Ipekyolu'nda 'Istiklal Marsi'nin Kabulü' Konulu Söylesi

Van’in Ipekyolu Belediyesi tarafindan ’Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve Istiklal Marsi’nin Kabulü’ konulu bir söylesi düzenlendi.

Ipekyolu'nda 'Istiklal Marsi'nin Kabulü' Konulu Söylesi
Istiklal Marsi’nin kabulünün 101. yil dönümü münasebetiyle Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü öncülügünce, Ipekyolu Atatürk Sanat Galerisi’nde Kurtulus Mücadelesi’nin bagimsizlik aynasi olan Istiklal Marsi’ni yeniden anlamak ve Mehmet Akif’in fikirlerinin ve hatirasinin canli tutulup nesilden nesile aktarilmasini saglamak amaciyla ’Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve Istiklal Marsi’nin Kabulü’ programi gerçeklestirildi.

Programa, Yüzüncü Yil Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Yeni Türk Edebiyati Anabilim Dali Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Zeki Tastan ile Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dali Ögretim Görevlisi Dr. Ögretim Üyesi Ömer Demirbag konusmaci olarak katildi.

Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan programda; Prof. Dr. Zeki Tastan Milli Marsimizin dünyadaki diger milli marslarla olan farkliliklarini ve tarihsel süreci ile ilgili bilgiler aktardi. Daha sonra Dr. Ögretim Üyesi Ömer Demirbag da Milli Sair Mehmet Akif Ersoy’dan söz ederek Akif’ten öncesi ve sonrasi, hayati ve bilinmeyen yönlerinden söz etti.

Canli ney dinletisi esliginde Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Sehitlerine” adli siirinin okunmasi salonda bulunanlar tarafindan ilgiyle dinlendi.

Prof. Dr. Zeki Tastan ise Atatürk Sanat Galerisi’nin ilimize kazandirilmis çok önemli bir yatirim olduguna deginerek, “Bugün Dr. Ögretim Üyesi Ömer Demirbag hocamizla birlikte Ipekyolu Belediyesinin Atatürk Sanat Galerisi’nde düzenlemis oldugu Istiklal Marsimizin kabulünün 101. yil dönümü vesilesi ile gençlerle bir söylesi gerçeklestirdik. Ipekyolu Atatürk Sanat Galerisi sadece sergi amaçli degil bugün itibari ile konferans amaçli da kullanilmis oldu. Bu da Atatürk Sanat Galerisi’nin çok amaçli bir kültür sanat merkezi oldugunu bizlere gösterdi. Konusmalarimizda marsin kabul edilisi, marsin degistirilmesi ile ilgili tartismalar, o dönemin meclis ruhu, istiklal ve hürriyet kavramlari üzerinde durduk. Tabi Mehmet Akif esasinda tek basina bir sahsiyet manzumesidir. Onun yazmis oldugu ‘Safahat’ en çok begenilen ve en çok okunan eserlerinden biridir. Belki de Süleyman Çelebi’nin Mevlidinden sonra en çok okunan siir kitaplarindan biri oldugunu söyleyebiliriz. Fakat Mehmet Akif’in sahsiyet manzumesini tamamlayan iki önemli eser daha vardir. Onlarda biri Istiklal Marsi bir digeri de genellikle unuttugumuz Çanakkale Sehitleri’ne adli siirdir. Çanakkale Sehitleri’ne adli siir esasinda Istiklal Marsi’nin hazirlayicisi mahiyetinde bir siirdir. Hatta Çanakkale’nin Türk milletinde olusan milli cosku ve umutla giden yolda yolumuzu aydinlatan bir bayrak gibidir. Mehmet Akif bu iki siiri de büyük bir cosku ve ruh halinde yazmis önemli bir sairimizdir. Bu vesile ile programda emegi geçen Ipekyolu Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Ihsan Emre Aydin’a ve ekibine tesekkür ediyorum” dedi.

Ipekyolu Belediye Baskan Yardimcisi Ibrahim Yasin, belediye birim müdürleri, AK Parti Il Gençlik Kollari Baskani Muhammed Çalagan, AK Parti Ipekyolu Gençlik Kollari Baskani Furkan Binici ile gençlik kollari üyelerinin katildigi söylesi, fotograf çekimi ile son buldu.
Kaynak: İHA