Prof. Dr. Akdur Açiklamasi 'Sigara Ve Alkol Kullanimi Kanser Açisindan Risk Faktörleridir'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur, 4 Subat Dünya Kanser Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada kanser hastaliginin, ülkede gerçeklesen ölümlerde kalp damar hastaliklarindan sonra ikinci sirada yer aldigini söyledi.

Özellikle sigara ve alkol tüketimiyle sagliksiz beslenmenin kanser hastaligi açisindan baslica risk faktörleri oldugunu vurgulayan Akdur, "Kanser hastaligiyla mücadelede; sigara ve alkolden tümüyle uzak durmak, saglikli beslenme, günesin zararli isinlarindan korunma, güvenli su kullanimi ve erken teshis çok önemli bir yer tutuyor. Kanser hastaliginin nedenleri, belirtileri ve hastaliktan korunma konusunda bilgi sahibi olmak da oldukça önemli" diye konustu.

Kansersiz bir yasamin ve kanserden korunmanin mümkün oldugunu dile getiren Akdur su uyarilarda bulundu: "Sigara ve alkol gibi kanser yapici maddelerden tümüyle ve tamamen uzak durulmalidir. Sigara dumani ’pasif içici’ durumundaki bebek ve çocuklar için çok büyük saglik sorunlarini beraberinde getiriyor. Yapilan arastirmalar, çok az sigara dumanina maruz kalan bebek ve çocuklarin bile bundan son derece olumsuz etkilendigini gösteriyor. Saglik Bakanligimiz; sigarayla mücadele konusunda çok önemli çalismalar yapiyor ve çok önemli projelere imza atiyor. Kanser hastaligindan korunma konusunda atilacak ilk ve en önemli adim; sigara ve dumanindan tümüyle ve tamamen uzak durmaktir. Günes isinlarinin zararli etkilerinden korunmak çok önemli. Az yagli ve bol lifli beslenme aliskanliginin benimsenmesi, bol miktarda meyve ve sebze tüketilmesi, taze balik ve kuru baklagillerin tüketimi oldukça önemlidir. Yagsiz beslenmeye özen gösterilmesi, yemeklerin kizartma veya izgara yöntemi yerine haslama veya buharda pisirme yöntemiyle yapilmasi ve tüketilmesi çok önemlidir. Mangal gibi ateste pisirme yöntemi tercih edilmemeli, kimyasal koruyuculu hazir ürünler yerine dogal ve taze ürünler tercih edilmelidir. Düzenli olarak süt ve süt ürünleri tüketilmeli. Sagliksiz beslenme aliskanliklarindan uzak durulmalidir."

Kadinlarda kansere bagli ölümlerin ilk sirasinda yer alan meme kanserinden korunmada erken teshisin çok önemli olduguna dikkat çeken Akdur, kadinlarin kendi kendine ’elle meme muayenesi’ yapma aliskanligi kazanmalarinin hayatlarini kurtaracak çok önemli bir adim oldugunu belirtti.

Kanser hastaligi açisindan çevre sagliginin da hayati önem tasidigini vurgulayan Akdur, hava ve deniz kirliligi ile fabrika atiklarinin kanser hastaligi riskini arttigini söyledi.

Kaynak: İHA