliyetlere geri döndürmeyi amaçlayan yeni federal rehberligin bir yansimasi olarak, Meclis salonuna maskesiz giris yapti. Biden, "Ne kadar ayri oldugumuzu degistiremeyiz. Ancak Covid-19 ve birlikte yüzlesmemiz gereken diger konularda nasil ilerleyecegimizi degistirebiliriz" dedi.

Kaynak: İHA