Tasinan Zeytin Agaçlari Meyve Vermeye Devam Ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Maden Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik ile zeytin agaçlarinin kesilmesinin söz konusu olmadigini ve ihtiyaç halinde tasima yapilacagini belirtti. Tasinan zeytin agaçlarinin ise meyve vermeye devam ettigi ögrenildi.

Tasinan Zeytin Agaçlari Meyve Vermeye Devam Ediyor
Maden Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmeligin 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayinlanmasinin ardindan kamuoyunda bazi kesimler, zeytin agaçlarin tamaminin kesilecegine dair bir algi olusturmaya çalisti. Yönetmelikte belirtilen "zaruri halde zeytin agaçlarinin tasinmasi" hususu göz ardi edilerek agaçlarin kesilecegine dair algi kisa sürede yayildi. Yönetmeligin yayinlandigi gün olusan yanlis algiyi ortadan kaldirmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, "Zeytin agaçlarin kesilmesi söz konusu degil. Ihtiyaç halinde tasinacak" seklinde bir açiklama yapti.

Zeytin agaçlarinin tasinmasi Türkiye’de ilk defa yapilmayacak. Halihazirda Mugla’daki santrallerinin sahalarinda yillar önce yapilmis basarili uygulamalar söz konusu. Ülkenin ihtiyaç duydugu yerli enerji üretimi için yerin altindaki kömürü ekonomiye kazandiran santraller, yerin üstüne de unutmadan sahadaki zeytin agaçlarindan tasinmasi gerekenleri baska bir alana uzmanlar esliginde tasidi. Yüzde 90’in üzerinde tutan zeytin agaçlari meyve vermeye devam etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, açiklamaya ragmen bir kesimin bilerek ya da bilmeden konuyu çarptirdigini söyledi.

AK Parti hükümetinin son 20 yilda zeytin agaci varligini 101 milyondan 190 milyonun üstüne çikardiginin altini çizen Bakan Dönmez, "Bu düzenleme sadece elektrik üretim santrallerimizi kapsiyor. Burada maden sahasinin üstüne zeytinlik alan denk gelirse tarim il ve ilçe müdürlükleri o sahada gelip inceleme yapacak. Tasinmasinin disinda bir alternatif var mi yok mu diye. Tarim ve Orman Bakanliginin denetiminde ve gözetiminde olacak. Zaruret hali söz konusu ise tasinma yapilacak. Zeytin agaçlarinin kesilmesi kesinlikle söz konusu degil" dedi.

Bakan Dönmez, Bati Anadolu’daki pilot uygulamalarin basarili oldugunu belirterek, "Vatandaslarimiz bu konuda kesinlikle endiselenmesinler. Seffaf bir sekilde yapacagiz. Hepsinin kayitlari alinacak. Nereye tasidigimizi da gösterecegiz. Oradaki faaliyetler bittikten sonra biz oraya yeniden zeytin agaci dikecegiz" ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin en eski elektrik üretim noktalari olan santraller ise, Mugla’nin önemli bir enerji kaynagi olarak dikkati çekiyor. Santralde yilda 650 milyon metreküp dogalgaza esdeger elektrik üretimi gerçeklesiyor. Yaklasik 40 yildir elektrik üretilen santralde kömür madenlerinin üzerinde bulunan zeytin agaçlari zamaninda baska bölgelere tasindi. Yatagan Termik Enerji Üretim AS Maden Kidemli Müdürü Murat Ünsal, daha önceden uygulanan zeytin agaçlarinin tasinmasina iliskin detaylari paylasti. Zeytin agaçlarinin bereketli ve degerli oldugunu ifade eden Ünsal, "Biz de bu agaçlara ayni özen ve ihtimamla yaklasiyoruz. Uzmanlar esliginde yerinde budamasi yapildiktan sonra dikkatle kök güvenligini saglayip yerlerinden aliyoruz ve yeni yerlerine tasiyoruz. Bu bölge gerek yeralti gerek yerüstü zenginlikleri açisindan çok bereketli bir cografya. Biz ne yeralti ne yerüstü zenginliklerimizden vazgeçiyoruz” degerlendirmesini yapti.

Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç ise Yeniköy ve Kemerköy santrallerinde üretilen enerji ile yaklasik 1,3 milyar metreküplük dogal gaz ithalatinin önüne geçildigini aktardi. Zeytin agaçlarinin tasinmasinin basarili örneklerine imza attiklarinin altini çizen Dinç, "Buradaki basari oranimiz yaklasik yüzde 99’un üzerinde. Ayrica kendi maden sahamizda da yaklasik 22 bin 100 zeytin agacinin bakimini gerçeklestiriyoruz" ifadelerini kullandi.

Maden sahalarinda üretimi tamamlanan bölgelerin yeniden agaçlandirildigina, bunun yasal bir zorunluluk olduguna isaret eden Dinç, "Yeni zeytin agaçlari ekildigi gibi bölgenin ihtiyaci olan akasya, lavanta, fistik çami gibi agaçlarla da bölge zenginlestiriliyor" diye konustu.

Ruhsatli maden sahalarindan alinan zeytin agaçlari da bölge çiftçisine veriliyor. Muglali Çiftçi Ertas Avci da bu sekilde arazisini zeytin agaçlariyla yesertenlerden biri. Tasinan zeytin agaçlarinin bulundugu bahçede açiklamalarda bulunan Avci, "Tüm agaçlari ben 2018’de tasidim. Toplamda 400 zeytin agaci. Bunlarin bakimlarini yaptiktan sonra 375 tanesi tuttu. Ayrica Yeniköy bölgesinde bulunan 600 zeytin agacini da bir kismini Bodrum’a bir kismini da Yatagan’a tasidik. Onlarin da 550 tanesi tuttu" dedi.

Degisen yönetmelikle ilgili olarak Avci, "Burada zeytine verilen önem var. Zeytinler alinip baska bölgelere tasinacak ve daha sonra orada tekrar yesertilecek. En fazla 2-3 yil bir zeytin verme kaybi yasansa da tekrar milli servetimize kazandirilmis oluyor" dedi.

Kaynak: İHA