Derince'de Atiklar Komposta Dönüsüyor

Derince’de devam eden Topraktan Topraga Biyobozunur Atik Yönetimi Projesi kapsaminda geride kalan 4 aylik süreçte pazarlardan toplanan 135 ton gida atiginin komposta dönüsümü için gerekli islemler yapildi.

Derince'de Atiklar Komposta Dönüsüyor
Türkiye’nin farkli illerinde uygulanan Topraktan Topraga Biyobozunur Atik Yönetimi Projesi geçtigimiz yil itibariyle Derince’de de hayata geçmisti. AK Parti Kocaeli Milletvekilli Radiye Sezer Katircioglu’nun öncülügünde baslatilan projenin 2021 yili ekim ayi içerisinde gerçeklesen tanitim toplantisina katilan Derince Belediye Baskani Zeki Aygün, ilçe genelinde uygulamanin startini vermisti. 11 Ekim tarihi itibariyle çalismalarin basladigi Derince’de bugüne kadar geçen yaklasik 4 aylik süreçte pazarlardan toplanan 135 ton gida atiginin komposta dönüsümü için gerekli islemler yapildi. Atik yönetimi projesi kapsaminda kompostun hazirlanmasi için ayni zamanda ilçede toplanip yonga haline getirilen agaç dallari da kullaniliyor.

Derince Belediyesi ekipleri, her gün ilçede kurulan pazarlardan organik gida atiklarini toplayarak, kompost gübreye dönüsümü için ayristiriyor. Daha sonra hazirlanan bir bölgede serilerek beklemeye alinan kompostlarin rutin olarak karistirilip havalandirma islemi ile isi düzeyleri kontrol altinda tutuluyor. Atiklar olgunlasip kompost gübre haline gelince onarici olarak yeniden topraga kazandirilacak. Bu uygulama ile bir yandan gida israfinin önüne geçilecek diger taraftan ilçedeki çiftçiler desteklenmis olacak.
Kaynak: İHA