1915 Çanakkale Köprüsü'nün Kulelerinde Yer Alacak Top Mermisi Figürleri Yola Çikti

Dünyanin en büyük orta açikligi unvanina sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kulelerinde yer alacak olan top mermisi figürleri yola çikti. Çanakkale Savasi kahramanlarindan Seyit Onbasi’nin sirtladigi top mermisini temsil eden çelik yapilar yarin sabah saatlerinde Çanakkale’deki köprü santiyesinde olacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün Kulelerinde Yer Alacak Top Mermisi Figürleri Yola Çikti


1915 Çanakkale Köprüsü kulelerinin üzerinde yer alacak sembolik Seyit Onbasi top mermileri için yarin sabah 09.00’da Çimtas’a ait ‘GMK-1’ adli gemi Çanakkale’ye gelecek. 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin tüm kalici çelik imalatlarini bitiren Çimtas, projenin son kalici çelik imalati olan kule üstü top mermisi figürlerinin imalati ve santiyeye sevki isini de üstlendi. Çanakkale Savasi kahramanlarindan Seyit Onbasi’nin sirtinda tasidigi top mermisini sembolize eden, dört kulenin de tepesinde yer alacak olan, her biri 75 ton agirliginda, 20,5 metre yüksekligindeki bu anitsal yapilarin imalatina 2021 yilinin Ekim ayinda baslanmisti. Imalatlari ve deneme çatimlari Çimtas Çelik’te yürütülen bu yapilar, 2 Mart 2022’de Çimtas’in kendi gemisi ‘GMK-1’ ile 1915 Çanakkale Köprüsü santiyesine sevk edildi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek

Dünyanin en büyük asma köprüsü unvanina da sahip olan köprünün ayaklari 318 metrelik yüksekligiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 18 Mart 2017’de temeli atilan ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bagli Sekerkaya ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasinda yapimi tamamlanmak üzere olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklari 16 Mayis 2021 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in video konferansla katildigi törenle tamamlanmis ve 32 bloktan olusan köprünün ayak yüksekligi 318 metreye ulasmisti.

Köprüde Seyit Onbasi’nin sirtlandigi top mermilerinin tasviri yer alacak

Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaslari’nin unutulmaz kahramani Seyit Onbasi’nin sirtlayarak namluya sürdügü top mermisi tasviri yer alacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Cumhuriyet’in kurulusunun 100’üncü yilini temsilen orta açikligi da 2023 metre olarak hayata geçirildi. Bu açiklik, dünyanin en yüksek kuleler arasi açikliga sahip asma köprü olmasi özelligini tasiyor. Köprü hizmete açildiktan sonra iki yaka arasindaki ulasim mesafesi 6 dakikaya inecek. Köprünün bölgeye de ciddi faydalar saglayacagi ve özellikle Lapseki’ye yatirimci talebinin artacagi öngörülüyor.

Istanbul Bogazi geçisine yeni bir alternatif olusacak

Istanbul’un, Avrupa ve Anadolu arasinda üstlendigi agir transit trafik yükü hafifleyecek. Bati Anadolu boyunca halen Istanbul merkezli Bati-Dogu aksi üzerinde yogunlasan trafik yükü Marmara Denizi’nin bati kiyisindan güney yönüne dogru dengelenecek. Çanakkale Bogazi’ni geçmek için bayram ve tatil dönemlerinde saatlerce sürebilen feribot bekleme süreleri ile yaklasik 1,5 saat ile 5 saat arasinda süren seyahat süresi, alti dakikaya inmis olacak.

Asya ve Avrupa altinci kez birlestirilmis olacak

1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altinci kez birlestirilmis olacak. Tamamlandiginda 2023 metre orta açikligi ile dünyanin en uzun orta açiklikli asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktasi yüksekligi ile de dünyanin en yüksek kuleli asma köprüsü unvanina sahip olacak.

Ulusal ve uluslararasi turizm canlanacak

Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari iliskilerin yani sira kültürel etkilesim de olumlu etkilenecek. Kinali-Tekirdag-Çanakkale-Savastepe Otoyolu’nun, Gebze-Izmir Otoyolu’na baglanmasi ile Izmir, Aydin, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleri ile arasindaki mesafe kisalacak ve turizm sektöründe gelisme saglanacak.
Kaynak: İHA