EPDK'dan Enerjide Yeni Tarife Açiklamasi

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi enerjide yeni tarife uygulamasinin 1 Mart’tan itibaren geçerli olacagini açikladi.

EPDK tarafindan yapilan yazili açiklamada, “1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesken aboneleri için düsük kademe limiti günlük 8 kWh (aylik 240 kWh) olarak belirlenmistir. Bu oran mesken abonelerinin yüzde 81’ini yani yaklasik 32 milyon aboneyi kapsamaktadir. Yapilan yüzde 10’luk KDV indirimi ile birlikte mesken abonelerinin günlük 8 kWh’e kadar olan tüketim miktarlari için nihai fiyat 1,26 TL/kWh, günlük tüketimlerinin 8 kWh’in üstündeki kismi için ise 1,89 TL/kWh olarak uygulanacaktir. Düsük kademenin kapsadigi tüketim miktarinin arttirilmasi ile birlikte mesken abonelerinin nihai faturasina yansiyan indirim orani yüzde 14 seviyesine ulasabilmektedir. Bir örnek ile açiklama gerekirse 30 günlük fatura döneminde 240 kWh tüketimi olan bir mesken abonesi, subat ayinda 350 TL elektrik faturasi ödemisken, ayni tüketim miktari için mart ayinda 302 TL fatura ödeyecektir” denildi.

Açiklamanin devaminda su ifadelere yer verildi:

“Yapilan bir diger düzenleme ile ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasina geçilmistir. Mart ayindan itibaren ilgili abonelerin günlük 30 kWh’e (aylik 900 kWh) kadar tüketimleri için yüzde 25 oraninda indirim yapilmistir. Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 kWh’e kadar olan tüketim miktarlari için nihai fiyat 2,05 TL/ kWh’dir. Bu düzenleme ticarethane abonelerinin yüzde 91’ini, yani yaklasik 6 milyon 315 bin aboneyi kapsamaktadir. Ayrica kurumumuz tarafindan Dagitim Lisansi Sahibi Tüzel Kisiler ve Görevli Tedarik Sirketlerinin Tarife Uygulamalarina Iliskin Usul ve Esaslar’da da degisiklik yapilarak mesken abone grubunun kapsami genisletilmistir. Böylelikle 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iktisadi isletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakif merkezleri ile bunlarin subeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dagitimi amaçli kullanilan tesisler, mesken abone grubu kapsamina alinmistir.”
Kaynak: İHA