Ergene Nehri Tasti, Tarim Arazileri Su Altinda Kaldi

Trakya’da yagmur, kirliligiyle gündemde olan Ergene Nehri’nin tasmasina sebep oldu. Binlerce dönüm tarim arazisi sular altinda kaldi.

Ergene Nehri Tasti, Tarim Arazileri Su Altinda Kaldi
Son 92 yilin en kurak dönemini yasayan Trakya’da son günlerde etkili olan yagis, Edirne’deki Tunca ve Meriç nehirlerinin su seviyelerini arttirdi. Yagis, kirliligi ile gündemde olan Ergene Nehri’nin su seviyesini de 10 metreküp/saniyeden 200 metreküp/saniyeye yükseltti. Yetkililer ’sari alarm’ verirken, Ergene Nehri’nin tasmasi sonucu Uzunköprü ilçesinde ekili tarim arazileri sular altinda kaldi. Sularin kent merkezine dogru geldigi görülürken, nehir sularinin getirdigi kimyasal atiklar çevreyi siyaha boyadi.

Yillardir sanayi atiklariyla kirli akan Ergene Nehri’nin tasmasinin büyük bir çevre kirliligine yol açtigini belirten vatandaslar, "Trakya’da beklenen, özlenen yagislar geldi. Hem Meriç hem de Ergene Nehri’nin debileri artti. Önlem alinmayan noktalarda taskinlar yasaniyor. Su an Uzunköprü ilçesinin kenar mahallerindeki evlere kadar, tarim arazilerine yayin su çogalmis durumda. Tabii bu durum bizim açimizdan endise verici. Su an tarim yapilan tarlalarimiza kimyasal sanayi atiklari yayiliyor. Ergene’de yillardir kirlilik sonucu dipte çökermis olan çamurlar da yayiliyor. Kanserojen maddeler su an tarima ve dogaya saçilmis durumda. Su an tasan çamurlar, nehir kiyisindaki çimeni lacivert renge çevirirken betonlari siyaha boyamis durumda. Tarim arazilerine tasan bu zehirli su, çevreye ve yer alti kaynaklarina karisacak’’ dediler.
Kaynak: İHA