AB, Rusya'ya Yönelik 'Büyük' Yaptirimlarini Açikladi

Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’nin Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenlenen toplantinin sona ermesinin ardindan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, alinan yaptirim kararlarini açikladi.

AB, Rusya'ya Yönelik 'Büyük' Yaptirimlarini Açikladi
Rusya’nin, Ukrayna’ya düzenledigi askeri operasyon devam ederken, 27 Avrupa Birligi (AB) ülkesinin liderlerini Belçika’nin baskenti Brüksel’de AB Liderler Zirvesi’nde bir araya getiren toplanti, günün erken saatlerinde sona erdi. Toplantinin sona ermesinin ardindan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, toplantida alinan yaptirim kararlarina iliskin basin açiklamasi düzenledi.

Von der Leyen yaptigi açiklamada, yaptirimlarin finans sektörü, enerji, ulasim ve Rus ileri gelenleri için vize gibi alanlari hedef alacagini duyurdu. Alinan yaptirim kararinin, Rusya’nin petrol rafinerilerini gelistirmek için teknoloji veya uçak yedek parçalari satin almasini imkansiz hale getireceginin altini çizen Von der Leyen, "Bu gece onaylanan kitlesel ve hedefli yaptirim paketi, AB’nin ne kadar bir arada oldugunu gösteriyor" ifadelerini kullandi. Ayrica basin açiklamasinda yaptirimlarin, Rus gazinin AB’ye ithalatini da kapsadigi ifade edilirken, konuya iliskin kendisine yöneltilen soruya von der Leyen, acilen Avrupa’yi Rus enerjisine olan bagimliligindan nasil kurtaracaklarini düsündüklerini kaydetti.

Fransa Cumhurbaskani Macron ise yaptigi konusmada, Ukrayna’ya askeri teçhizatin yani sira 300 milyon euro (336 milyon dolar) yardim teklif edilecegini açikladi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i telefon ile aradigini aktaran Macron, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin Putin’i aramalarinin sonuçsuz kalmasi nedeniyle kendisinden Putin ile iletisime geçmesini istedigini ifade etti.

Macron, Ukrayna’ya askeri operasyonlari durdurmasini istemek için Putin’i aradigini ve aramanin "açik, dogrudan ve hizli" oldugunun altini çizdi. Brüksel’deki bir AB zirvesi sonrasinda gazetecilere verdigi demeçte Macron, "Ayrica kendisine ulasamadigi için bunu talep eden Baskan Zelenskiy ile Putin’in görüsmesini istemekti" dedi.

Kaynak: İHA