Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti Ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni Taniyip Tanimayacagi Konusunda Bugün Karar Verecek

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi Toplantisi’nda yaptigi konusmada, “(Rusya-Ukrayna krizi) Rusya, durumun barisçil yoldan çözülmesi adina gereken tüm çabayi ortaya koyuyor” dedi. Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni taniyip tanimayacagi konusunda ise bugün karar verecegini belirtti.

Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti Ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni Taniyip Tanimayacagi Konusunda Bugün Karar Verecek
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ukrayna’nin dogusundaki Donbass Bölgesi’nde yasanan çatismalar ve Donbass sakinlerinin Rusya topraklarina tahliye edilmesi nedeniyle Güvenlik Konseyi üyeleriyle acil toplanti yapti. Toplantinin açilis konusmasini yapan Putin, “Sizlerle Donbass’daki gelismeleri ele almak için toplandik. Toplantimizin amaci, Donbass ile ilgili atilacak adimlarin belirlenmesi olacak. Bunu söylerken Donesk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin taninmak üzere yaptiklari çagrilari da kastediyorum” dedi.

Ukrayna tarafinin Minsk Anlasmalarini ihlal ettigini savunan Putin, “Donbass’taki gelismeler gösteriyor ki Ukrayna’nin mevcut yönetimi, Minsk Anlasmalarini yerine getirme niyetinde degil, bu konuda gerçek anlamda bir sey yapmayi planlamiyorlar. Buna karsin Rusya, durumun barisçil yoldan çözülmesi adina gereken tüm çabayi ortaya koyuyor” dedi.



"Rusya, Ukrayna’nin NATO’ya üye olmasi tehlikesiyle karsi karsiya kalirsa ülkemize yönelik tehdit ciddi anlamda artacaktir"

Ukrayna’nin NATO üyeligine deginen Putin, “Rusya, Ukrayna’nin NATO’ya üye olmasi tehlikesiyle karsi karsiya kalirsa, ülkemize yönelik tehdit ciddi anlamda artacaktir. Ukrayna’nin ülkemize karsi, Rusya’ya karsi bir çatisma araci olarak kullanilmasi, bizim için tabii ki çok büyük bir tehdit olusturuyor. Donesk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizligini taniyip tanimayacagimizi degerlendirmemiz gerekiyor” dedi.



“Ülkemizin önceligi çatisma degil, güvenligimiz ve gelismemiz için gereken kosullarin saglanmasi"

Rusya’nin batili ülkelere ve NATO’ya sundugu güvenlik garantilerinden bahseden ve bölge istikrari için bu tekliflerin öneminden bahseden Putin, “Tam olarak bu nedenle son aylarda güvenlik önlemleri konusunda anlasmak, ülkemizin barisçil kosullarda sakin bir biçimde gelisimini saglamak adina ABD ve NATO’daki baslica partnerlerimizle çalismaya basladik. Bizim bir numarali görevimiz bu. Ülkemizin önceligi çatisma degil, güvenligimiz ve gelismemiz için gereken kosullarin saglanmasi” ifadelerini kullandi.

"Bu, içinden seçim yapabileceginiz bir menü degil, her seyi bir bütün halinde degerlendirmelisiniz"

Putin’in konusmasinin ardindan söz alan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Batili ülkelerin kendi sunduklari güvenlik garantileri taslagi konusunda seçici olmamasi gerektigini belirterek, “Bu, içinden seçim yapabileceginiz bir menü degil, her seyi bir bütün halinde degerlendirmelisiniz. ABD tarafi Rusya için esas teskil eden ve güvenlik tekliflerinde önemli sekilde atifta bulunulan bölünmez güvenlik ilkesinin etrafinda dönüyor. Bu tepkinin degerlendirmesi, Batili meslektaslarimizin öncelikle NATO’nun doguya genislememesiyle ilgili olan temel tekliflerimizi kabul etmeye hazir olmadigini gösteriyor. Bu gereklilik, ittifakin sözde ’açik kapi’ ve ’bir devletin kendi güvenligini saglama yöntemlerini seçme özgürlügü’ referans gösterilerek reddedildi. Ancak bu temel teklifin alternatifi teklif edilmedi” dedi.

Rusya’nin tekliflerine ABD’nin daha önce olumlu yaklastigi konularda istisarelere hazir olduklarini belirten Lavrov, “Fakat bunu ancak NATO’nun doguya genislemesinin durmasi ve Rusya-NATO Konseyi kapsaminda mutabik kaldigimiz basta Orta ve Dogu Avrupa’da olmak üzere Avrupa kitasindaki NATO varliginin gözden geçirilmesi gibi bizi endiselendiren temel sorularimiza yanit alarak yapacagiz” dedi.



Lavrov ve Blinken 24 Subat’ta Cenevre’de görüsecek

Batili muhataplariyla diyaloglara devam ettiklerini belirten Lavrov, “Bugün Fransa Disisleri Bakani Jean Yves Le Drian ile telefon görüsmesi yapacagiz. 24 Subat’ta Cenevre’de ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile görüsme gerçeklestirecegiz” dedi.



Ukrayna tarafindan 107 kez saldiri gerçeklesti

Donbass’ta yasanan gelismeleri aktaran Rusya Savunma Bakani Sergey Lavrov, Ukrayna ordusu tarafindan Donbass’a saldirilarin yogunlastigini belirterek, “19 ve 20 Subat tarihlerinde Ukrayna Silahli Kuvvetleri tarafindan bagimsizliklarini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti taraflarina 70’i agir olmak üzere 107 kez saldiri gerçeklestirildi.

Saldirilarda 122 milimetrelik roketler ve havan toplari kullanildi” dedi.

Ukrayna ordusunun Donbass sinirinda yogunlastigina dikkat çeken Soygu, “Luhansk ve Donetsk sinirlarinda Ukrayna’dan 59 bin 300 asker var. Silahlanma açisindan 345 tank, 2 bin 160 zirhli savas araci, 820 top ve 160 çok namlulu roket sistemleri bulunduruyorlar. Ayrica Toçka-U roketatar sistemleri de dahil Ukrayna topraklarindan taktik nükleer silahlar da ortaya çikabilir” ifadelerini kullandi.

“Pazartesi sabahi itibariyla 68 bin 500 Donbass sakini Rusya topraklarina giris yapti”

Rusya Federal Istihbarat Servisi Baskani Aleksandr Bortnikov, "Istihbarat ve Rus askeri birimleri tarafindan Ukrayna’dan Rusya’ya sizmaya çalisan iki Ukraynali sabotajci grup imha edildi. Bir Ukrayna askeri sinirdaki çatismalar sirasinda yakalandi. Pazartesi sabahi itibariyla 68 bin 500 Donbass sakini Rusya topraklarina giris yapti” bilgilerini aktardi.

“Donetsk ve Lugansk’in taninmasi tek çikis yolu olur”

Toplantida söz alan Güvenlik Konseyi Baskan Vekili Dmitriy Medvedev, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin ülkesi tarafindan taninmasinin Batili ülkelere en iyi cevap olabilecegini savunarak, “Donbass’taki durumun olumsuz senaryoya göre ilerlemesi halinde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin taninmasi tek çikis yolu olabilir. Güney Osetya ve Abhazya’nin taninmasi konusunda zor bir karar aldigim 2008 yilini çok iyi hatirliyorum. Bu, NATO ve bir dizi Avrupa ülkesi için Rusya’ya nasil davranmamalarina iliskin bir ders oldu” dedi.



“Ukrayna’da kötülesen ekonomik duruma karsi Kiev’in Donbass’ta çatismalara ihtiyaci var”

Medvedev ile ayni yönde açiklamalar yapan Federasyon Konseyi Baskani Valentina Matviyenko, “Luhansk ve Donetsk’in Rusya tarafindan taninmasi Donbass çevresindeki sorunlari çözecektir. Donbass, Ukrayna için bir bölgedir, bizim için ise burada insanlar yasiyor. Avrupa’nin merkezinde bir insani felaket, soykirim ve asimilasyon uygulaniyor. Ukrayna’da kötülesen ekonomik duruma karsi Kiev’in Donbass’ta çatismalara ihtiyaci var. Bu ayrica Bati’nin Rusya karsiti projesinin bir adimidir” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna ve Bati, Donbass’a ihtiyaç duymuyor”

Rusya Devlet Baskanligi Idaresi Baskan Yardimcisi Dmitriy Kozak, Batililarin ve Ukrayna’nin Rusya’yi suçlamak için Donbass’i bir araç olarak kullandigini iddia ederek, “Bugün ne Ukrayna’nin ne de Batili müttefiklerinin hiçbir kosulda Donbass’a ihtiyaç duymadigi tamamen açik hale geldi. Amaç siyasi sorumlulugu Rusya’ya yüklemek. Aslinda Rusya’nin bu çatismanin tarafi oldugu ve bunun tamamen Rusya-Ukrayna çatismasi oldugu Ukrayna ve Bati kamuoyunun bilincine yerlestirildi bile. Ayrica Donbass için ekonomik sorumluluk da Rusya’ya yüklenmek isteniyor” dedi.

Donbass’taki ayrilikçilarin Kiev yönetiminden özel statüler istedigini hatirlatan Kozak, “Yapilan görüsmelerden su anlasiliyor ki, bu bölgeleri hiçbir özel statü olmadan Ukrayna’nin siradan haklara ve yetkilere sahip siradan ilçeleri olarak görüyorlar. Kiev temsilcileri, üçlü temas grubu görüsmelerinde, Donbass’in tüm tekliflerine baslarini çeviriyor. Görüsmeler, 2015 yilindaki seviyede kaliyor. 9 Mart 2015’te diyalog baslamaliydi. 2015 sonunda, bu diyalog kapsaminda Donbass’in da onayi alinarak anayasa degisiklikleri yürürlüge girmeliydi” ifadelerini kullandi.

Putin bugün karar verecek

Toplantinin sonunda tüm üyelere tesekkür eden Putin, Rusya’nin Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni taniyip tanimayacagi konusunda bugün karar verecegini belirterek, “Degerli meslektaslarim tüm görüslerinizi dinledim. Karari bugün verecegim. Bu toplanti için size tesekkür ederim” dedi.

Kaynak: İHA