ABD Disisleri Bakani Blinken, Rusya'nin BM Insan Haklari Konseyi Üyeliginin Sorgulanmasini Istedi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi’ne gönderdigi video mesajinda, Rusya’nin Ukrayna’da sivilleri hedef aldigini ifade ederek, Rusya’nin BM Insan Haklari Konseyi üyeliginin sorgulanmasini istedi.

ABD Disisleri Bakani Blinken, Rusya'nin BM Insan Haklari Konseyi Üyeliginin Sorgulanmasini Istedi
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, 49’uncu BM Insan Haklari Konseyi Oturumuna video mesaj gönderdi. Mesajinda Rusya-Ukrayna arasindaki çalismalara deginen Blinken, “Rusya, Ukrayna’ya önceden tasarlanmis, sebepsiz ve haksiz bir saldiri yürütüyor. Uluslararasi hukuku ihlal ediyor. Uluslararasi barisin ve güvenligin temel ilkelerini hiçe sayiyor. Insan haklari ve insani kriz olusturuyor” dedi.



“Sivil otobüsler, arabalar ve hatta ambulanslar bombalandi”

Rusya’nin insan haklari ihlallerine dair haberlerin artarak devam ettigini aktaran Blinken, Rusya’nin Ukrayna’da düzenledigi saldirilarda okullari, hastaneleri ve sivil binalari vurdugunu belirterek, “Kritik altyapiyi yok ediyorlar. Sivil otobüsler, arabalar ve hatta ambulanslar bombalandi. Rusya bunu her gün Ukrayna genelinde yapiyor” dedi.



“Rusya, yarim milyondan fazla Ukraynaliyi sadece birkaç gün içinde ülkeden sürdü”

BM Insan Haklari Yüksek Komiserligi’nin dün Rusya saldirilarinin aralarinda çocuklarin da bulundugu en az 100 sivili öldürüldügünü ve yüzlercesini de yaraladigini aktardigini hatirlatan Blinken, “Rusya’nin dün Harkov’da bir apartman kompleksini vuran roket saldirilarinda ölen ve yaralanan çok sayida sivil de dahil olmak üzere kayiplar artmaya devam ediyor. Rusya’nin siddeti, çatisma bölgelerinde zorlu yolculuklar yapan çocuklar, yaslilar ve engelliler de dahil olmak üzere yarim milyondan fazla Ukraynaliyi sadece birkaç gün içinde ülkeden sürdü” dedi.



Putin, basarili olursa insani kriz daha da derinlesecek

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’nin demokratik olarak seçilmis hükümetini devirme hedefinde basarili olmasi halinde bölgedeki insani krizin daha da kötülesecegini vurgulayan Blinken, Rusya’nin isgalini anlamak için yargisiz infazlar, iskence, keyfi gözaltilar, etnik ve dini azinliklara yönelik zulüm ve muhaliflerin acimasizca bastirildigi Kirim’a bakilmasi gerektigini açikladi.

Rusya hükümetinin isgalden önce bile insan haklari örgütlerini kapattigina dikkat çeken Blinken, Rus hükümetinin yolsuzluk karsiti eylemcileri ve siyasi muhalifleri taciz ettigini, zehirledigini ve hapse attigini aktardi.

Rusya’daki savas karsiti barisçil protestolarda eden binlerce kisinin gözaltina alindigina dair haberlere deginen Blinken, “Rus yetkililer, ülke basinina, saldiridan ‘saldiri, isgal veya savas ilani’ olarak bahseden herhangi bir haberin, baska bir deyisle dogruyu söyleyen medya kuruluslarinin engellenmesine ve para cezasina çarptirilmasina yol açacagi konusunda bir uyarida bulundu” dedi.



“Simdi bir araya gelemeyeceksek ne zaman bir araya gelecegiz?”

Savas karsiti Ruslarin hapisle tehdit edildigini ifade eden Blinken, “Rusya Savciligi, yabanci bir ülkeye, yabanci kurulusa veya uluslararasi kurulusa sözde ‘operasyon’ sirasinda yardim eden herhangi bir Rus’un 20 yila kadar hapis cezasina çarptirilabilecegini söyledi.

Bunlar, bu Konseyin durdurmak için bir araya geldigi insan haklari ihlalleridir. Simdi bir araya gelemeyeceksek ne zaman bir araya gelecegiz?” dedi.



“Failleri sorumlu tutmak için adimlar atmaliyiz”

Blinken, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik sebepsiz saldirisini kosulsuz olarak durdurmasi ve Rus güçlerini Ukrayna’dan derhal geri çekilmesi için kararli ve birlesik bir mesaj gönderilmesi gerektigini vurgulayarak, “Rusya’nin demokratik olarak seçilmis bir hükümeti devirme girisimini, agir insan haklari ihlallerini ve uluslararasi insancil hukuk ihlallerini kesin ve net bir sekilde kinamaliyiz. Failleri sorumlu tutmak için adimlar atmaliyiz. Bu Konseyin Ukrayna’daki kriz hakkinda acil bir toplanti düzenleme karari, belgeleme ve hesap verebilirligin saglanmasina yönelik önemli bir adimdir ve bunu destekleyen birçok üyeye tesekkür ediyorum” dedi.

Konsey üyelerinin, bir tarafin kiskirtilmamis saldirisindan tüm taraflarin esit sorumluluga sahip oldugunu ima eden bir dil kullanmayi birakmali gerektigini ifade eden Blinken, “Rusya’nin bu saldiriyi insan haklarini savunmak için yanlis bir sekilde hakli gösterme girisimlerini reddetmeliyiz” dedi.

Rusya hükümetine baski yapilmasi çagrisinda bulunan Blinken, “Kremlin’e tüm Ruslarin insan haklarina saygi duymasi için ve sevdiklerinin kaderini bilmeyi hak eden ve Putin’in seçtigi savasta öldürülen Rus askerlerinin ailelerine bilgi vermesi için baski yapmaliyiz” dedi.

Rusya’nin BM Insan Haklari Konseyi üyeligine deginen Blinken, Rusya’nin korkunç insan haklari ihlalleri gerçeklestirirken, büyük insani acilara neden olurken ve baska bir BM üyesine saldirirken, Rusya’nin BM Insan Haklari Konseyi’nde kalmasina izin verilip verilmeyecegi makul bir sekilde sorulabilecegini ifade etti.

Kaynak: İHA