Selçuklu Belediyesinden 'Selçuklu Dönemi Saraylar Ve Köskler' Eseri

Anadolu Selçuklu Medeniyeti’nin izlerini tasiyan tarihi saraylar ve kösklerin arastirmalari Konya’nin merkez Selçuklu Ilçe Belediyesi tarafindan hazirlanan “Selçuklu Dönemi Saraylar ve Köskler” eseri kültür ve sanat dünyasina kazandirdi.

Selçuklu Belediyesinden 'Selçuklu Dönemi Saraylar Ve Köskler' Eseri
Basta "Büyük Selçuklu Mirasi" ve "Anadolu Selçuklu Mirasi Çagi" gibi prestij eserleri kültür ve yayin hayatina kazandiran Selçuklu Belediyesi, Anadolu Selçuklu Medeniyeti’ne ait önemli bir kaynak eseri daha yayin hayatina kazandirdi. Bu kapsamda geçtigimiz yillarda Selçuk Üniversitesi Selçuklu Arastirmalari Merkezi ve Selçuklu Belediyesi birlikteligi ile gerçeklestirilen Selçuklu Dönemi Saraylar ve Köskleri Sempozyumu isiginda hazirlanan "Selçuklu Dönemi Saraylar ve Köskler" eseri kültür ve sanat dünyasina kazandirildi. Hazirlanan bu eserde Selçuklu döneminden günümüze kadar ayakta kalmis olan saraylar ve kösklerin birincil kaynaklar isiginda tahlil eden arastirmalar yer aliyor. 2 ciltten olusan eserde Selçuklu Arastirmalari Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Hacigökmen ile Kayseri Il Kültür Turizm Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Sükrü Dursun basta olmak üzere birçok akademisyenin katkisi yer almakta. Selçuklu mimari birikiminin en güzel örneklerini olusturan saraylarin günümüz dünyasina kadar yasadigi degisimler bilgi ve fotograflarla eserde anlatiliyor.

“Ecdadimizin mirasi yolumuzu aydinlatiyor”

Selçuklu medeniyeti ile kültürel zenginliklerini ve Islam’in sevgisini, adaletini getirip, 237 yil egemen olduklari bu topraklarda egitimden kültüre, ticaretten sanata kadar gelecege zengin bir miras biraktiklarini ifade eden Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, "Kadim bir medeniyetin mirasçilari olarak güçlü bir devlet yapisina sahibiz. Adini Selçuklu medeniyetinden alan bir ilçe olarak üzerimize büyük görevler düsüyor ve biz bu görev ile sorumluluklarimizin farkindayiz. Selçuklu Belediyesi olarak tarihimize ve Kadim Medeniyetimizin emanetine sahip çikma misyonu ile insanligin ortak mirasina sunmak üzere önemli projeler yürüttük ve çok degerli isler ürettik. Üretilen özgün ve nitelikli eserlerle zenginlestirip, gelecege tasimak adina yayin hayatimiza önemli eserler kazandirdik. Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi Selçuklu Arastirmalari Merkezi ve Belediyemizin birlikteligi ile gerçeklestirilen sempozyumda ele alinan ve dönemin saraylari ile köskleri hakkinda güncel verilerin yer aldigi ’Selçuklu Dönemi Saraylar ve Köskler’ isimli kitabi nitelikli kaynak eser olarak yayimladik. Yayim hayatina kazandirilan bu eser Selçuklu Devleti’nin yönetim merkezini olusturan saraylarin görkemi ve dönemin sanat üslubu hakkinda önemli bilgiler veriyor. Bu vesile ile eserin olusmasinda emegi geçen basta Selçuk Üniversitesi Selçuklu Arastirmalari Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Hacigökmen’e, Kayseri Il Kültür Turizm Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Sükrü Dursun’a ve tebligleriyle katkida bulunan bilim insanlarina tesekkür ederim" dedi.

Kaynak: İHA