AHKIB'den Subat Ayinda Yüzde 11,6 Artisla 27,6 Milyon Dolarlik Ihracat

Akdeniz Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (AHKIB) Yönetim Kurulu Baskani Gürkan Tekin, subat ayinda geçen yilin ayni ayina göre yüzde 11,6 artisla 27,6 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini açiklarken Rusya-Ukrayna savasinin yansimalarinin sektörde büyük tedirginlige yol açtigini söyledi.

AHKIB'den Subat Ayinda Yüzde 11,6 Artisla 27,6 Milyon Dolarlik Ihracat
Baskan Tekin, Türkiye’nin 2021 yilinda Rusya’ya 286 milyon dolarlik, Ukrayna’ya 173 milyon dolarlik hazir giyim ve konfeksiyon ihracati gerçeklestirdigini, 2022’nin ilk iki ayinda ise bu rakamlarin Rusya’da yüzde 27 artisla 53,6 milyon dolar, Ukrayna’da yüzde 30 azalisla 21,1 milyon dolar düzeyinde gerçeklestigini kaydetti.

Tekin, “Geçen 24 Subat’tan itibaren Ukrayna’yi isgale baslayan Rusya’ya yönelik ekonomik yaptirimlar kapsaminda merkezi Ispanya’da bulunan uluslararasi moda toplulugu Inditex, bu ülkedeki magazalarini kapatti. Inditex, olusan tedirginlikten dolayi Ukrayna, Moldovya, Gürcistan ve bu cografyada yer alan diger ülkelerdeki magazalari da dahil olmak üzere 800 magazasini kapatmis oldu. Isveç merkezli hazir giyim markasi H&M, Fransiz ve ABD merkezli markalar da Rusya pazarindan çikiyor. Ukrayna ve Rusya’dan gelen esnafa satis yapan Laleli, Merter ve Osmanbey piyasasi da ciddi sekilde etkilendi. Dolayisiyla bugünlerde Türk hazir giyim ve konfeksiyon firmalarinin yaptigi anlasmalar ve aldigi siparislerde yüzde 20 düzeyinde iptaller yasaniyor. Bu oranlarin daha da artmasindan endiseliyiz” diye konustu.

Sicak çatismaya yakin cografyadaki ülkelere yönelik ihracatta da bir yavaslama oldugunu ifade eden Baskan Tekin, Polonya, Romanya ve Moldova’dan gelen siparis iptallerinin artmasindan kaygi duyduklarini söyledi.

Kan, gözyasi ve yikima neden olan savasin bir an önce sona ermesini temenni eden Baskan Tekin, çatisma ortami uzun sürmez ise ihracattaki olumsuz yansimalari yil içinde telafi edebileceklerini belirtti.



"Destek paketlerindeki limitlerin ciddi sekilde artirilmasina ihtiyaç var"

AHKIB Baskani Gürkan Tekin, dünya genelinde ham madde, navlun ve enerji maliyetlerinin katlanarak arttigi süreçte yakindan tedarik egilimiyle ortaya çikan firsatlari en iyi sekilde degerlendirmenin gayreti içinde olan ve ihracat rakamlarini yukarilara tasiyan Türk hazir giyim ve konfeksiyon sektörünün son süreçte Avrupa Birligi ülkelerinde yükselis egilimindeki enflasyondan da olumsuz etkilendigini belirtti.

Çevre dostu sürdürülebilir üretim ve geri dönüstürülmüs ürünlerin tedarikinde Avrupa moda endüstrisinin en güçlü çözüm ortagi olan Türk hazir giyim ve konfeksiyon sektörünün küresel trendlere uygun sekilde sürdürülebilir üretime yönelik tasarim ve markalasma yatirimlarini dogru ve zamaninda yapmak zorunda oldugunu kaydeden Baskan Tekin, “Artan girdi maliyetlerinden ve daralan pazarlardan kaynakli olarak firmalarimizin isletme sermayelerinde ciddi erimeler oldu. Uluslararasi arenada daha etkin olabilmek adina Kredi Garanti Fonu (KGF) Eximbank ve Ihracati Gelistirme A.S. (IGE A.S.) üzerinden saglanan destek paketlerindeki limitlerin ivedilikle ve ciddi sekilde artirilmasina ihtiyaç duyuyoruz” dedi.



"En fazla ihracat yaptigimiz pazarlar Hollanda, Ispanya ve Almanya"

AHKIB’in subat ayindaki ihracatini ürün gruplari ve ülkelere göre degerlendiren Baskan Tekin, sunlari söyledi:

“Subat ayinda 3 bin 288 ton ürünü uluslararasi pazarlarda degerlendiren Birligimiz, en çok bayan dis giyim, bay dis giyim ve diger hazir esya ihraç etti. Bayan dis giyimde yüzde 23 artis ile 12,1 milyon dolar, bay dis giyimde yüzde 42 artisla 4,9 milyon dolar, diger hazir esyada yüzde 10 artisla 4,5 milyon dolar ihracat gerçeklestirdik. Bu dönemde en yüksek ihracat degerlerine ulastigimiz ülkeler listesinde yüzde 300 artis ve 5,9 milyon dolar deger ile Hollanda birinci, yüzde 3 azalis ve 5,3 milyon dolar deger ile Ispanya ikinci, yüzde 1 artis ve 4,4 milyon dolar deger ile Almanya üçüncü sirada yer aldi. Subat ayinda ihracat hacminde en yüksek degere yüzde 677 artis ve 541 bin dolar ile Birlesik Arap Emirlikleri pazarinda yakaladik. Fransa ve Polonya da bu ayda önemli artislar sagladigimiz ülkeler arasina girdi.”
Kaynak: İHA