Arican 'Kikirdagin Iki Düsmani Kilo Ve Sigara'

DÜZCE – Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Arican, Diz eklemindeki kikirdak hasarinin; ön çapraz bag yaralanmasi, spor yaparken ortaya çikan sakatliklar gibi travmalar sonucu meydana geldigini söyledi.

Arican 'Kikirdagin Iki Düsmani Kilo Ve Sigara'
Düzce Üniversitesi kurumsal radyosu Radyo Düet’te yayinlanan ve aileden çocuga, sagliktan egitime hayatin bin bir rengini içinde barindiran Hayatin Renkleri programina, Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Arican konuk oldu.

Düzce Üniversitesi Iletisim ve Tanitim Koordinatörü Ögretim Gör. Duygu Özdemir Cömert yönetimindeki programin bu haftaki konusu “Dizde Kikirdak Yaralanmasi ve Sonrasi Meydana Gelen Diz Kireçlenmesi Önlenebilir mi?” oldu.

Diz eklemindeki kikirdak hasarinin; ön çapraz bag yaralanmasi, spor yaparken ortaya çikan sakatliklar gibi travmalar sonucu meydana geldigini ifade eden Doç. Dr. Mehmet Arican, belirtilerin genç hastalarda agri, sislik, dizde bosa gitme hissi ve dizde takilma; yasli hastalarda ise oturup kalkarken agri ve gece agrisi seklinde oldugunu dile getirdi.

Eger kikirdak hasarinin tedavi edilmezse, ilerleyen evrede kireçleme olustugu ve artik geriye dönüsün olmadigi konusunda uyarilarda bulunan Doç. Dr. Arican, bu hastaliklarin olusmamasi adina bilinçli spor yapmanin önemine vurgu yapti.

Kikirdagin iki düsmaninin kilo ve sigara olduguna dikkat çeken Düzce Üniversitesi ögretim üyesi, kikirdak hasari ve diz kireçlenmesi tani ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgiler paylasarak bireylerin dizdeki hasarin tedavisi ve rehabilitasyon sonrasi tekrar spor yapabildiklerini sözlerine ekledi.

Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde birçok tedavi yöntemini basariyla uyguladiklarini, Istanbul ve Ankara gibi büyüksehirlerden hasta kabul ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Arican, dinleyicilerden gelen sorulari yanitlayarak sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA