Findik Üreticisine Budama Ve Gübrelere Egitimi Veriliyor

Giresun Ziraat Odasi ve Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügü isbirliginde Kemaliye Köyü’nde üreticilere uygulamali findikta budama ve gübreleme egitimi verildi.

Findik Üreticisine Budama Ve Gübrelere Egitimi Veriliyor
Findik üreticilerine yönelik teorik ve uygulamali gerçeklestirilen egitimle ilgili bilgi veren Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, ekonomik ömrünü tamamlamis ve kuru findik dallarinda yapilacak olan bilinçli budamanin meyve verimi açisindan önemli oldugunu kaydetti.

Karan yaptigi açiklamada, “ Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile isbirliginde findik üreticilerine yönelik egitim faaliyetlerini sürdürülmektedir. Il Tarim ve Orman Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürlügü görevlileri tarafindan üreticilere findikta budama ve gübreleme egitimi verilmektedir. Diger meyve türlerin de oldugu gibi findikta da budama, düzgün ve kuvvetli bir agaç olusturmak, agaci uzun süre verim çaginda tutmak, kuvvetten düsmeye baslamis dallari ya da ocaklari yeniden kuvvetlendirerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermesini saglamak amaciyla uygulanir. Budama, sekil budamasi, verim budamasi ve gençlestirme budamasi olmak üzere üç sekilde yapilir. Budama yapilirken, ocaklar arasi mesafe 4 metre olmalidir. Ocaktaki dal sayisi 5-6 adetten fazla olmamali. Yasli dallarin yerine bakilan ikame dallar ocagin dis kisminda gelisen kök sürgünlerinden seçilmeli. Budama ise, dogru zamanda yapilmali. Bahçedeki tozlayici olarak dikilmis çesitler kesinlikle kesilmemeli. Dallar budama testeresiyle toprak seviyesinden pürüzsüz bir sekilde kesilmelidir” bilgilerini verdi.
Kaynak: İHA