Gebelik Döneminde Yapilacak Dogru Egzersizler Dogumu Kolaylastiriyor

Gebelik döneminde yapilan egzersizlerin dogumu kolaylastirdigini ifade eden Fizyoterapist Fatma Sökmez Ogün, ancak egzersiz programina gebeligin 12’inci haftasindan itibaren baslanmasi gerektigini söylüyor.

Gebelik Döneminde Yapilacak Dogru Egzersizler Dogumu Kolaylastiriyor
Dogru egzersizlerden olusan bir hareket programina sahip olmak günlük hayatimizi daha saglikli ve zinde geçirmek için son derece önemli. Gebelik gibi özel dönemlerde ise önemi bir kat daha artiyor. Dogru bir egzersiz programi, gebelerin fiziksel kondisyonunu korumasi, postür bozukluklarini önlenmesi, dolasim ve sindirim islevlerini düzenlemesi, dogum için ihtiyaç duyulan kas aktivitesini desteklemesi, maternal kilo aliminin kontrolünü saglamasi ve dogum sonrasi toparlanmayi kolaylastirmasi açisindan oldukça faydali.

Fiziksel aktivitenin dogum da kolaylastirdigini vurgulayan Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Uzman Fizyoterapisti Fatma Sökmez Ogün, hamilelerin uygulayabilecegi güvenli egzersizlerle ilgili önerilerde bulundu. Gebelik döneminde yapilacak güvenli aktivitelerin basinda yüzme, yürüme, düsük siddetli aerobik egzersiz ve klinik pilatesin geldigini söyleyen Fzt. Fatma Sökmez Ogün, “Jogging, aerobik dans, jimnastik, basketbol, voleybol, su kayagi, tüm temas sporlari, su alti sporlari, yüksek irtifada yapilan egzersizler ve rekabet gerektiren tüm aktiviteler ise tehlikeli olarak kabul edilmektedir” dedi.



Egzersizler düzgün postür egitimine yönelik programlanmali

Egzersiz programlarinin düzgün postür egitimi içermesi gerektigini söyleyen Fzt. Fatma Sökmez Ogün, uygun vücut mekaniklerinin ögretilmesinin daha rahat bir gebelik süreci geçirmede önemli oldugunu belirtti.

Egzersiz programinda, gebelikte artan vücut agirligini tasiyabilmek için kalça çevresine yönelik yapilabilecek kuvvetlendirme egzersizlerine, çocuk bakimi için kol kaslarini kuvvetlendiren egzersizlere yer verilmesi gerektigini ifade eden Fzt. Fatma Sökmez Ogün “Gebelik döneminde ödem, varisler ve kramplarin önlenmesini içeren egzersizler yapmak önemlidir. Ayni zamanda dogumda kullanilacak kaslarin kuvvetlendirilmesi, pelvik taban kas kontrolüne yönelik egzersizler, abdominal kaslarin kuvvetlendirilmesi ve dogum esnasinda yararli olabilecek gevseme tekniklerinin ögretilmesi, egzersiz programlarina dahil edilmelidir” ifadelerini kullandi.

Egzersize baslamak için gebeligin 12’inci haftasinin tamamlanmis olmasi gerekir

Egzersiz yaparken agri, kanama, düzensiz ve yüksek kalp hizi, bas dönmesi, bayginlik hissi, bayilma, bel veya pubis agrisi ve yürümede zorluk yasandigi durumlarda mutlaka bir uzmana basvurulmasi gerektigini söyleyen Fzt. Fatma Sökmez Ogün, egzersiz yapacak gebelerin egzersiz programlari öncesinde doktordan onay almasi gerektigini belirtti.

Egzersize baslamak için gebeligin 12’inci haftasinin tamamlanmis olmasi gerektigini de vurgulayan Fzt. Fatma Sökmez Ogün, “Egzersiz yaparken vücut isisini artiracak kalin giysiler ile vücudu sikan giysiler giyilmemelidir. Germe egzersizleri sirasinda çoklu kas gruplarinin ayni anda gerilmesine ve kramp gelismesine neden olabilecek egzersizlerden kaçinilmalidir. Sirtüstü yatis süresi dördüncü aydan itibaren bes dakikayi asmamali ve hipertansiyondan kaçinmak amaciyla da yatis pozisyonundan yavasça kalkilmalidir. Egzersiz sikligi haftada üç ile alti gün arasinda olacak sekilde düzenlenmelidir. Hem gebelik süresince hem de bir sonraki gebeliklerde ve gebelik sonrasindaki dönemde daha kaliteli bir yasam sürdürebilmek için gebelik süresince aktif olmak ve koruyucu saglik yaklasimlarinin uygulanmasi önemlidir” önerilerinde bulundu.
Kaynak: İHA