Kaçak Yapi Ihbari Için Gittiler Kaçak Kazi Çikti

Kaçak yapi ihbarina giden ekipler, kültür varliklarindan kaçak kaziyla karsilasti. Kazi yapilan kaya mezarin girisinde ki ‘Kimyasal Atik Yakma Yeri’ tabelasi ise ekipleri saskina çevirdi.

Kaçak Yapi Ihbari Için Gittiler Kaçak Kazi Çikti
Orman Isletme Müdürlügü’nden 49 yilligina kiralanan araziye betonarme yapi yapildigi ihbarini alan Jandarma, Orman Isletme ve Müze Müdürlügü ekipleri Karadag’daki belirtilen adrese harekete etti.

Agaçlandirmak için kiralanan araziye gelindiginde, kaçak kazi ile karsilasan ekipler saskina döndü. Ayni arazi içerisinde ne zaman kazildigi belli olmayan 5 ayri yerde kaçak kazi yapildigi ekipler tarafindan tespit edildi.

Kazi yapilan Roma Dönemine ait olan ve içerisinde 3 mezarin bulundugu kaya mezarin girisindeki ‘Kimyasal Atik Yakma Yeri’ yazili tabela ekiplerin dikkatini çekti. Tabelanin, kaçak kazi yapan kisiler tarafindan yazildigi ve vatandaslarin bölgeye yaklasmamasi için yazildigi tahmin ediliyor. Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ve ekipler kaya mezar içerisine girerek, mezarlari inceledi.

Kaya mezarin hemen yaninda bulunan ve yaklasik 20 tonluk su sarnicinin içine bakan ekipler, kaçak kazida kullanilan kürek, keser ve murcun hala içinde oldugunu fark etti. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri, kazi yapilan yerde çalisma yapti. Kazilarin kimler tarafindan yapildigi arastiriliyor.

Arazide incelemede bulunan ekipler arazi içerisine betonarme tuvalet yaptigi tespit etti. Jandarma, Orman Isletme ve Müze Müdürlügü yaptiklari inceleme sonrasinda tutanak tutarak, hem kaçak yapi hem de kaçak kazidan adli ve idari islem baslatildi.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, kireç tasindan yapilmis kaya mezari içerisinde 3 adet mezarin oldugunu ve kaçak kazi yapan kisilerin vatandaslari uzaklastirmak için ilginç bir yöntem deneyerek ‘Kimyasal Atik Yakma Yeri’ yazili tabela astiklarini söyledi.



Mehmet Alkan, “Tabelada ‘Kimyasal Atik Yakma Yeri’ diye söylenmis fakat burada herhangi bir kimyasalin yakildigi ile ilgili herhangi bir bulgu yok. Büyük ihtimal buradan insanlari uzak tutmaya çalismislar. Oradan da çesitli kazilar yapmaya çalismislar. Tarihi, tasinmaz kültür varliklarina çok ciddi derecede zarar vermisler. Bu oda mezar Perre Antik Kent Nekropol alaninda ki kaya mezarlarla benzer olmakla birlikte, Roma Dönemiyle tarihlenmektedir” dedi.

Kaynak: İHA