Ressam Çevirgen'den 'Hüzün Baslangici'

Ressam Safter Çevirgen, ilk kitabi “Hüzün Baslangici”ni çikardi.

Ressam Çevirgen'den 'Hüzün Baslangici'
Sanat yasamini Çukurova’da sürdüren Safter Çevirgen, resimlerinde isledigi yalnizlik, yabancilasma, kalabaliklarin olusturdugu anlamsizlik ve degersizlik hissini bu defa kelimelerle ve de aforizmalarla anlatiyor. Bu güne kadar "yazdiklarini çizdigini, simdi ise çizdiklerini yazdigini" söyleyen Çevirgen, "Hüzün Baslangici" adini verdigi kitabi hakkinda, sunlari kaydetti:

“Insan ruhunun derinliklerinde var olan düsünceleri, yasanan his erozyonunu yazmayi amaçladim. Sair olunmadan siiri yakalamak, süzmek imkânsiz çünkü. Sair, tutarsizligi üstlenir. Siir derinlerde bir yerdedir. Gerek hiciv yoluyla gerekse kelimelerin zit alanlariyla hislerimi ifade etmeye çalistim. Karamsarim çünkü yaziyorum, aksi halde yazamazdim. Siir olabilmek için bir araya gelmis hislere, en uygun kelimeleri bulmak çok önemli.”

Siirin, kelimelerin gerçek anlamini bazen görmezden geldigini söyleyen Safter Çevirgen, “Bilinçaltinda, bilincin kullandigi kelimelere yer yoktur çogu zaman. Zengin çagrisim ve anlamsiz kelimeler ortaya çikar. Hislerin dili konusma dili olmuyor her zaman. Sair, azap çekip, bunalim halinde olan, yeryüzünü kendisine dar eden yazma eylemini, insanlara kusursuz anlatabilen kisidir. Bu yüzden "Sair ölümlü fakat siir ölümsüzdür" dedi.

Kaynak: İHA