Ukrayna'dan Tahliye Edilen Türk Vatandaslari Istanbul'a Gelmeye Devam Ediyor

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi sonrasi karayoluyla bölgeden tahliye edilen Türk vatandaslari Istanbul’a gelmeye devam ediyor. Ilk kafile dün öglen saatlerinde Istanbul’a gelirken, bugün aksam saatlerinde yaklasik 50 kisi daha Istanbul’a geldi.

Ukrayna'dan Tahliye Edilen Türk Vatandaslari Istanbul'a Gelmeye Devam Ediyor
Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi sonrasi Ukrayna’da mahsur kalan Türk vatandaslari, Disisleri Bakanliginin organizasyonuyla karayoluyla Türkiye’ye getirilmeye devam ediyor. Ilk kafile dün öglen saatlerinde Bulgaristan üzerinden yurda giris yapmisti. Saldirinin devam ettigi Ukrayna’nin Kiev kentinden tahliye edilen Türk vatandaslari Istanbul’a gelmeye devam ediyor. Bulgaristan üzerinden otobüslerle yurda giris yapan 50 kisilik grup, saat 18.00 sularinda Istanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogari’na geldi. Istanbul’a ayak basan vatandaslarin oldukça mutlu oldugu görüldü.



“Ögrenciler siginaklarda mahsur kaldi”

4 yildir Ukrayna’da ögrenci olarak kaldigini ifade eden Kadircan Tokgöz, “4 günlük yolculugun sonunda artik memleketimizdeyiz. Döndük sonunda mutluyuz, yolculuk zorlu geçti. Zaman zaman zorluklarla karsilastik, gümrük kapilarinda yasanan yigilmalardan dolayi 27 saat bekledigimiz oldu. Sonunda buradayiz. Kendimiz adina mutluyuz ancak kalan arkadaslarimiz mevcut hala, onlarin adina çok tedirginiz. Çünkü herhangi bir islem yapilamiyor. Savasin seyri çok siddetli olarak devam ediyor. Iki tarafta anlasma saglanamadigi gözüküyor. Hani durum ortada, bilemiyoruz daha ne olacak, nasil bitecek? Orada bile biz otobüse son dakika yetisebildik. Isin asli genel olarak bilgi gelmedi. Konsolosluktaki arkadaslarimiz otobüsün geldigini söyledi.

Kendi kisisel araçlarimizla konsolosluga kadar gelebildik. O sekilde otobüse erisim saglayabildik. Su anda Kiev’de hiçbir sekilde taksiler çalismiyor. Özel araciniz olmadigi sürece bir yerden bir yere seyahat edemiyorsunuz. Bundan dolayi ögrenciler siginaklarda mahsur kalmis durumda, hiçbir sekilde hareket edemiyorlar. Onlarin bir sekilde konsolosluga tahliyelerinin saglanip konsolosluktan da ülkeye getirilmeleri lazim. Arkadaslarimizin durumu çok kötü” dedi.



“40 saatte 5 metre ilerleyebildik”

Ukrayna’da turizm isi yaptigini anlatan Mustafa Sar, “Arkadaslar adina hepimiz ayni yoldan geldik, bunca saat o kadar yol. Kiev’de yasiyoruz. Biz çiktiktan sonra Kiev’e girdiler. Biz çiktigimizda çok yakinlasmamislardi. Bize haber geldiginde Avalon tarafindan geliyorlardi. Biz öyle çiktik. Kalanlar vardi, onlari da biz otobüse aldik, yolda kimse kalmasin diye ala ala geldik, sükür geldik. Romanya sinirinda yasadigimiz olay her seye bedeldi. Bir sürü insan girdi içeri, ayaklandi. Polis havaya ates açmak zorunda kaldi. Bekledigimiz sirada 40 saatte hesaplasan 5 metre ilerleyebildik. Yolu da kendi imkanlarimizla açtik. Hiçbir polis gücü yardim edemiyordu. Sonunda Ukrayna askerleri geldi öyle açabildik. Özel harekatlar geldi, yolu öyle açtilar. Romanya’da çok sikisanlar vardi, onlari da biz kendi aracimizla. Bundan sonra bakalim nasil olacak. Oradan gelecek haberleri bekliyoruz. Bizden sonra bir köprüyü patlattilar. Su an oradan geçisi yasakladilar. Hiçbir sekilde kimse geçemiyor. 5 arkadasim Ukrayna plakali araçla konvoy halinde gelip Moldovya sinirindan geçecekler. Moldovya bizim geldigimiz sinirdan daha kötü” seklinde konustu.

Bazi vatandaslar taksilerle otogardan ayrilirken, bazi vatandaslar ise kendilerini bekleyen yakinlari ile birlikte otogardan ayrildi.
Kaynak: İHA