Japonya Basbakani Kishida'dan Rusya'ya Ek Yaptirim Açiklamasi

Japonya Basbakani Fumio Kishida yaptigi açiklamada, ülkesinin Ukrayna’ya askeri operasyon düzenleyen Rusya’yi hedef alan ek yaptirimlar uygulayacagini açikladi.

Ukrayna’nin dogusundaki Donetsk ve Luhansk’i bagimsiz ülkeler olarak tanimasinin ardindan Ukrayna’ya askeri operasyon baslatarak dünyanin gündemine oturan Rusya’ya, Japonya’dan ek yaptirim karari geldi. Japonya Basbakani Fumio Kishida yaptigi açiklamada, Moskova’ya yönelik uygulanacagi açiklanan yaptirimlarin kapsaminin genisletilecegini duyurdu. Kishida, ek yaptirimlarin yari iletkenler ve diger ürünler üzerindeki ihracat kisitlamalarini, Rus finans kurumlarinin varliklarinin dondurulmasini ve belirli kisi ve kuruluslar için vize ambargosunu içerdigini belirtti.

Ayrica Basbakan Kishida, Ukrayna’da yasanan gelismelerin yalnizca Avrupa’da degil, Asya ve ötesinde uluslararasi düzen için önemli sonuçlar dogurabilecek son derece ciddi bir durum oldugunu kaydetti.

Kishida, "Japonya’nin statükoda zorla yapilacak herhangi bir degisiklige izin vermeme kararliligini göstermesi gerekiyor" ifadelerini kullandi. Yaptirimlarin, ABD ve Avrupa ülkeleri ile yakin koordinasyonun bir sonucu oldugunu ve gerilimi önleme çabalarinda "birligin gücünü" sembolize ettigini vurgulayan Kishida, hükümetin isgalin Japon ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmek için gereken tüm adimlari atacagini da sözlerine ekledi.

Yaptirim karari gelmisti

Rusya’nin Ukrayna’nin dogusundaki Donetsk ve Luhansk’i bagimsiz ülkeler olarak tanima ve bölgeye asker sevkiyati yapma karari almasinin ardindan dünyanin tepkisi merak konusu olmustu. Japonya hükümeti ise ilk olarak geçtigimiz Çarsamba günü Donetsk ve Luhansk bölgelerine ve Rusya’ya karsi bir dizi yaptirim uygulanacagini açiklamisti. Bu kapsamda ayrilikçi Donetsk ve Luhansk bölgelerine ithalat ve ihracat yasagi getirilecegini belirten Basbakan Kishida, ayrica Japonya’nin yeni Rus devlet tahvillerinin ticaretini yasaklayacagini belirtmisti. Donetsk ve Luhansk bölgelerinden gelecek resmi yetkililere yönelik vize ambargosu uygulanacagina dikkat çeken Kishida, bu kisilerin mal varliklarinin dondurulacagini kaydetmisti. Kishida, "Rusya’yi bu krizi diplomasi yoluyla asmaya yönelik verilen çabalara geri dönmeye çagiriyoruz" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA