(ÖZEL) Her Gün 50 Kilometre Yol Giderek 400 Köpegi Besliyorlar

Eskisehir’de yasayan 4 gönüllü, her gün 50 kilometre yol giderek çöplüklerde yasayan 400’e yakin köpegin beslemesini ve bakimlarini yapiyorlar.

(ÖZEL) Her Gün 50 Kilometre Yol Giderek 400 Köpegi Besliyorlar
Eskisehir’de kirsal alanlarda ve Büyüksehir Belediyesi’ne ait çöplükte yüzlerce köpegin yasam savasi verdigi biliniyor. Her geçen gün bu hayvanlarin sayisi artarak köpek ölümlerine yenileri ekleniyor. Bu duruma bir çare gelistirmek isteyen 4 gönüllü hayvansever, 2013 yilinda kurduklari dernek ile köpekleri beslemeye basladilar. Her gün kendi araçlariyla 50 kilometre yol gidip çöplükte ve çevresinde yer alan köpekleri gönüllülerin destegi ve kendi imkânlariyla besleyerek, sevimli dostlarin yasam mücadelesine katkida bulunuyorlar.

“9 seneden beri bu bölgeye geliyoruz”

Grubun kurucularindan olan Metin Çakir, her gün buraya gelmekten asla sikilmadigini söyledi.

Bu ekip olmazsa hayvanlarin çok zor durumda kalacagini ifade eden Çakir, “Yaklasik olarak 9 seneden beri bu bölgede görmüs oldugunuz hayvanlari besliyoruz. Haftanin 4 günü bu bölgede, diger günlerde ise Kizilinler, Musaözü ve Gökçekisik çevresinde bulunan hayvanlarimizi besliyoruz. Ancak Eskisehir’in köpek popülasyonunun en yogun oldugu yer burasi. Yaklasik olarak 350-400 tane köpek var. Köpeklerimizin barinmalarini sagliyoruz, veteriner hizmetlerini sunmaya çalisiyoruz. Yarali hayvan buldugumuz zaman hemen veterinere götürüyoruz. Birçok köpek, kirsallara, ormanlik bölgelere ve çöplüklere atiliyor. Yani bu esas olarak bir insanlik sorunudur. Bunu yapmak için hayvansever olmak gerekmiyor. Vicdanli olmak gerekiyor. Bu hayvanlar ne olacak, biz de buraya gelip beslemesek ne olacak? Hayvanlar bu durumda birbirini yiyecek. Köpekleri beslemeye geldigimiz ilk zamanlarda böyle durumlarla fazlasiyla karsilasiyorduk. Güçlü olanlar, güçsüz köpegi parçalayarak yiyordu. Ancak su an bizim sayemizde kötü durumda olan köpegimiz kalmadi. Mama kumbaralari olusturduk. Bu kumbaralara isteyen gönüllüler, bir kilo veya bes kilo gibi mama destekleri sagliyorlar. Biz de bu sekilde idare edebiliyoruz. Onun disinda bizim tek basimiza bu kadar köpegi besleyebilmemiz zaten mümkün degil” dedi.



“Büyüksehir Belediyesi’nden maalesef destek alamiyoruz”

Grubun diger gönüllü üyesi Kemal Sagir, çöplüklerde köpek olmamasi gerektigini belirtti.

Agresif bir kisirlastirma politikasi izlenmesi gerektigine deginen Sagir, “Türkiye’nin en iyi bakilan köpekleri sayemizde burada yasiyor. Ancak biz gönüllü bir grup oldugumuz için yetebilmemiz mümkün degil. Bu durumu mevcut yerel yönetimler yapabilir. Mesela burasi Odunpazari’na bagli bir yer. Odunpazari Belediyesi, kisirlastirma isini kesinlikle yapmali. Biz onlarla birlikte bu konuda çalisma taraftariyiz. Burada bir bataklik var. Bu batakligi hayvanlar özelinde söylemiyorum. Acilen bu canlara bir sey yapmaliyiz. Beslenme, bu isin en son faktörü. Özellikle Büyüksehir Belediyesi’ne sesleniyoruz. Büyüksehir Belediyesi’nden maalesef destek alamiyoruz. Bu durum bir sekilde çözüme kavusmali. Bu hayvanlarin, bir yasam standardi ve yasam alanlari olmasi lazim. Biz bir sürü kulübe yapmamiza ragmen mücadelemiz yetersiz kaliyor. Artik yetkililer nasil bir çözüm bulurlar bilemiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA