Valilik'ten Yayla Ve Mera Kullanimi Genelgesi
Erzincan Valiligi, yayla ve mera kullanimi ile ilgili genelge yayinladi.

Erzincan Valiligince, yayla ve mera kullanimi ile ilgili yayinlanan genelgede su bilgilere yer verildi:
“Ilimiz Mera Komisyonunca 4342 sayili Mera Kanunu hükümleri dogrultusunda yapilmakta olan; mera tespit, tahdit, tahsis çalismalari devam etmekte olup, 2022 yili içerisinde bu çalismalarin tamamlanmasi planlanmaktadir. 4342 sayili Mera Kanunu ve bu Kanunun uygulama usul ve esaslarini belirleyen Mera Yönetmeligi ile Tarim ve Orman Bakanliginin (Mülga Tarimsal Üretim ve Gelistirme Genel Müdürlügü ) 10.05.1999 tarih ve 3887 sayili genelgesine göre; ihtiyaç fazlasi mera, yaylak ve otlaklarin her türlü kiralama islemlerinin Il Mera Komisyonu tarafindan yürütülmesi esastir. Tespit, tahdit ve tahsis islemleri tamamlanmadan da talep edilen mera, yaylak ve kislaklarda ihtiyaç fazlasi yerlerin Mera yönetmeliginin 7. ve 13. maddesi hükümlerine göre göçerlere kiralanmasi ve sürü sahiplerinin meralardan faydalanmalarinin saglanmasi mümkündür.
Bu dogrultuda 2022 yili otlatma mevsiminde Ilçe Kaymakamliklarinin da görüsleri alinarak talep edilen mera, yayla ve otlaklardan ihtiyaç fazlasi yerler asagida belirlenen esaslar çerçevesinde 4342 Sayili Mera Kanunu hakkinda yayimlanan Yönetmeligin 7. ve 13. Maddelerine göre sürü sahiplerinin ve göçerlerin istifadesine sunulacaktir. Ilimiz genelinde küçükbas hayvan sayisi fazla olmasi nedeniyle ihtiyaç fazlasi mera alanlari öncelikle il içindeki sürü sahiplerinin ve göçerlerin istifadesine sunulacaktir. Ihtiyaç fazlasi mera alanlarina il disindan hayvan getirilmesi Il Mera Komisyonunun iznine tabidir. Izin alinmamasi halinde il disindan hayvan getirilmesine müsaade edilmeyecektir. Ayrica, Ilimizde aricilik yapan yerli üreticilerimizi magdur etmeyecek sekilde “Aricilik Yönetmeligi” hükümleri ve Valiligimizce alinan ilave tedbirler çerçevesinde gezginci aricilarinda Ilimizde faaliyet göstermelerine izin verilecektir. Ilimiz yaylak ve meralarin kullanilmasi ile ilgili esaslarla yerli ve gezgin aricilarin uymasi gereken kurallar asagida belirtilmistir.
‘Uyulmasi gereken hususlar’
1-Ihtiyaç fazlasi mera, yaylak ve otlakiyelerin kiralama islemleri; 4342 sayili Mera Kanunu ve bu kanun hakkinda yayinlanan yukarida sayi ve tarihi belirtilen genelge ve talimatlar geregi Komisyon tarafindan yapilacaktir. Il Mera Komisyonu disinda yapilan kiralama islemleri yasal degildir.
2-Kiralanan mera, yaylak ve otlakiyelerinde faaliyette bulunan 15 yasindan büyük aile fertlerinin ve çobanlarin, Il Mera Komisyonundan kimlik karti almalari zorunludur.(Komisyon tarafindan yapilan ihaleye girilmis ve ihale kazanilmis olsa dahi, ihale sonrasi islemler tamamlanmadan ve kimlik belgesi alinmadan hiçbir gerekçe ile mera, yaylak ve otlaklara çikilmasina izin verilmeyecektir.) Güvenlik birimlerince; kimlik kontrolü yapilacak, kiralama islemleri tamamlanip Il Mera Komisyonundan kimlik belgesi alinmadan mera, yaylak ve otlakiyelere çikilmasi Jandarma Karakol Komutanliklari tarafindan engellenecektir. Sürü sahipleri, Ikametgâhlarinin bulundugu köydeki çayir, mera, yaylak, kislak ve otlak alanlarina çikmalari halinde; hayvancilik yaptigina dair belge, ikametgâh ve kimlik bilgilerini içeren belgeleri, bulunduklari köyün bagli oldugu Jandarma Karakol Komutanliklarina ibraz etmeleri gerekmektedir. Il Mera Komisyonundan alinacak yaylaci kimlik karti için ibraz edilecek belgeler: Nüfus cüzdani fotokopisi, savciliktan alinacak sabika kaydi, hayvancilik isletme belgesi ve 1 adet fotografla birlikte Il Tarim ve Orman Müdürlügüne müracaat etmeleri gerekmektedir. 1774 sayili Kimlik Bildirme Kanunu geregince haklarinda islem yapilmayan sahislar çoban olarak tutulmayacaktir. Köyde oturanlarin bildirilmesinden muhtarlik, mera, yaylak ve otlakiyelerde bulunanlarin bildirilmesinden de kiralayan sürü sahibi sorumludur.
3-Erzincan Ili için otlatma periyodu dikkate alinarak; a) Mera, yaylak ve otlakiyelere çikis ve inis tarihi Il genelinde kendi köyünü kullaniminda bulunan alanlar için 10/04/2022 - 31/10/2022 olarak belirlenmistir. Yil içerisinde iklim kosullarindaki olagan disi degismeler durumunda otlatma mevsimi baslangiç ve bitis tarihleri Il Mera Komisyonunun alacagi karar ile belirlenebilecektir. b)Komisyon tarafindan kiralama yapilan ihtiyaç fazlasi mera ve yaylak alanlari için çikis ve inis tarihleri sartname ve sözlesmede ayrica belirtilecektir.
4- Kiralanan mera, yaylak ve kislak sinirlarinin disina kesinlikle çikilmayacaktir.
5-Sürü sahiplerinin orman agaçlandirma sahalarina girmemesi, çevreye zarar verecek sekilde gelisi güzel ates yakmamasi, yangin halinde ALO 177 Orman Yangin Hattina ihbarda bulunulmasi gerekmektedir.
6- 2022 Yili Mera Kiralama Özel Sözlesmesine aykiri herhangi bir durum tespitinde sözlesme, Il Mera Komisyonunca tek tarafli olarak feshedilebilecektir. Kiralanan mera alani için alinmis bulunan kati teminat Mera Özel Ödenegi Hesabina aktarilacaktir.
7- Mera, yaylak ve otlaklari kiralayanlar ve intifa hakki sahipleri bulunduklari yerlerden kiraladiklari mera, yaylak ve otlaklara gidis ve dönüslerini kontrol amaciyla, her ilçe girisinde Emniyet veya Jandarma kuvvetleri tarafindan göçer kontrol noktalari ihdas edilecek, Ilçelere girisinde müsaade edilen hayvan sayilari ve götürecekleri yere iliskin evraklar kontrol edilecektir. Kiraya verilen yerler Tarim ve Orman Il ve Ilçe Müdürlügü, Ilçe Jandarma Komutanligi görevlileri ve Köy Muhtarindan olusan ekiplerce kontrol edilecektir. Kontrollerde:
a-Kimlik belgesi,
b-Mera Komisyonundan alinan göçer kimlik belgesi,
c-Gidecegi merayi kiraladigina dair sözlesme,
d-Hayvan sevk edilmesine mahsus yurt içi Veteriner saglik raporu kontrolleri yapilacak. Belgeleri eksik olanlar ile kira sözlesmesine uygun olmayan sayi ve nitelikte hayvan getirenlerin bölgeye girislerine kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
8-Kiralanan alanlara intikaller, kara ve demir yolu kullanilarak motorlu araçlarla yapilacaktir. Geri dönüslerindeki intikaller de gelislerinde oldugu gibi yapilacaktir.
9- Yaylak ve meralari kiralayanlarin hayvanlarini kiraladiklari yerlere nakletmeleri esnasinda ve daha sonra; dikili agaçlar, ziraat amaci ile kullanilan alanlar, su arklari, set ve bentler, hendek, duvar, tarla ve bahçe yollari gibi alanlar korunacak, Çiftçi Mallarini Koruma Heyetleri veya Ihtiyar Heyeti tarafindan zarar verenlerden ve ilgililerden koruma ücret tarifelerine göre ceza tahsil edilecektir.
10- Meralarin islahi ve salgin hayvan hastaliklarinin önlenmesi için Hayvan Saglik Zabitasi Komisyonunca alinan kararlara titizlikle uyulacaktir. Gerek kontrol noktalarinda gerekse mera alanlarinda yapilan tespitlerde saglik raporu olmayanlar hakkinda 5996 sayili kanun kapsaminda gerekli yasal islem yapilacaktir.
11- Devletin hüküm ve tasarrufu altinda bulunan ve kullanma hakki köylere birakilan çayir, mera ve yaylaklardan, ihtiyaç fazlasi olarak tespit edilen alanlarin, kiralama islemleri yapilirken, bu alanlarin içerisinde bulunan özel mülkiyetlerin kiralama islemleri mülkiyet sahibi ile kiraci arasinda yapilacaktir.
12-Kiraya verilen yerler için sözlesmede belirtilen sayidan fazla hayvan getirilip getirilmedigi ve sözlesme hükümlerine uyulup uyulmadigini kontrolü; Tarim ve Orman Il/Ilçe Müdürlügü, Il/Ilçe Jandarma Komutanligi görevlilerinden ve köy muhtarindan olusturulacak denetleme ekipleri tarafindan yapilacaktir.
13-Kiralamasi yapilan mera, yaylak ve otlak alanlarina Il Mera Komisyonunca belirlenen otlatma kapasitesinin üzerinde hayvan otlatanlar; Kiralanan mera alanlarini ve kiraya verilmeyen mera alanlarini sürme, insaat yapma ve benzeri yollarla tahrip edenler; Il Mera Komisyonu tarafindan kiraya verilmeyen mera alanlarinda, mera alaninin bulundugu köyde ikamet etmeyen (otlatma hakki olmayan) baska köy veya beldeden sürü getirerek söz konusu mera alanlarinda otlattigi Il ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerince tespit edilen sürü sahipleri veya kisiler hakkinda: Illerde Valilik, ilçelerde Kaymakamlik tarafindan; 3091 sayili Tasinmaz Mal Zilyetligine Yapilan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkindaki Kanun kapsaminda; 2886 sayili Devlet Ihale Kanununun 75 inci maddesi kapsaminda ve 5326 sayili Kabahatler Kanununun 32. maddesi kapsaminda islem yapilacak. Ayrica 5237 Sayili Türk Ceza Kanununun 154. maddesi hükmüne göre islem yapilmak üzere Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunulacaktir. 2022 yili için otlatma bedeli Il Mera Komisyonunca alinan karar geregince kiralama yapilan alanlarda büyükbas hayvanlar için 53,20 TL./ay, küçükbas hayvanlar için 5,32 TL./aydir. Kendi köyüne ait veya otlatma hakkina sahip olunan alanlarinda ise büyükbas hayvanlar için 16,60 TL./ay, küçükbas hayvanlar için 1,66 TL./aydir. 2022 yilinda otlatma hakki olmayan yerlerde otlatma yapilmasi halinde ve kiralama yapilan mera alanlarinda otlatma kapasitesinin üstünde hayvan sokulmasi halinde ( kapasite fazlasi hayvanlar için ) hayvan sahiplerine hayvan basina otlatma bedelinin 3 kati oraninda idari para cezasi uygulanacaktir.
14-Kiraci disinda, Kiralanan mera alaninda; otlatma hakki bulunmayan sahislarin hayvan otlatmalari kiraci tarafindan ihbar edilmemisse izinsiz ve kapasite fazlasi otlatilan hayvanlardan müteselsilen kiraci sorumludur. (Yukarida belirtilen cezai islemler uygulanir.)
15- Devletin Hüküm ve tasarrufu altinda olan kadimden beri mera olarak kullanilan veya kayitli meralar ancak Il Mera Komisyonu tarafindan kiraya verilebilir, köy muhtarliklari veya üçüncü sahislar tarafindan kiraya verilemez. Il Mera Komisyonu disinda kiraya verenler hakkinda ilgili kanunlar çerçevesinde yasal islem yapilacaktir.
16- Mesai saatleri disinda Devletin hüküm ve tasarrufu altinda bulunan mera, yaylak, kislak, umuma ait çayir ve otlakiyelerde olusacak isgal ve tecavüzlerde teknik personele ulasilamadigi zamanlarda isgalin en hizli sekilde tespit edilmesi ve isgal emarelerinin kayit altina alinmasinin saglanmasi ve sikâyet konusu mera alanlarinda sosyal/adli olumsuzluklarin yasanmamasi adina öncelikle kolluk kuvvetleri tarafindan müdahale edilerek, kaçak otlayan hayvanlarin meradan çikarilmasi saglanarak, olay yeri tespit tutanagi, koordinat bilgileri, T.C. Kimlik bilgileri, çoban bilgileri, ikamet tebligat adres bilgileri, kulak küpe numaralari (örnekleme) vb. bilgi belgelerin derlenerek Il/Ilçe Müdürlüklerine sunulmasi saglanacaktir.
‘Özel mülklerin kiraya verilmesi ile ilgili hükümler’
1- Mera Kanununda özel mülkiyet konusu tasinmazlarin kullanimi ve kiraya verilmesi ile ilgili bir düzenleme ve uygulama bulunmamaktadir. Ancak bu tasinmazlara otlatma kapasitesinin üzerinde hayvan getirilmesi halinde, komsu meralar zarar göreceginden 4342 Sayili Mera Kanununun meralarin korunmasini öngören 1. maddesi hükmüne dayanilarak il disindan gelen hayvanlarin geçisi ve otlatilmasi için Tarim ve Orman Il/Ilçe Müdürlüklerinden hayvan tahdidi açisindan bir rapor alinacaktir.
2-Özel mülkiyet konusu çayir ve otlaklarin kiralanmasi islemlerinde, kiralanan alan ile ilgili kapasite tespiti merkez ilçe sinirlari içinde Tarim ve Orman Il Müdürlügü, diger ilçelerde Tarim ve Orman Ilçe Müdürlüklerince yapilacaktir. Özel mülkiyeti kiralayan göçer sürü sahipleri; kendileri, ailesinde bulunan 15 yasindan büyük aile fertleri, çobanlari ve çobanlarinin 15 yasindan büyük aile fertleri için Il/Ilçe Müdürlüklerinden yaylaci kimlik karti almak zorundadirlar.
3- Özel yaylak ve otlakiye sahibinden istenecek belgeler:
a-Tasinmazin tapu senedi fotokopisi ile siciline uygunlugunu gösterir Tapu Sicil Müdürlügü yazisi.
b-Hisseli tasinmazlarda noter tasdikli taahhüt belgesi. (kiraya veren kisi tarafindan; hissedari oldugu arazinin, otlatmak amaciyla kiraya verilmesinde hissedarlarin ya da hissedarlarin varisleri tarafindan itiraz edilmesi halinde her türlü sorumlulugu kabul etigini belirten noter onayli taahhüt belgesi)
4-Özel yaylak ve otlakiye kiralamak isteyen göçer sürü sahiplerinden istenecek belgeler:
a-Dilekçe (Dilekçede kiralanmak istenilen yer, getirilecek hayvan sayisi, cinsi ayri olarak belirtilecektir.)
b-Sahislara ait yaylak ve otlakiyelerin kiralanmasi ile ilgili olarak görevlendirilen ekiplerin hazirladigi tutanaklar dogrultusunda olusturulan Hayvan Tahdit Raporu c-Kiraci; kiralanan ve kiraya verilen tasinmaza komsu meralarin tecavüzünün ve haksiz otlatmanin önlenmesi amaciyla 4342 Sayili Mera Kanunun 19, 26 ve 27. maddeleri, 2886 sayili Kanunun 75.maddesi ve 3091 Sayili Kanun, 4081 sayili Çiftçi Mallarini Koruma Kanunlarinin ilgili maddelerine uymayi pesinen kabul ettigine dair noter tasdikli taahhütname, d-Noter tasdikli kiralama sözlesmesi.
5-Özel yaylak ve otlakiyelerin kiralanmasinda tapu kayitlari esas alinacaktir. Kadastro görmeyen yerler için tapu kayitlarindaki yüzölçümüyle sinirlardan anlasilan yüzölçümü arasinda çeliski olmasi durumunda; varsa tasinmaz sahibi tarafindan basvuru üzerine ilgili Kadastro Müdürlügünde görevli Teknik Elemanlarca tasinmazin yüzölçümü belirlenecek ve rapora baglanacaktir. Bu rapor ilgili Il veya Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne ibraz edilecektir. (Sinirlar sabit ise, bilirkisi özelligi tasiyan en az iki kisi ve muhtar tarafindan alanin ne kadar oldugu; emlak kaydi, vergi beyani vb. mülkiyeti ispatlayici belgeler dikkate alinmak suretiyle tespit edilecektir). Il/Ilçe Müdürlügüne alanin ne kadar oldugu ibraz edilecektir. Sinirlar sabit degilse tapudaki alan esas alinacaktir.
6.Ayrica kiraya verilen alanlar arasinda veya çevresinde yer alan özel mülkiyetlere her hangi bir zarar söz konusu oldugunda verilen zarardan kiraci ve kiraya verenlerin sorumlu olduguna dair taahhütname alinacaktir.
7-Köy tüzel kisiliklerine ait mera ve otlakiyelerin muhtarlar tarafindan göçer sürü sahiplerine kiralanmasi engellenecektir.
‘Melankoç Yaylasi ile ilgili hükümler’
1-41 nolu Toprak Tevzii Komisyonu Kararlarinda Melankoç Yaylasi için intifa hakki verilen göçer sürü sahiplerinden; Ilimizde ikamet edip ve intifa hakki halen devam edenlerin söz konusu yaylaya çikmadan önce, kimlik belgesini almak ve yaylaya ne kadar hayvanla çikacagini ögrenmek için Komisyona basvurmalari zorunludur.
2- Ilimiz disinda ikamet eden ve Melankoç Yaylasinda intifa hakki halen devam eden göçer sürü sahipleri de; Erzincan Il Mera Komisyonu tarafindan belirlenen çikis güzergahlarini ögrenmek, kimlik belgelerini almak ve ne kadar hayvan çikaracaklarini beyan etmek amaci ile Erzincan Il Mera Komisyonuna müracaat etmek zorundadirlar. Kimlik Karti almadan Melankoç Yaylasina çikan sahislar intifa haklari devam ediyor olsa dahi yayladan indirileceklerdir.
3- Intifa hakkina sahip göçer sürü sahipleri ve yaylacilar Melankoç Yaylasina 1 Temmuz 2022 tarihinden önce çikmayacaktir.
‘Gezginci aricilik’
Tarim ve Orman Bakanliginin teskilatlanmasini ve görevlerini düzenleyen 639 Sayili Kanun Hükmündeki Kararname 30 Kasim 2011 tarih ve 28128 Sayili Resmi Gazetede yayinlanarak yürürlüge giren Aricilik Yönetmeligi hükümlerine göre; 2022 yilinda ilimizde yerli aricilar ile il disindan gelecek gezgin aricilarin faaliyetlerini belirli bir düzen içerisinde yürütebilmeleri için: Il ve ilçe müdürlükleri; gezginci aricilarin konaklayacaklari yerleri ve kapasiteleri, bitki florasi, topografik ve ekolojik yapisi, yerlesim birimleri varsa sabit aricilara ait koloni varligini da dikkate alarak belirler. Bölge koloni kapasitesi, flora varliginda kayda deger degisiklik olmasi (iklimsel veya yeni yerlerin açilmasi) durumunda güncellenir. Belirlenmis bölgede konaklayacak gezginci arici, konaklayacagi yer gerçek kisiye ait ise sahisla, köy arazisi ise köy muhtariyla, diger tüzel kisiliklerine ait arazi ise yetkililerle, Devlet ormanlarinda konaklayacak aricilar da Orman ve Su Isleri Bakanliginin ilgili birimleri ile anlasma yaptiktan sonra Ari Konaklama Belgesi (AKB)’nin 1’nci bölümü imzalanir. Konaklama yerini belirleyen ve yerlesme müsaadesi isteyen arici AKB ile konaklayacagi ilin il/ilçe Müdürlügüne basvurur. Arici tarafindan belirlenen konaklama yeri il/ilçe Müdürlügünce de uygun bulunursa AKB’ nin 2’nci bölümü onaylanir. Arici AKB’sini ibraz ederek çikis yapacagi ilin il/ilçe Müdürlügünden Hayvan sevki, Yurtiçi Veteriner Saglik Raporu alir. Bu belgelere istinaden arilarini sevk eder. Rapordaki sevk adresi ile AKB adres ayni olmalidir. AKB olmayan ariciya Veteriner Saglik Raporu düzenlenmez. Gezginci aricilik yapan aricidan ari hareketlerinin izlenmesi için AKB istenir. Yer gösterilmeden ve belgeleri olmadan yerlesen aricilarin arilari, il/Ilçe Müdürlügünün talebi üzerine Mülki Amirce güvenlik güçleri marifetiyle bulundugu yerden kaldirilir. Il/ilçe Müdürlügü isgal edenler hakkinda 26.09.2004 tarih ve 5237 sayili Türk Ceza Kanununun 154 üncü maddesine göre islem yapmak üzere Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda bulunur. Arilarin kaldirma süresinde meydana gelen zarardan arici sorumludur. Nakliye ve isçilik ücreti aricidan alinir. Mücbir sebepten dolayi arisini izin aldigi adres disinda kovanlarini indirmek zorunda kalan ariciya il/ilçe Müdürlügünce mazereti uygun görülmesi durumunda cezai islem uygulanmaz, arici bes gün içerisinde AKB de izin aldigi adrese sevk edilir. Gezginci aricilik yapan ari sahipleri konaklama yaptiklari yerlerde arilarin çevreye zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler. Ari konaklatilan alanlarda otlayan hayvanlarin aridan zarar görmemesi için tedbirleri almak hayvan sahiplerinin sorumlulugundadir. Yerlesim islemleri tamamlanmis aricilarin ve yaninda çalisan kisilerin isimleri ve kimlik bilgileri il/ilçe Müdürlükleri tarafindan mahallin güvenlik birimlerine liste halinde bildirilir Arazi sahipleri disinda herhangi bir muhtarlik ile kamu kurum ve kurulusunca, aricilardan konaklama ücreti dahil hiç bir ad altinda ücret alinmaz. Gezgin aricilardan arazi sahipleri disinda ücret alindigi tespit edilenler hakkinda yasal islem yapilir Ari gen kaynaklarinin korunmasi, bilimsel çalismalar olusturulacak Izole bölgelere disaridan ari girisi yasaktir. Il/ilçe Müdürlükleri, ilan edilen izole bölgeye yasa disi girenler hakkinda 5237 sayili T.C.K 154 üncü maddesine göre islem yapilmak üzere Cumhuriyet savciligina suç duyurusunda bulunulur. A-Yerli aricilarimizin magdur edilmemesi maksadiyla ilimize gelecek olan gezgin aricilarin yerlestirilmesi hususunda yörenin flora, yol, yerlesim merkezine yakinligi vb. faktörler dikkate alinmak suretiyle asagida belirtilen sartlara uyulmasi gerekmektedir.
a-Gezginci aricilik yapan aricilar, arilarini çevreye rahatsizlik vermeyecek sekilde meskun mahal disinda bir yere yerlestirilir. Sabit ve gezgin aricilar ise kolonilerini köy ve beldelerde çevreye rahatsizlik vermeyecek sekilde ve insanlarin toplu olarak hizmet aldiklari ibadet yeri, okul, saglik ocagi karakol gibi benzeri alanlardan (en son yerlesim yerinden) arilarin çalisma mevsimi,(Mart Nisan, Mayis, Haziran, Temmuz. Agustos, Eylül, Ekim) aylarinda 300 metre uzaga yerlesimi, daginik olan bölgelerde ise bu mesafe en yakin eve en az 50 metre olmalidir.
b-Arilarin sonbahar suruplama bitimi (Kasim, Aralik, Ocak ve Subat) kislatma mevsiminde en yakin eve 50 m Kislama bitimi Mart ayi ilk haftasinda Arili kovanlarini yerlesim alaninin disina çikarilmasi ve A bendine a-b Fikrasina uyulmasi gerekmektedir.
c-Konaklama yerlerinin komsu köy sinirlarindan Kus uçusu en az 1,5 km disinda olmasina, Ari gruplari arasindaki mesafenin Kus uçusu an az 1,5 km olmasina dikkat edilecek. Ariliklar trafigi yogun oldugu bölgelerde yoldan en az Kus uçusu 200 metre, stabilize ara yollarda ise en az 30 metre uzakliga yerlestirilir. Birden fazla köye ulasim saglayan Ana yollardan ise Kus uçusu olarak 200 m uzaga yerlestirilir. Muhtarlarin (Mahalle-Köy) aricilar hakkinda yukarida yazilan ilgili maddelerin uygulanmasinda birinci derecede sorumlu olmasi, Il merkez ve Ilçe Jandarma Komutanliklari ve diger güvenlik birimleriyle is birligi içinde olmasi, 442 sayili köy kanunu ve mevzuat geregidir. Bu nedenle aksi davranan ya da göz yumanlar hakkinda gerekli yasal islemler yapilacaktir. Köy ve Mahalle muhtarlari bu talimatlari halkin görebilecegi yerlerde muhafaza etmek ve ilan tutanaklarini gelen görevliye ibraz etmek zorundadir. Zirai mücadele yapilacak yerlerdeki ve çevresindeki aricilara, mücadele yapacak sahislar ve kuruluslar tarafindan 7 (yedi) gün önceden, ilacin cinsi, zamani bal arilarina etkisi ve süresi duyurulur. Aricilarimiz, Tarim ve Orman Bakanliginin “Bal eylem plani” talimatlari dogrultusunda il/ilçe Müdürlüklerimizden alacaklari “Bal Üretici Ruhsat Numaralarini” bulundurmak zorundadirlar. Tarim ve Orman Bakanliginin ruhsat verdigi ilaçlarin disinda bal ve petekte kalinti birakabilecek maddelerin kullanilmasi yasaklanmistir. Bal üretim bölgesinde naftalin ve antibiyotik kullananlar, glikozdan ve sekerden bal üretenler hakkinda yasal islem yapilacaktir. Erzincan ili sinirlari içerisinde aricilik faaliyetlerinde bulunan tüm üreticiler Erzincan Valiligince belirlenen kriterlere uymayi taahhüt eder. Alinan tüm kararlar Erzincan merkez ve ilçelerinde geçerlidir. Yukarida belirtilen tedbirlere uymayanlar hakkinda; 5442 sayili Il Idare Kanununun 5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanununun ve 5326 sayili Kabahatler Kanununun ilgili maddelerine göre islem yapilacaktir.
‘Genel hükümler’
Valilik Genel Emri hükümlerine uymayanlar hakkinda baska bir kanunda özel hüküm olmamak kaydiyla 5442 Sayili Il Idaresi Kanunun 1 l/C ve 66. Maddeleri hükümleri geregi ve 5326 Sayili Kabahatler Kanunu’nun 32, Maddesi geregince “Emre Aykiri Davranis”, 40. Maddesi geregince “Kimlik Bildirmeme”, 41. Maddesi geregince “Çevreyi Kirletme”, 2872 sayili Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikleri geregi, “Görevi yaptirmamak için direnme” suçundan, 5237 sayili Türk Ceza Kanununun 265. Maddesine göre yasal islem yapilacaktir. Görevini ihmal eden veya kötüye kullanan Muhtarlar ve diger Kamu görevlileri hakkinda da 4483 sayili Kanuna göre Valilik ve Kaymakamliklarca gerekli islemler yapilacaktir. Bu “Valilik Genel Emri”; görev sorumluluk alanlari itibariyle Kaymakamliklar, Belediyeler ve köy muhtarlari ile Jandarma Teskilati tarafindan mahallen ilan ettirilerek vatandaslarimiza duyurulacaktir. Bu emrin uygulanmasinin temin ve takibi, Kaymakamliklar, Il Jandarma Komutanligi, Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Orman Isletme Müdürlügü, Orman Isletme Seflikleri, Belediye Baskanliklari, Köy Muhtarliklari ve ilgili diger resmi kurumlar tarafindan ifa edilecektir.”
