Osmanli Dönemindeki Istanbul'da Ezan Ilk Olarak Bu Camide Okunuyordu

Tarihi yarimadada bulunan Akbiyik Camii, Osmanli dönemindeki Istanbul’da tüm camilerin kulagi konumundaydi. Zamaninda ezanin ilk okundugu yer olan cami, kibleye yani Kabe’ye en yakin olmasiyla da biliniyordu.

Osmanli Dönemindeki Istanbul'da Ezan Ilk Olarak Bu Camide Okunuyordu
Fatih’te Cankurtaran semtinde yer alan Akbiyik Camii, döneminde Fatih Sultan Mehmet’in katkilariyla yaptirildi. Türk mutasavvif ve sair olan Haci Bayram-i Veli’nin ögrencisi Akbiyik Sultan’in öncülügünde yapildigi için de caminin adi Akbiyik Camii olarak anilmaya baslandi. Istanbul’daki diger camilere göre küçük ve mimari özelligi pek de bulunmayan cami, ilk yaptirildiginda mescit olarak tasarlanip bir süre mescit olarak kullanilsa da sonrasinda minare ilave edilerek camiye dönüstürüldü. Yaptirildigi tarihten bu yana fazlasiyla dogal felaketle karsi karsiya kaldigi için asil haliyle günümüze ulasmadi. Akbiyik Camii’nin sadece minare kismi asil haliyle korunabildi.

"Rivayete göre Akbiyik Sultan, Fatih Sultan Mehmet’in katkisiyla bu caminin yapilisina vesile oluyor"

Camiyle ilgili bilgiler aktaran Sanat Tarihçisi Elif Kabalioglu, “Halk tarafindan çok bilinmeyen, ama manevi önemi çok büyük olan bir mescit caminin içindeyiz. Ilk yapiminda bir mescit olarak tamamlandi. Bu camiyi arastirirken karsimiza Akbiyik Sultan çikiyor. Akbiyik Sultan da Haci Bayram Hazretleri’nin talebelerinden. 2. Murat’la ve Fatih Sultan Mehmet’le beraber savaslara katilan, fetihte bulunan, Ni’mel Ceys’ten büyük bir sultan. Istanbul’un fethine katilis sürecinden sonra kendisinin mali hiçbir sekilde azalmiyor, artmaya devam ediyor, fakat yoksullara ve kimsesizlere malini vakfediyor. Rivayete göre de Akbiyik Sultan, Fatih Sultan Mehmet’in katkisiyla bu caminin yapilisina vesile oluyor” açiklamasinda bulundu.

“Akbiyik Camii’nde ezan okundugunda diger camiler, bu ezani takip ediyordu”

Akbiyik Camii’nin Osmanli döneminde kibleye yani Kabe’ye en yakin cami oldugunu vurgulayan Tarihçi Kabalioglu, “Cami, 15. ve 16. yüzyilda ‘imam el mescid kible-i evvel’ olarak aniliyordu. Yani burasi kibleye en yakin cami konumundaydi. Burada ezan okundugunda diger camiler, bu ezani takip ediyorlar ve sonrasinda onlar da okumaya devam ediyorlardi. Bu caminin de böyle güzel bir hatirasi mevcut. Bu mescit cami yapildiktan 3 yil sonra da Akbiyik Sultan vefat etti. Türbesi de Bursa’da mevcut, ama adi hala Cankurtaran semtinde ve bu camide anilmaya devam ediyor. Cami çok fazla depreme ve yangina maruz kaldigindan dolayi günümüze asil haliyle ulasmadi. Günümüze asil haliyle ulasan kisim caminin minaresi” dedi.

Kaynak: İHA