Botanik Bahçeler Sadece Peyzaj Düzenlenmesi Yapilan Yerler Degildir

DÜZCE – Düzce Üniversitesi’nde düzenlenen panelde OTOBUR botanik bahçeleri veri yönetim sistemi ile ilgili bilgiler verildi.

Botanik Bahçeler Sadece Peyzaj Düzenlenmesi Yapilan Yerler Degildir
Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin baslattigi "Bag, Bahçe, Çiçek Konferanslari" baslikli etkinligin birincisinde “OTOBUR Botanik Bahçeleri Veri Yönetim Sistemi” anlatildi. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toplanti Salonu’nda düzenlenen konferansa; Orman Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Engin Eroglu, Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, ögretim elemanlari ve ögrenciler katilim gösterdi.

OTOBUR Botanik Bahçeleri Veri Yönetim Sistemi’nin anlatildigi etkinlikte; Nezahat Gökyigit Botanik Bahçesi Müdür Yardimcisi, Bahçe Birimi Sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Salih Sercan Kanoglu ile Nezahat Gökyigit Botanik Bahçesi Biyoçesitlilik ve Enformasyon Sorumlusu Uzman Biyolog Rasim Murat Aydinkal bilgi ve deneyimlerini katilimcilarla paylasti.

Her yerde ve her türlü arazi kosullarinda botanik bahçe olusturulabilecegini vurgulayarak sözlerine baslayan konusmacilar, botanik bahçelerinin sadece bir peyzaj düzenleme alani olmadigini, ziyaretçileri bilgilendirecek çalismalarin da yapilmasi gerektigini ifade etti.

Botanik bahçe denilince zihinlerde canli bitki koleksiyonu canlandigini dile getiren misafir konusmacilar, botanik bahçelerde sadece kültür bitkileri degil dogal bitkilerin de olmasi gerektiginin altini çizdi.

Bitki üretiminde en faydali üretimin tohumdan üretim oldugunu söyleyen konusmacilar, tohumun önemine dikkat çektiler. Herbaryumlarin botanik bahçelerin beyni oldugunu vurgulayan konusmacilar, botanik bahçe içerisinde bir kütüphanenin de olmasinin ve veri kaydi yapilmasinin olmazsa olmazlardan oldugunu ifade etti.

Ayrica, ziyaretçilerin ilgisini çekecek konseptler olusturulmasi gerektigini dile getiren konusmacilar, olusturulan bu konseptlerin belirli araliklarla degistirilmesi gerektigini ve bilgi verme amaçli konseptler olusturulmasi gerektiginin önemine degindi.

Program sonunda yaptiklari basarili çalismalar ve sunum için Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Engin Eroglu ve Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy tarafindan misafir konusmacilara tesekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA