Iskender Pala Yazdi, Hülya Koçyigit Hayran Kaldi

Kocaeli’de seyirciyle bulusan ’Kiliçarslan’ oyunu ilk gösterimi büyük alkis aldi. Iskender Pala tarafindan yazilan oyunun gösterimine, Hülya Koçyigit’te katildi.

Iskender Pala Yazdi, Hülya Koçyigit Hayran Kaldi


Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu I. Kiliçarslan’in kahramanliklarini anlatmak amaciyla Iskender Pala tarafindan kaleme alinan ’Kiliçarslan’ oyunu Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde ilk gösterimini yapti. Aydin Sigali’nin yönetmenliginde sergilen tiyatro oyununa Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, oyuncu Hülya Koçyigit, Iskender Pala ve seyirciler katildi.



“Iftihar ettim"

Oyunu muhtesem buldugunu söyleyen Hülya Koçyigit, “Bize kim oldugumuzu, nereden geldigimiz, bu topraklarin nasil vatanimiz oldugunu bize hatirlatan bir tiyatroydu. Geçmisimizle, tarihimizle gurur duymamiz gerektigini bize hatirlatan, muhtesem kahramanliklarin oldugu, Türkler için degerlerin ne oldugunu, her seyden önce vatan, adalet oldugunu hatirlatan bir eser seyrettik. Kocaeli Sehir Tiyatrosuyla gurur duydum ve iftihar ettim. Çok büyük bir prodüksiyon oldu, tam hakkini vermisler” dedi.



“Dünyanin her yerinde sahne alabilecegini düsündügüm bir oyunla karsi karsiyayim”

Oyunun yazari olan Iskender Pala, “Ben genellikle kelimelere hükmederim, onlari yan yana veya alt alta dizerek edebi eser meydana getiririm ama benim kelimelerime buradaki sanatçi arkadaslar ruh vermis, hayat katmislar. Kagit üzerindeki bir eseri, sahne üzerinde nasil mükemmel olabilecegini gördüm. Daha önceki tiyatro tecrübelerim, daha önceki oyunlarimi asan bir çalisma ve gayret gördüm. Bütün bu gayretin temelinde yatan sey oyuna özenmis olmak, bunun da yaninda oyuna gerekli yatirimlarin yapilmis olunmasi. Bu bakimdan sadece ekip degil, sadece sahne degil, sadece yazar degil ayni zamanda bu oyunun ortaya çikmasina karar veren irade önemlidir. Bu irade ile birlikte yazar, oyuncu ve tiyatro harika bir eser çikarmis. Ben dünyanin her yerinde sahne alabilecegini düsündügüm bir oyunla karsi karsiyayim. Oyunu kendim yazdigim için degil, tiyatroyu iyi bildigim için söylüyorum. Kocaeli’deki böyle bir oyun Istanbul’u, Ankara’yi aratmayacaktir” diye konustu.



“Genel sanat yönetmeninden oyuncusuna, tüm arkadaslarimi ayri ayri kutluyorum”

Oyunu çok begendigini söyleyen Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin ise, “Alkislarin sesinden, salondaki coskudan seyircilerin oyunu begendiklerini gördük. Sahnedeki oyuncular büyük heyecanla oyunu sahnelediler, büyük tutku ile oynadilar. Ben çok begendim, oyuncularimiz salonla da bütünlesti. Yogun bir katilim da vardi. Gerçekten böyle bir oyunu sahnelemek zordur. Isigi, yeni teknoloji ve müzigi bir araya getirmek gerçek bir performans. Genel sanat yönetmeninden oyuncusuna, tüm arkadaslarimi ayri ayri kutluyorum. Gerçekten büyük bir is çikartilar. Ayrica oyunun yazari Iskender Pala’yi da kutluyorum, eger roman olmazsa ondan bir metin, metinden de oyun çikmazdi. Hepsinin emegine yüregine saglik diyorum, hepsine tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Iskender Pala’nin yazdigi Kiliçarslan oyunu dünya prömiyeri”

Oyunu bir yildir yapmayi planladigini söyleyen oyun yönetmeni Aydin Sigali, “Pandemi kosullarindan dolayi ileri tarihlere ötelemistik. 2 ay boyunca yogun bir çalisma temposuyla hazirlandik. Çok sayida oyuncu ve teknik kadro oldugu için biraz zorlandik. Iskender Pala’nin yazdigi Kiliçarslan oyunu dünya prömiyeri. Bu cografyada yasanmis olaylari anlatiyor. Kahraman deyince karsimiza süpermanlar çikmaya baslamisti. Artik bu algi kirilmali, bizim kendi öz kahramanlarimiz var. Bir babanin VR gözlügünün içine girerek Kiliçarslan’in hikayesine tanik olmasi, gençlere hitaben yapilan bir çalismaydi. Degisik bir atmosferde izlenen bir oyun oldu. Hülya Koçyigit’inde oyunu izlemesi bizi onurlandi. Kendisi Türk sinemasinin en önemli karakterlerinden bir tanesidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA