Sözcü Kalin Açiklamasi '(Ukrayna-Rusya Gerilimi) Türkiye Üzerine Düsen Görevi Yerine Getirmeye Devam Edecek'

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Ukrayna ve Rusya gerilimine iliskin, “Ukrayna meselesinin çözümü için diyalog diplomasisinin öncelik kazanmasi, gerilimlerin düsürülmesi, karsilikli olarak ve gerilimi düsürecek adimlarin atilmasi gerekiyor. Bu yönde Türkiye üzerine düsen görevi yerine getirmeye devam edecek” dedi.

Sözcü Kalin Açiklamasi '(Ukrayna-Rusya Gerilimi) Türkiye Üzerine Düsen Görevi Yerine Getirmeye Devam Edecek'
Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, katildigi Üsküdar 7. Kitap Fuari’nin ardindan gündeme iliskin basin açiklamasinda bulundu. Kalin, Cumhurbaskani Erdogan’in yarin gidecegi Afrika ziyaretine ve Ukrayna-Rusya gerilimine degindi.

"CUMHURBASKANIMIZ AFRIKA’YI EN FAZLA ZIYARET EDEN DÜNYA LIDERI REKORUNU TASIYOR"

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin, “Yarin Cumhurbaskanimizin Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal ve Gine Bissau’ya gerçeklestirecegi bir Afrika ziyareti olacak. Cumhurbaskanimiz Afrika’yi en fazla ziyaret eden dünya lideri rekorunu tasiyor ve bu rekorunu daha da yukarilara tasiyacagi da asikar. Zira 2005 yilinda baslayan Afrika açilimi stratejik bakis açisi hamdolsun son 15, 16 yilda Türkiye ve Afrika’ya iliskin yeni bir dönemin baslangici oldu. Pek çok Afrika ülkesiyle, Kuzey Afrika’yla, Orta Afrika’yla, Sahra alti Afrika’yla, Türkiye’nin iliskileri her platformda, her alanda güçlenerek gelisiyor. Ekonomi, siyasi, toplumsal, kültürel, tarihi alanlarda Afrika’yla hem ortak geçmisimiz hem de ortak gelecegimiz konusunda yeni adimlar atilmaya devam ediyor. Bu ziyaret de hem bu ülkelerle ikili iliskilerimizin güçlendirilmesi anlaminda hem de Afrika sorunlarina Afrikali çözümler slogani çerçevesinde Afrikali dostlarimizla muhataplarimizla beraber neler yapabilecegimize dair konulari ele alacagimiz önemli bir ziyaret olacak” dedi.



“BUGÜNE KADAR BIZ HEP BU KRIZIN, GERILIMIN, MÜZAKERE, DIYALOG VE IS BIRLIGI YOLUYLA ÇÖZÜLMESI TELKINLERINDE BULUNDUK”

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Ukrayna ve Rusya arasindaki gerilim hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Kalin, “Cumhurbaskanimizin Rusya ve Ukrayna liderlerini bir araya getirme teklifi aslinda bu krizin asilmasina dönük en önemli teklif, en somut teklif. Bunu fiziken veya baska yollarla yapmak için Cumhurbaskanimizin girisimleri de devam ediyor. Yakin bir zamanda Ukrayna’ya yaptigimiz ziyarette bu konuyu kendileri Zelensky ile görüsmüslerdi. Ayni sekilde Putin’le yaptigi temaslarda da daha önceki telefon görüsmelerinde bu konuyu gündeme getirdi. Önümüzdeki yakin vadede muhtemelen bir telefon görüsmesi daha olacak. Orada da bu konuyu tekrar ele alacaklar. Ayni sekilde Putin’in Türkiye ziyaretiyle ilgili de hazirliklarimiz devam ediyor. Rus mevkidaslarimizla bu konuda temas halindeyiz. Simdi Ukrayna meselesinin çözümü için diyalog diplomasisinin öncelik kazanmasi, gerilimlerin düsürülmesi, karsilikli olarak ve gerilimi düsürecek adimlarin atilmasi gerekiyor. Bu yönde Türkiye üzerine düsen görevi yerine getirmeye devam edecek. Bugüne kadar biz hep bu krizin, gerilimin, müzakere, diyalog ve is birligi yoluyla çözülmesi telkinlerinde bulunduk. Buna da devam edecegiz“ açiklamasinda bulundu.

“BIZIM BEKLENTIMIZ, ÇABAMIZ VE UMUDUMUZ BIR ÇATISMA, ISGAL TARZI HERHANGI BIR DURUMUN ORTAYA ÇIKMAMASI”

“Cumhurbaskanimizin NATO Genel Sekreteriyle yaptigi görüsmede Ukrayna meselesiyle ilgili olarak da gerek NATO olarak gerekse ikili anlamda Türkiye Ukrayna, Türkiye Rusya olarak neler yapabilecegimiz konusunu da ele aldilar” diyen Kalin, “Ukrayna’da yasanacak bir kriz herkesi olumsuz yönde etkileyecektir. Savas senaryolari konusuluyor. Farkli açiklamalar geliyor. Bu konuyla ilgili Rus tarafi bir takim açiklamalar yapiyor. Amerika tarafi açiklamalar yapiyor, bunlar reddediliyor. Sahada bir takim gelismeler var ama ondan daha fazla bir tür açiklama yarisi var. Bir dezenformasyon yarisi da devam ediyor. Bizim tabii ki beklentimiz, çabamiz ve umudumuz bir çatisma, bir askeri müdahale, isgal tarzi herhangi bir durumun ortaya çikmamasi” ifadelerini kullandi.

(Enes Samil Gönenç - Sevgi Canpolat/IHA)
Kaynak: İHA